Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Ε. Αγαπηδάκη: Το Σεπτέμβριο έρχεται νομοσχέδιο για τη δεύτερη φάση του προσωπικού γιατρού

Blog

Ε. Αγαπηδάκη: Το Σεπτέμβριο έρχεται νομοσχέδιο για τη δεύτερη φάση του προσωπικού γιατρού

«Ετοιμάζεται να κατατεθεί πιθανότατα από Σεπτέμβριο, γιατί δεν βλέπω να το προλαβαίνουμε νωρίτερα, νομοσχέδιο στη Βουλή για τη δεύτερη φάση του προσωπικού γιατρού, η οποία θα προβλέπει ότι οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν ως προσωπικό τους γιατρό και ιδιώτη, αφού βέβαια η Πολιτεία θα τους δίνει τη δυνατότητα να μπορούν να βρουν γιατρό από το δημόσιο σύστημα». Τα παραπάνω δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη κατά την εναρκτήρια ομιλία της την Παρασκευή στο 1ο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στον Πόρο μία μόλις ημέρα, αφού εκδόθηκε κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας, η οποία δίνει νέα παράταση στην υποχρεωτική εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού γιατρού και μάλιστα για το επόμενο έτος. Επί της ουσίας μετατίθεται η ισχύς των αντικινήτρων για εγγραφή σε προσωπικό γιατρό, από τον Ιούλιο που ήταν να ξεκινήσει (το μήνα που σήμερα άρχισε) για το 2025, εφόσον στην ΚΥΑ προβλέπεται η έναρξη στις 31/12/24. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μέχρι τώρα σε προσωπικό γιατρό έχουν εγγραφεί 5.022.691 πολίτες, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες για εγγραφή 1.560.227 θέσεις. Το σύνολο των προσωπικών γιατρών που συμμετέχουν είναι 3.528, εκ των οποίων 2.213 είναι προσωπικοί γιατροί ΠΦΥ και οι 1.315 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ωστόσο βάσει του αρχικού σχεδιασμού, για να λειτουργήσει πλήρως ο θεσμός, χρειάζονται 5000 γιατροί. Μέχρι ώρας επί του συνόλου των δικαιούχων έχει εγγραφεί στο σύστημα το 56,7% ενώ το 43,3%του πληθυσμού παραμένει χωρίς προσωπικό γιατρό. 

Τι θα περιλαμβάνουν οι δείκτες απόδοσης

Υπενθυμίζεται ότι τα κίνητρα και τα αντικίνητρα θεσμοθετήθηκαν το 2022, αλλά όπως φαίνεται μέχρι ώρας ο θεσμός δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί καθολοκληρίαν και πάει από παράταση σε παράταση, γιατί δεν βρίσκονται γιατροί να ενταχθούν στο σύστημα,  εφόσον δεν αυξάνονται οι αποζημιώσεις. Για το μέγιστο των ασθενών που μπορεί να έχει ένας προσωπικός γιατρός, δηλαδή 2000 άτομα, η αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ είναι 5000 μεικτά, με όλα τα έξοδα του ιατρείου να βαρύνουν τον ίδιο τον γιατρό. Όμως για να μπορέσει να αντεπεξέλθει ο γιατρός σε ένα τόσο μεγάλο όγκο ασθενών, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει υπάλληλο, είτε γραμματέα, είτε νοσηλευτή ή και τα δύο και η μισθοδοσία βαρύνει αποκλειστικά τον ίδιο. Οι γιατροί έχουν ήδη ζητήσει να γίνει πιο ελκυστικό οικονομικά το συμβόλαιο με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς επίσης και να υπάρχει επιπρόσθετο ποσό αποζημίωσης, σαν επιβράβευση βάσει της απόδοσης με αξιολόγηση συγκεκριμένων δεικτών. Θέμα στο οποίο μάλιστα έχει αναφερθεί ο Υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια του 1ου Φόρουμ Υγείας που διοργάνωσε στις 31/5 το Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Ο κ. Γεωργιάδης είχε πει χαρακτηριστικά «η βασική μεταβολή που θα κάνουμε στο θεσμό του προσωπικού γιατρού δεν είναι η επιλογή του ιδιώτη γιατρού, αλλά η θεσμοθέτηση δεικτών απόδοσης των προσωπικών γιατρών». Σύμφωνα με πληροφορίες του DailyPharmaNews οι δείκτες αυτοί που τώρα βρίσκονται υπό επεξεργασία, θα αφορούν στη διαχείριση χρονίων νοσημάτωνδραστηριότητες πρόληψης και προαγωγής της υγείας που περιλαμβάνουν προληπτικές εξετάσεις, εμβολιασμούς και προσυμπτωματικό έλεγχο, καθώς και κατ’ οίκον φροντίδα. Δηλαδή θα αξιολογούνται και οι επισκέψεις του προσωπικού γιατρού στο σπίτι.

Μόσιαλος: Ο προσωπικός γιατρός δεν πρόκειται να πετύχει. Είναι ένα σύστημα ρύθμισης κυκλοφορίας και συνταγογράφησης 

Υπενθυμίζεται ότι τα αντικίνητρα προς τους πολίτες για μη εγγραφή στο θεσμό (που και πάλι δεν ισχύουν) προβλέπουν πρόσθετη συμμετοχή σε φάρμακα κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου, καθώς επίσης πρόσθετη συμμετοχή σε διαγνωστικές εξετάσεις, σε νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, όπως αυτές περιλαμβάνονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, κατά 10% επιπλέον του καθορισμένου ποσοστού συμμετοχής. Για τους μη εγγεγραμμένους σε προσωπικό γιατρό προβλέπεται η εξέταση σε νοσοκομεία μόνον των έκτακτων περιστατικών. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας για τον προσωπικό γιατρό σε εκδήλωση τον περασμένο Απρίλιο, είχε κάνει λόγο για λανθασμένο μοντέλο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το πρωτοβάθμιο σύστημα πρέπει να αντανακλά τις σύγχρονες επιδημιολογικές τάσεις. Ο προσωπικός γιατρός δεν είναι η καλύτερη επιλογή και δεν πρόκειται να πετύχει. Είναι ένα σύστημα ρύθμισης κυκλοφορίας και συνταγογράφησης».

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης