Blog

Αρχική » Blog » Επιχειρηματικά Νέα » Εμπόδιο στην εξαγορά της Horizon Therapeutics από την Amgen

Blog

Εμπόδιο στην εξαγορά της Horizon Therapeutics από την Amgen

«Φρένο» βάζει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ στη προτεινόμενη εξαγορά της Horizon Therapeutics από την Amgen ύψους 27,8 δισ. δολαρίων. Η  υπηρεσία ζητά προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινή διαταγή για να αποτρέψει την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Συγκεκριμένα, η FTC υποστηρίζει ότι η Amgen θα μπορούσε να αξιοποιήσει το υπάρχον χαρτοφυλάκιο προϊόντων της για να «εδραιώσει τις μονοπωλιακές θέσεις» των φαρμάκων της Horizon για τη θυρεοειδική οφθαλμική νόσο και τη χρόνια ουρική αρθρίτιδα. Πρώτη  φορά η FTC έφτασε πέρα από συγκεκριμένες επικαλύψεις προϊόντων στις αναθεωρήσεις της και αντ’ αυτού επικεντρώθηκε στις προηγούμενες συμπεριφορές των εταιρειών γύρω από την τιμολόγηση των φαρμάκων. Πρόκειται για μια προσέγγιση που ο οργανισμός απειλεί να εφαρμόσει από το 2021, αλλά τελικά τώρα «δείχνει τα δόντια του». Χαρακτηριστικό είναι πως σε έντονο τόνο προειδοποίησε η διευθύντρια του Γραφείου Ανταγωνισμού της FTC, Holly Vedova ότι «η σημερινή ενέργεια -η πρώτη αμφισβήτηση της FTC σε φαρμακευτική συγχώνευση στην πρόσφατη μνήμη- στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην αγορά: Η FTC δεν θα διστάσει να αμφισβητήσει τις συγχωνεύσεις που επιτρέπουν στους φαρμακευτικούς ομίλους να εδραιώσουν τα μονοπώλιά τους εις βάρος των καταναλωτών και του θεμιτού ανταγωνισμού».

Ο αντίκτυπος στην αγορά

Εκτιμάται δε ότι μια αντιμονοπωλιακή αμφισβήτηση κατά της συμφωνίας Amgen-Horizon είναι αρνητική για το κλίμα που επικρατεί στη βιοφαρμακευτική βιομηχανία  σχετικά τη σύναψη συμφωνιών, κατά τους αναλυτές της SVB Securities . Η Amgen και η Horizon έχουν επικαλύψεις προϊόντων για συγκεκριμένα υποψήφια προϊόντα, αλλά όπως τόνισαν οι αναλυτές της RBC Capital Markets, οι δύο εταιρείες δεν έχουν «καμία εμπορική δύναμη» σε αυτούς τους τομείς. Ειδικότερα, το αντίσωμα ADX-914 της Horizon κατά του IL7Ra και το αντίσωμα rocatinlimab της Amgen κατά του OX40 βρίσκονται το καθένα σε ανάπτυξη για την ατοπική δερματίτιδα. Σημειώνεται ότι η Horizon αναπτύσσει το daxdilimab για τον λύκο, ενώ η Amgen έχει δύο υποψήφια φάρμακα για τον λύκο που απέτυχαν πρόσφατα σε ενδιάμεσες δοκιμές.

Τα επιχειρήματα αμφότερων

Από την πλευρά της, η FTC υποστηρίζει ότι οι ετήσιες πωλήσεις της Amgen ύψους 24,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων 27 εγκεκριμένων φαρμάκων – συμπεριλαμβανομένου του αναστολέα του TNF Enbrel και του από του στόματος χορηγούμενου φαρμάκου για την ψωρίαση Otezla – θα μπορούσαν να δώσουν στην εταιρεία τη δύναμη να πιέσει τους ασφαλιστές και τους διαχειριστές παροχών φαρμακείου να αποδεχθούν υψηλές τιμές για το φάρμακο της Horizon για τον θυρεοειδή οφθαλμό Tepezza και τη θεραπεία ουρικής αρθρίτιδας Krystexxa. Δεδομένης της ευρείας υιοθέτησης των υφιστάμενων φαρμάκων της Amgen και της δυνητικής αξίας των εκπτώσεων που μπορεί να προσφέρει, μπορεί να είναι «δύσκολο, αν όχι αδύνατο, για τους μικρότερους ανταγωνιστές» να ανταγωνιστούν το Tepezza και το Krystexxa, όπως υποστήριξε η FTC.

Την απογοήτευσή της εξέφρασε η Amgen για την απόφαση της FTC και δήλωσε ότι παραμένει προσηλωμένη στην ολοκλήρωση αυτής της εξαγοράς. Η Amgen υποστήριξε ότι ο ισχυρισμός της FTC σχετικά με τη δέσμη φαρμάκων είναι «εντελώς κερδοσκοπικός και δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική ανταγωνιστική δυναμική πίσω από την παροχή φαρμάκων για σπάνιες ασθένειες στους ασθενείς». Η εταιρεία υποσχέθηκε να μην ομαδοποιήσει τα προϊόντα της Horizon, αλλά η FTC εξακολουθεί να κινείται για να εμποδίσει τη συμφωνία, όπως επισημάνθηκε από την εταιρεία. Άξιο λόγου αποτελεί το γεγονός ότι διακαής πόθος της Amgen είναι η απόκτηση του Tepezza, το οποίο αποφέρει περίπου 2 δισ. δολάρια σε πωλήσεις ετησίως.

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης

ΣΥΝΔΕΣΗ

KΛΕΙΣΙΜΟ