Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Επιτέλους! Μία μεταρρύθμιση για τα φάρμακα στο ΕΣΥ

Blog

Επιτέλους! Μία μεταρρύθμιση για τα φάρμακα στο ΕΣΥ

Για πρώτη φορά στα χρονικά, το υπουργείο Υγείας θα είναι σε θέση να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο αναλυτικά δεδομένα για την κατανάλωση φαρμάκων, που δείχνει να έχει ξεφύγει τα τελευταία χρόνια.

Σε ετήσια βάση βάση, οι παραγγελίες φαρμάκων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ φθάνουν πλέον το 1,1 δισ. ευρώ με συνεχείς αυξητικές τάσεις, ενώ υπάρχει κλειστός προϋπολογισμός περίπου 550 εκατ. Δηλαδή, η πραγματική κατανάλωση είναι διπλάσια από τους εγκεκριμένους πόρους και τη διαφορά καλούνται να καλύψουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες εύλογα αντιδρούν και ζητούν παρεμβάσεις. Κεντρικός στόχος του υπουργείου Υγείας για το 2024 είναι συνολικά η κατανάλωση φαρμάκων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ να μειωθεί περίπου στα 700 εκατ. ευρώ.

Σε τι συνίσταται η μεταρρύθμιση; Με απλά λόγια, όλα τα νοσοκομεία παραγγέλνουν φάρμακα μέσω μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που έχει δημιουργήσει η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), με επικεφαλής τον κ. Άρη Αποστόλου. Και οι προμηθευτές δεν θα πληρώνονται πλέον από τα νοσοκομεία με καθυστέρηση που φθάνει τους 8-9 μήνες, αλλά από την ίδια την ΕΚΑΠΥ εντός 60 ημερών!

Το νέο σύστημα κεντρικής παραγγελιοληψίας – ekapyNet όπως ονομάζεται – τέθηκε σε εφαρμογή σταδιακά από τις 25 Μαΐου 2023. Στην πρώτη φάση εντάχθηκαν 90 δραστικές ουσίες, για τις οποίες διενεργήθηκαν κεντρικοί διαγωνισμοί από την ΕΚΑΠΥ. Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός ανέρχονταν σε περίπου 120 εκατ. ευρώ και κατακυρώθηκαν στα 75 εκατ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προμηθευτές έχουν ήδη εξοφληθεί για όλα τα τιμολόγια μέχρι και τον Ιούλιο.

Τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, εντάχθηκαν στο σύστημα συνολικά 484 σκευάσματα, για τα οποία έχουν ολοκληρωθεί διαπραγματεύσεις από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, που εδρεύει στον ΕΟΠΥΥ. Συνολικά, σε ετήσια βάση για τα σκευάσματα αυτά υπάρχουν κλειστοί προϋπολογισμοί ύψους περίπου 270 εκατ. ευρώ.

Το νέο σύστημα προσφέρει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στο υπουργείο Υγείας να έχει σε πραγματικό χρόνο δεδομένα για την εξέλιξη των παραγγελιών όλων των νοσοκομείων. Έτσι, π.χ. μπορεί να ελέγχει αν σε ένα νοσοκομείο υπάρχει υπερκατανάλωση, σε σχέση με άλλα νοσοκομεία ή ακόμη και να εντοπίζει εγκαίρως ελλείψεις φαρμάκων, αν ένας προμηθευτής δεν μπορεί να εκτελέσει κάποια παραγγελία. Ακόμη, με το νέο σύστημα διασφαλίζεται έλεγχος στον τρόπο με τον οποίο εκτελούνται οι κεντρικοί διαγωνισμοί.

Μέχρι πρότινος, δεν υπήρχε πρακτικά καμία δυνατότητα ελέγχου της κατανάλωσης φαρμάκων από την κεντρική διοίκηση. Αυτό που ήταν σύνηθες είναι ότι ξαφνικά μετά το Σεπτέμβριο το υπουργείο Υγείας λάμβανε ενημέρωση από ορισμένα νοσοκομεία ότι οι πιστώσεις έχουν εξαντληθεί και χρειαζόταν περισσότερους πόρους, χωρίς ουδείς να είναι σε θέση να ελέγξει πώς φθάσαμε στο σημείο αυτό.

Τέλος, να σημειωθεί ότι χάρη στο νέο σύστημα η ΕΚΑΠΥ θα είναι σε θέση να υπολογίζει γρήγορα και με ακρίβεια τα ποσά των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών, που επιβαρύνουν τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Για να αντιληφθεί κανείς πόσο σημαντικό είναι αυτό, αρκεί να σας αναφέρω ότι, ενώ διανύουμε τον 10ο μήνα του 2023, δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί τα ποσά για το… 2022! Και εύλογα, οι φαρμακευτικές διαμαρτύρονται. Για τη φετινή χρονιά, τα ποσά θα υπολογιστούν από την ΕΚΑΠΥ.

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης