Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » ΕΟΦ: Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές στα φάρμακα – Τα επιχειρήματα

Blog

ΕΟΦ: Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές στα φάρμακα – Τα επιχειρήματα

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) σε μια μακροσκελή ανακοίνωσή του προσπαθεί να δικαιολογήσει τις αυξήσεις των τιμών σε φάρμακα.

Αφού υπεραμύνεται την τακτική που ακολούθησε, υπό την ομπρέλα του υπουργείου Υγείας, ο Οργανισμός για να κατευνάσει τις αντιδράσεις για τις αυξήσεις σε συγκεκριμένα φάρμακα και κατ΄επέκταση και στη συμμετοχή των ασφαλισμένων ισχυρίζεται ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα λείψουν από την αγορά φάρμακα.

Χαρακτηριστικά αναφέρει πώς η πολιτεία αποφάσισε να αναπροσαρμόσει τις τιμές, λόγω των πολυετών καθηλώσεων των τιμών και των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) των φαρμακευτικών εταιρειών (που αποτελούν τη βασική αιτία των ελλείψεων και των αποσύρσεων από την αγορά), με συγκεκριμένα κριτήρια.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, κύριο μέλημα της Πολιτείας αποτελεί η διασφάλιση κάθε δυνατής θεραπευτικής αγωγής και η άμεση πρόσβαση των ασθενών σε αυτές.

Μάλιστα στην ίδια ανακοίνωση ο ΕΟΦ τονίζει ότι οι ελλείψεις και οι αποσύρσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων αφενός ταλαιπωρούν τους ασθενείς, αφετέρου επιβαρύνουν τον κρατικό μηχανισμό που θα πρέπει να καταφεύγει σε χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες για να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών υπό συνθήκες πίεσης χρόνου.

Συνεπεία αναφέρει ο ΕΟΦ σε αυτές τις κρίσιμες καταστάσεις εξεύρεσης λύσεων ζωτικής σημασίας, ο ασθενής οδηγείται σε καθυστέρηση λήψης της αγωγής του αφού είτε αναζητείται το φαρμακευτικό σκεύασμα μέσω ΙΦΕΤ ώστε να εισαχθεί στη χώρα μας και σε πολύ υψηλότερη τιμή, είτε ο ασθενής οδηγείται σε εναλλακτική θεραπεία που είναι διαθέσιμη στην αγορά με υψηλότερο κόστος από τη φαρμακευτική αγωγή που θα λάμβανε κανονικά.

ΕΟΦ: Τα 4 κριτήρια


Όπως αναφέρει ο Οργανισμός η εξέταση των αιτημάτων αναπροσαρμογής τιμών φαρμακευτικών σκευασμάτων έγινε με συγκεκριμένα κριτήρια: τη μοναδικότητά τους, την τιμή τους, τα στοιχεία διακίνησής τους και τα επίπεδα τιμών τους στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Η μέγιστη αύξηση καθορίζεται από τη τιμολογιακή πολιτική της χώρας βάση του μέσου όρου των 2 χαμηλότερων τιμών των χωρών της ευρωζώνης.

Οι αναπροσαρμογές τιμών αποσκοπούν στην κάλυψη της ανάγκης διατήρησης στην αγορά φαρμακευτικών σκευασμάτων τα οποία έχουν πολυετή κυκλοφορία και έχουν αποδεδειγμένη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, διασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις φαρμακευτικές τους αγωγές, εξοικονομώντας ταυτόχρονα χρήματα από τη φαρμακευτική δαπάνη, τα οποία θα μπορέσουν να διατεθούν σε νέες καινοτόμες θεραπείες.

Τα επιχειρήματα
Εν κατακλείδι, καταλήγει ο ΕΟΦ οι συγκεκριμένες αναπροσαρμογές τιμών έχουν πρώτον ως στόχο την διασφάλιση της δημόσιας υγείας μέσω της αποφυγής φαρμακευτικών ελλείψεων και δεύτερον την εξοικονόμηση των οικονομικών πόρων μέσω αποφυγής φθηνότερων προϊόντων και αντικατάστασής τους από νέα ακριβότερα.

Ο ΕΟΦ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, είναι σε συνεχή εγρήγορση προκειμένου να εξασφαλίσει στους Έλληνες ασθενείς ασφαλείς και αποτελεσματικές φαρμακευτικές αγωγές.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης