Blog

Αρχική » Blog » Ημερίδες / Συνέδρια / Σεμινάρια » Έλενα Χουλιάρα: Πολλαπλά τα οφέλη από την φαρμακευτική καινοτομία

Blog

Έλενα Χουλιάρα: Πολλαπλά τα οφέλη από την φαρμακευτική καινοτομία

Κατα την τοποθέτησή της  στο panel του Delphi Economic Forum ΙΧ,  η κ. Χουλιάρα τόνισε τα ανταποδοτικά οφέλη που θα προκύψουν από την ενίσχυση της καινοτομίας στο φάρμακο.

Στη συζήτηση συμμετείχαν, εστιάζοντας στην καινοτομία και την κατανομή των πόρων της υγείας, οι κ.κ., Παυλίνα Καρασιώτου, Γενική Γραμματέας, υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, Καθηγητής, ΟΠΑ, Θεανώ Καρποδίνη, Διοικήτρια & Πρόεδρος του ΔΣ, Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), Το πάνελ συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Ευγενίδης.

 

 

Συγκεκριμένα, η κ.Χουλιάρα συμμετείχε στη συζήτηση που διοργανώθηκε στο φετινό Delphi Economic Forum,  με τίτλο «From Budgets to Breakthroughs: Crafting a Healthier Economic Future», αναλύοντας το όφελος του ασθενή, της κοινωνίας, της οικονομίας και του συστήματος υγείας από την καινοτομία. Αναλυτικά, η κ. Χουλιάρα υποστήριξε ότι τα οφέλη υπερβαίνουν το κόστος της και ότι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως δαπάνη αλλά ως μία καίρια και αποδοτική επένδυση για την υγεία, την κοινωνία και την οικονομία. Μάλιστα, για τα κέρδη από την φαρμακευτική καινοτομία πρόσθεσε ότι  «έχει υπολογιστεί ότι η αύξηση του προσδόκιμου της ζωής στην Ευρώπη τον τελευταίο αιώνα κατά 30 χρόνια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην φαρμακευτική καινοτομία και αυτό το δεδομένο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου».
Με βάση  στοιχεία που αποδίδουν το 1/3 της ανάπτυξης των προηγμένων χωρών στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, σημείωσε η κ. Χουλιάρα ότι «αυτό είναι λογικό γιατί οι άνθρωποι δεν ζουν μόνο καλύτερα και περισσότερο αλλά γίνονται και πιο παραγωγικοί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να χρειάζονται ακριβές νοσηλείες». Διευκρίνισε μάλιστα ότι με δεδομένη τη γήρανση του πληθυσμού «εάν δώσουμε στην υγεία την προτεραιότητα που χρειάζεται, αυτή μπορεί να προσθέσει στο παγκόσμιο ΑΕΠ έως και 12 τρισ. δολάρια μέχρι το 2040, νούμερο που αντιστοιχεί στο 8% του παγκόσμιου ΑΕΠ».

Πόροι για την Υγεία

Εκφράζοντας την θέση της AstraZeneca  η κ. Χουλιάρα ισυχρίστηκε  ότι η βιωσιμότητα  του ΕΣΥ είναι συνυφασμένη με αυτή του φαρμακευτικού κλάδου. Επί του θέματος  η κ. Χουλιάρα πρότεινε τρία πεδία ενδιαφέροντος για την αναγνώριση ευκαιριών για εξεύρεση επιπλέον πόρων και εξοικονομήσεων, που στη συνέχεια θα πρέπει να επενδυθούν στην υγεία με τον πλέον αποδοτικό τρόπο:
Ο συνολικός προϋπολογισμός υγείας: Η συνολική δαπάνη υγείας στην Ελλάδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, διαμορφώθηκε στο 9,2% (εκ των οποίων το 5,7% δημοσία δαπάνη) έναντι 10,9% στην Ε.Ε. (εκ των οποίων το 8,9% δημοσία δαπάνη).
Ο τρόπος διαχείρισης του προϋπολογισμού της υγείας: Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόληψη, καθώς επιβεβαιώνει το πώς μπορούμε να προλάβουμε ασθένειες εγκαίρως και να πετύχουμε σημαντικές εξοικονομήσεις, μεταβαίνοντας από ένα ασθενοκεντρικό σύστημα, σε ένα σύστημα υγείας που αναφέρεται και στους υγιείς πολίτες.
Το ίδιο το φάρμακο: ευκαιρίες εντοπίζονται στην ενίσχυση της χρηματοδότησης, στον εξορθολογισμό του προϋπολογισμού και στην παρακολούθηση της συνταγογράφησης.

Όσο για την αξιοποίηση των πεπερασμένων πόρων για την υγεία, η κ. Χουλιάρα υπεραμύνθηκε της καινοτομίας σχολιάζοντας ότι «η φαρμακευτική καινοτομία είναι αυτή που στήριξε την υγεία μας, την καλή ποιότητα και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και συνολικά την ευημερία και την ανάπτυξη των κοινωνιών και των οικονομιών μέχρι σήμερα. Αποτελεί, λοιπόν, μία από τις ασφαλέστερες επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε για να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη που μας προφέρει και στο μέλλον».

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης