Blog
Blog
Δυσοίωνες προβλέψεις Τσιόδρα-Τι είπε σε συνέδριο
Σε αναμονή αύξησης του αριθμού των διασωληνωμένων και των θανάτων είναι οι υγειονομικές αρχές της χώρας, σύμφωνα με όσα διατύπωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στο 31ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο.
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από τους δείκτες. Συγκεκριμένα, ο δείκτης R0 είναι πάνω από το 1 και ταυτόχρονα η θετικότητα των τεστ ανήλθε και αυτή τις τελευταίες ημέρες πάνω από το 4 και βαίνει στο 5, αποσαφηνίζοντας ο καθηγητής ότι το όριο 4 χρησιμοποιείται από την Ευρώπη, για να δείξει την ανάγκη για στοχευμένο έλεγχο και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων και των επαφών τους.
Λόγω της διασποράς ήδη είναι καλυμμένες το 60% των ΜΕΘ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Υπάρχει ακόμη επάρκεια στις ΜΕΘ, αλλά μια γρήγορη αύξηση μπορεί να καταναλώσει το capacity του συστήματος», όπως επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας. Το υπουργείο Υγείας εργάζεται στην κατεύθυνση της στελέχωσης νέων ΜΕΘ. Μάλιστα, οι ΜΕΘ αναμένεται να πιεστούν από τις μεγαλύτερες ηλικίες λόγω συνοσηροτήτων.
Αναλύοντας ένα σχεδιάγραμμα για τους θανάτους ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι ένα δεύτερο κύμα θανάτων θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες λόγω της διασποράς και θα αφορά ηλικίες άνω των 75 ετών.
Αναφερόμενος ο καθηγητής σε ένα ακόμη ευρωπαϊκό δείκτη θανάτων δεν απέκλεισε την επιδείνωσή του και για την χώρα μας, εξηγώντας ότι ο εν λόγω δείκτης ανέβηκε για την χώρα μας κατά το παρελθόν της περιόδους έξαρσης της γρίπης.
Ανησυχία επικρατεί και για τα δεδομένα των εισαγωγών και των νοσηλειών καθώς έχει φθάσει ο μέσος όρος 100 ανά ημέρα και προβλέπεται ότι όταν θα ανέλθει στις 1000 νοσηλείες θα πιέσει το ΕΣΥ.
Η νοσηλεία σε απλούς θαλάμους κατά την πρώτη φάση της πανδημίας ήταν εκθετική, τις τελευταίες εβδομάδες στην χώρα μας ήταν βραδία, αλλά αυτό άλλαξε τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο. Η γενικότερη κάλυψη σε όλη την επικράτεια εκτιμάται στο 33%.
Σε ότι αφορά τις ηλικίες προς το παρόν η πλειοψηφία ανήκει σε ηλικιακές ομάδες των 45-54 και 55- 64 ετών, αλλά εξαιτίας της ευρείας διασποράς αναμένεται να διαδοθεί και να πλήξει τις μεγαλύτερες ηλικίες και από εκεί θα προκύψουν οι διασωληνώσεις.
Άξιο λόγου είναι ότι σχολιάζοντας τα μέτρα που έχει ταξινομήσει το ECDC o κ.Τσιόδρας σημείωσε ότι μάσκα χρησιμοποιεί έως το 58% των κατοίκων της χώρας αλλά για την μείωση της διασποράς χρειάζεται την εφαρμογή του μέτρου από το 95%.
Σε ότι αφορά στο lockdown, ο καθηγητής υποστήριξε ότι ήταν πολλαπλά τα οφέλη κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, παρά το κόστος, γιατί έριξε το R0. Το μεγάλο ζήτημα είναι σήμερα η συνέχιση της κοινωνικής ζωής σε μια ισορροπία με το όφελος της Δημόσιας Υγείας.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι πρέπει να συνεχίσουμε την κοινωνική μας ζωή με λιγότερα όσο είναι δυνατόν αυστηρά μέτρα, αλλά με τα απαραίτητα για να αποφύγουμε το απαγορευτικό. Αναγκαία κρίνονται μέτρα όπως είναι η καλή επιτήρηση, το συχνό testing σε ευπαθείς ομάδες, η καλή ιχνηλάτηση επαφών κ.ά.
Πηγή: virus.com.gr