Blog

Αρχική » Blog » Επιχειρηματικά Νέα » Demo AEBEE: Oι επενδύσεις και οι ευκαιρίες στα μονοκλωνικά και στην βιοτεχνολογία και η θέση στην Ευρωπαϊκή αγορά φαρμάκου

Blog

Demo AEBEE: Oι επενδύσεις και οι ευκαιρίες στα μονοκλωνικά και στην βιοτεχνολογία και η θέση στην Ευρωπαϊκή αγορά φαρμάκου

Επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο μέχρι το 2027 ανέρχεται στα 356 εκατ. ευρώ και φθάνει στα 500 εκατ. ευρώ ως το 2030 και στο οποίο περιλαμβάνεται η πρώτη μονάδα παραγωγής βιοτεχνολογικών φαρμακευτικών προϊόντων, αλλά και η πρώτη μονάδα παραγωγής πρώτων υλών στη χώρα μας, ανακοίνωσε η DEMO.

Οι επενδυτικές κινήσεις της DEMO θα δώσουν την δυνατότητα παραγωγής 125 νέων νοσοκομειακών φαρμάκων, ενώ θα είναι σε θέση να καλύψει το 20% των αναγκών ολόκληρης της Ευρώπης.

Στόχος της εταιρείας είναι να διασφαλίσει την αυτάρκεια φαρμάκων στη χώρα μας, αλλά και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην αγορά της Ευρώπης αλλά και στην παγκόσμια αγορά όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO ΑΒΕΕ και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Δημήτρης Δέμος, κατά την παρουσίαση του επενδυτικού πλάνου.

Ειδικότερα, εντός του 1ου τριμήνου του 2022 η εταιρεία ολοκληρώνει δύο νέες παραγωγικές μονάδες στο Κρυονέρι Αττικής, για επέκταση της παραγωγής της σε ενέσιμη αντιβίωση σε πλαστικό περιέκτη και λυόφιλα προϊόντα. Οι εγκαταστάσεις, συνολικής επιφάνειας 6000 τ.μ., έρχονται να συμπληρώσουν ένα κενό που υπάρχει σήμερα ανάμεσα στη ζήτηση των προϊόντων της εταιρείας στο εξωτερικό και την υπάρχουσα δυναμικότητα της παραγωγής της.

Παράλληλα η εταιρεία προχωρά στην ανέγερση ενός νέου βιομηχανικού συγκροτήματος στη βιομηχανική περιοχή της Τρίπολης Αρκαδίας, το οποίο θα αποτελείται από τέσσερις μονάδες παραγωγής πρώτων υλών και έξι μονάδες παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων. Θα έχει συνολική επιφάνεια κτιρίων 74.000 τ.μ. και δυνατότητα παραγωγής 200 τόνων πρώτης ύλης και 250 εκατ. τεμαχίων τελικών σκευασμάτων ετησίως. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης αυτής και σε πλήρη λειτουργία αναμένεται να δημιουργηθούν 450 νέες και καλά αμειβόμενες άμεσες θέσεις εργασίας.

Με την επένδυση δημιουργείται στην Ελλάδα ο κλάδος παραγωγής πρώτων υλών φαρμάκων που δεν υπήρχε και η εταιρεία αποκτά τη δυνατότητα να παράγει όλες τις φαρμακοτεχνικές μορφές και κατηγορίες ενεσίμων που υπάρχουν σήμερα. «Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πλέον ανάγκη να εισάγει κανένα ενέσιμο προϊόν από το εξωτερικό, λόγω αδυναμίας δυνατότητας παραγωγής στη χώρα μας.

Η ανέγερση της πρώτης εγκατάστασης αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2022, καθιστώντας την Τρίπολη έναν από τους βασικούς κόμβους φαρμακοβιομηχανίας, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Το μέγεθος του συγκροτήματος απαιτεί σημαντικό αριθμό ανάπτυξης νέων προϊόντων για να καλυφθεί η παραγωγική του δυνατότητά του, και έτσι σχεδιάζεται η ανάπτυξη 25 νέων προϊόντων στο τέλος του 2021 και η ανάπτυξη 125 νέων σκευασμάτων ως το 2027.

Για την επίτευξη του στόχου, θα δημιουργηθεί νέο κέντρο έρευνας στην Θέρμη Θεσσαλονίκης, σε εγκαταστάσεις 2.400 τ.μ., που θα περιλαμβάνει ομάδες έρευνας και ανάπτυξης για πρώτες ύλες και τα τελικά προϊόντα χημικής προέλευσης που θα παραχθούν στην Τρίπολη, με 75 νέους επιστήμονες υψηλής κατάρτισης.

