Blog

Δείτε τι περιλαμβάνουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα νησιά – Όλες οι λεπτομέρειες

Δείτε τι περιλαμβάνουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα νησιά – Όλες οι λεπτομέρειες

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία των νησιών από την επιδημία του κορονοϊού ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με ορίζοντα τη 15η Ιουνίου, οπότε τυπικά ανοίγει ο τουρισμός στην Ελλάδα.

Το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο θωράκισης των τουριστικών προορισμών βασίζεται στη στήριξη των δομών υγείας που υπάρχουν ήδη, στις αεροδιακομιδές,  στα πολλαπλά τεστ που θα γίνονται στις ύποπτες περιπτώσεις, τη διασφάλιση της επάρκειας μέσων ατομικής προστασίας για το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού στη νησιωτική Ελλάδα αλλά και την εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων και την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας που θα αναλάβουν την υγειονομική επιτήρηση κάθε ξενοδοχειακής μονάδας.

Σύμφωνα με το Σχέδιο για τη νησιωτική χώρα, στις δομές υγείας έχουν δεσμευτεί 446  κλίνες για ασθενείς με λοίμωξη COVID-19, που θα γίνουν 694 άμεσα αν χρειαστεί. Δεσμεύουμε 18 κλίνες ΜΕΘ για νοσηλεία covid-19 που μπορούν να γίνουν άμεσα 79.

Ωστόσο, σε περίπτωση ανάγκης, οι ασθενείς θα διακομισθούν σε κέντρα αναφοράς. Όπως τόνισε, ενισχύθηκαν στα νησιά οι γιατροί, έγιναν εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας. Παράλληλα, έχουν ενεργοποιηθεί οι περιφέρειες, ενώ οι δομές έχουν στελεχωθεί.

Ήδη έχουν γίνει προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, έχουν εγκριθεί 1.100 νέες προσλήψεις ενώ σε έκτακτη ανάγκη θα υπάρχουν συμβεβλημένοι ιατροί ΕΟΠΥΥ για κατ’ οίκον επισκέψεις, ενεργοποίηση συμβάσεων με  “μπλοκάκι” 600 ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί, με μισθό 2.000 ευρώ, ενεργοποίηση Περιφερειών για παροχή καταλυμάτων/ σίτισης.

Βασικός πυρήνας του σχεδίου αποτελεί η διασύνδση Κεντρικών Νοσοκοµείων µε Υγειονομικές Δοµές στα νησιά. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπνται και μετακινήσεις προσωπικού από τις οικείες Υγειονοµικές Περιφέρειες για την κάλυψη αναγκών κατά την τουριστική περίοδο.

 Για παράδειγμα, δηλαδή το Νοσοκομείο Τζάνειο στον Πειραιά θα είναι διασυνδεδεμένο με τη Σαντορίνη, τη Σάμο και την Τήνο, ενώ το Αττικό με τη Νάξο ή το Νοσοκομείο της Λειβαδιάς με τη Μήλο. Με τη Σάμο θα συνδέονται και το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, αλλά και το Θριάσιο.

Την ίδια στιγμή έχει γίνει πρόβλεψη ωστε δομές -τόσο πρωτοβάθµιες όσο δευτεροβάθµιες- να είναι σε 24ωρη ετοιµότητα.

Εργαστηριακός έλεγχος

Ένας ακόμη βασικός άξονας του επιχειρησιακού σχεδίου είναι η διεξαγωγή εργαστηριακού ελέγχου στα νησιά ώστε να εντοπίζεται γρήγορα το πιθανό κρούσμα να απομονώνεται και να γίνεται άμεσα η ιχνηλάτηση των επαφών του.

Στο πλαίσιο αυτό θα μεταφερθούν μοριακοί αναλυτές σε νησιά. Ακτινωτός σχεδιασμός για μείωση των απαιτούμενων μεταφορών δειγμάτων. Για τις έκτακτες περιπτώσεις, θα αναπτυχθούν τεστ και στα νησιά ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπ. Υγείας.

Η μεταφορά δείγματος σε συγκεκριμένα κέντρα όπως το ΕΚΕΑ έχει να κάνει με μαζικές δειγματοληψίες. Οι κινητές ομάδες θα χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένες εξορμήσεις.

Τα δείγματα θα ελέγχονται στην ενδοχώρα, ωστόσο σε έκτακτη περίπτωση θα γίνονται και στα νησιά, κάτι που θα αυξήσει την ασφάλεια των νησιών. Ήδη, έχουν εγκατασταθεί μοριακοί αναλυτές σε νησιά, με στόχο να καλυφθούν πάνω από είκοσι.

Νησιά όπως η Μύκονος, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα, τα Κύθηρα, η Λήμνος, η Σκιάθος, η Κεφαλονιά, θα έχουν μοριακό αναλυτή.

Πλωτές μονάδες Υγείας

Για τις κινητές ομάδες Υγείας, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι είναι ένα πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ, με στόχο την ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης και την ενίσχυση της διάγνωσης υπόπτων ή πιθανών κρουσμάτων.

Παράλληλα, 9 μονάδες επεκτείνονται στη νησιωτική χώρα και αναμένεται η συγκρότηση άλλων 106.

Παράλληλα, οι πλωτές μονάδες υγείας, για την ενίσχυση των κρουσμάτων σε κατοίκους και τουρίστες, πιο γρήγορα. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με δήμους μικρών νησιών, ενώ θα γίνουν διαγνωστικά τεστ σε ευπαθείς ομάδες.Επίσης θα ενεργοποιηθεί και η εθελοντική συνδρομή των ΜΚΟ.

Αεροδιακομιδές & πλωτές διακομιδές

Το ΕΚΑΒ είχε στη διάθεσή του 1 ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης (κάψουλα). Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε την προμήθεια άλλων 10, με το σύνολο στις 11, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς από τα νησιά σε νοσοκομείο της ενδοχώρας.

Οι εναέριες διακομιδές θα γίνονται είτε με αεροσκάφη και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, είτε με ειδικά αεροσκάφη. Παράλληλα, θα γίνονται και πλωτές διακομιδές, είτε με πλωτά μέσα του Λιμενικού είτε με μέσα ιδιωτών που υποδεικνύονται από το Συντονιστικό Κέντρο του Λιμενικού.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X