Blog
Blog
ΕΟΠΥΥ: Ζητά επιστροφές 1,7 δισ. ευρώ από φαρμακευτικές και παρόχους υπηρεσιών
Έσοδα της τάξης των 1,7 δισ. ευρώ (για την ακρίβεια 1.691.804.134 ευρώ) μέσω της επιβολής clawback και rebate σε φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας, προϋπολογίζει ο ΕΟΠΥΥ για το 2022. Το ποσό αυτό καταγράφεται στην πρόσφατη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ όπου και διαπιστώνεται και πάλι η χαμηλή χρηματοδότησή του.
Ποιο συγκεκριμένα ο ΕΟΠΥΥ εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει δαπανήσεις 4,03 δισ. ευρώ για φάρμακα και 2,35 δισ. ευρώ για δαπάνες υγείας από τον ιδιωτικό τομέα. Με βάση όμως το προϋπολογισμό του για να το καταφέρει επιβάλει τα clawbak και rebate που αναφέραμε.
Συνολικά τα έσοδα 8,49 δισ. ευρώ και φυσικά και σε αντίστοιχα έξοδα στα οποία όμως υπολογίζει και πλεόνασμα 575 εκατ. ευρώ. Επίσης στα 960 εκατ. ευρώ είναι και οι δαπάνες προς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης όπου περιλαμβάνονται και οι δημόσιες δομές υγείας όπως τα νοσοκομεία.
Όπως αναφέραμε και πριν μερικές μέρες σχετικά με το clawback και rebate των φαρμακευτικών, σύμφωνα με την 8η τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, προβλέπεται clawback 825 εκατ. ευρώ για την τρέχουσα χρονιά. Την ίδια στιγμή το rebate υπολογίζεται από τη διοίκηση του οργανισμού στα 321,7 εκατ. ευρώ. Τα δε παραπάνω ποσά αφορούν σε μία υπολογισθείσα φαρμακευτική δαπάνη της τάξης των 2,72 δισ. ευρώ.
Παρά λοιπόν τις όποιες κινήσεις γίνονται από πλευράς υπουργείου, τελικά φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι ο λογαριασμός προς τις φαρμακευτικές εταιρείες για το 2022 όσον αφορά στο μέτωπο της συμβολής τους στην κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης για τους Έλληνες πολίτες θα ξεπεράσει τα 1,5 δισ. ευρώ.
Να αναφέρουμε όμως ότι δεν είναι μόνο οι φαρμακευτικές εταιρείες που καταβάλλουν αυτές τις επιστροφές αλλά και οι ιδιώτες πάροχοι οι οποίοι αντιδρούν έντονα. Μάλιστα από την πλευρά των ιδιωτικών κλινικών σημειώνεται πως μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ήρθε η ώρα για την άρση της εφαρμογής του clawback και του rebate στον ιδιωτικό τομέα της υγείας, καθώς θεωρείται ένα μέτρο άδικο και αντιαναπτυξιακό. Να σημειωθεί εδώ ότι το clawback δεν εφαρμόζεται ουσιαστικά στο δημόσιο σύστημα υγείας και σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι δεν νοείται στη σημερινή εποχή να τιμολογείται μια υπηρεσία με ένα συγκεκριμένο τιμοκατάλογο που έχει θεσπιστεί από την Πολιτεία και στο τέλος του χρόνου να έρχεται και η ίδια η Πολιτεία να αφαιρεί το 50%.
Να σημειώσουμε ακόμη ότι στα έσοδα του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνεται και έκτακτη επιχορήγηση του οργανισμού για την αντιμετώπιση της covid ύψους 120 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό δόθηκε για να αποζημιωθούν οι ιδιωτικές κλινικές οι οποίες συνέδραμαν εκτάκτως στις νοσηλείες λόγω της πανδημίας, αλλά και οι φαρμακοποιοί και γιατροί για κλείσιμο ραντεβού (οι τελευταίοι και για διενέργεια) εμβολιασμών, αλλά και για τα αντιικά φάρμακα.
Πηγή: healthmag.gr