Σε ότι αφορά τα βιοτεχνολογικά προϊόντα, ο κ. Δέμος επεσήμανε ότι ως το 2030, αναμένεται το 30% της παγκόσμιας δαπάνης να διατίθεται σε βιολογικά φάρμακα. Για την ανάπτυξη ενός τέτοιου φαρμάκου απαιτούνται 7-9 έτη, αλλά και η κατάλληλη γνώση, η οποία δεν υπάρχει στη χώρα μας.

Έτσι, η ελληνική φαρμακευτική αποφάσισε τη δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου στο Κρυονέρι ως το 2022. Σε κτίριο 4.000 τ.μ. θα εγκατασταθούν εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης και πιλοτική μονάδα μονοκλωνικών για την παραγωγή παρτίδων σε κλινικές μελέτες. Η εταιρεία σχεδιάζει την έρευνα και ανάπτυξη 3 μονοκλωνικών αντισωμάτων ως το 2027, τα οποία θα αναπτυχθούν από το 2030 και μετά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Δέμος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης επεσήμανε ότι στη διάρκεια της πανδημίας διαπιστώθηκαν ελλείψεις φαρμάκων στην Ευρώπη, όταν έκλεισαν τα σύνορα Κίνας και Ινδίας από τις οποίες γίνεται η προμήθεια πρώτων υλών. Το κενό καλύφθηκε από ελληνικές φαρμακευτικές γεγονός που αποτελεί χρυσή ευκαιρία για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία που είχε τα προηγούμενα χρόνια επενδύσει στην εγχώρια παραγωγή φαρμάκων, συμπληρώνοντας ότι η έλλειψη παραγωγής πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος αποτελεί επίσης ευκαιρία. Η DEMO με τις ισχυρές παραγωγικές της δυνατότητες, πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια αυτή.

Κάλυψε όχι μόνο τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, αλλά και τις επείγουσες ανάγκες άλλων συστημάτων υγείας, όπως της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας ακόμη και της Βραζιλίας και της Βολιβίας. Όλη αυτή η εμπειρία της πανδημίας οδήγησε στην αναθεώρηση της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία σήμερα προσπαθεί να επαναφέρει την παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη, έτσι ώστε οι χώρες-μέλη να μην εξαρτώνται από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες και να μην υποφέρουν ξανά από σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά.

Μέχρι στιγμής στη χώρα μας, παράγονται μόνο χημικά φάρμακα. Με την επένδυση της μονάδας βιοτεχνολογικών φαρμάκων η χώρα μπαίνει και στον τομέα των βιολογικών παραγόντων, αξιοποιώντας τις δυνατότητες για brain gain, επαναπατρίζοντας Έλληνες επιστήμονες που οδηγήθηκαν στο εξωτερικό για να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους στις νέες τεχνολογίες.

Η πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας κ. Στέλλα Δέμου, αναφερόμενη στις επενδύσεις στη ΒΙΠΕ Αρκαδίας, σημείωσε ότι οι επιλογές των τόπων εγκατάστασης των επενδύσεων δεν ήταν τυχαία, καθώς λειτούργησαν με γνώμονα να κρατηθεί το ανθρώπινο δυναμικό στον τόπο του, η βόρεια Ελλάδα δεν έχει τις αντίστοιχες υποδομές για καριέρα επιστημονικού επιπέδου, ενώ αντίστοιχα, το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη θα διευρύνει την ανεργία στην περιοχή ανέφερε, τονίζοντας ότι αυτό θα αντισταθμιστεί από τις νέες παραγωγικές μονάδες.

Η δεύτερη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος κ. Ιωάννα Δέμου, αναφέρθηκε στη βιοτεχνολογική μονάδα, λέγοντας πως οι εταιρείες βιοτεχνολογίας είναι πολύ λίγες και ακόμα λιγότερες είναι αυτές που δεν είναι πολυεθνικές. Η Ελλάδα στερείται τα πολλαπλά οφέλη της βιοτεχνολογίας και η επένδυση της πρότυπης μονάδας παραγωγής μονοκλωνικών, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα και τους ασθενείς.

Ο ιδρυτής της DEMO κ. Σταύρος Δέμος, επεσήμανε ότι η εταιρεία του έχει εξελιχθεί σε σημαντική βιομηχανία εντός και εκτός συνόρων και σήμερα θωρακίζει την Ευρώπη με πρώτες ύλες και σκευάσματα.

Η Demo είναι φαρμακευτική εταιρεία 100% ελληνική που εξειδικεύεται στην παραγωγή ενέσιμων φαρμάκων όλων των ειδών, εξάγει σε 85 χώρες με τις εξαγωγές να αφορούν το 84% της ετήσιας παραγωγής

Πηγή: liberal.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης