Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Πασχάλης Αποστολίδης: Πως πρέπει να στηριχθεί η φαρμακευτική καινοτομία στη μετά-COVID εποχή

Blog

Πασχάλης Αποστολίδης: Πως πρέπει να στηριχθεί η φαρμακευτική καινοτομία στη μετά-COVID εποχή

Πασχάλης Αποστολίδης: Πως πρέπει να στηριχθεί η φαρμακευτική καινοτομία στη μετά-COVID εποχή

Ένα σαφές και σταθερό πλαίσιο για την ομαλή ενσωμάτωση της φαρμακευτικής καινοτομίας στη χώρα μας στη μετά-COVID εποχή, θα πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα ώστε να μπορέσουν και οι φαρμακευτικές εταιρείες να παρουσιάσουν ανάπτυξη, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Πασχάλης Αποστολίδης Διευθύνων Σύμβουλος της Abbvie μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ.Αποστολίδης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ειδικά τώρα που η χώρα μας απέδειξε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε υγειονομικές κρίσεις, είναι απαραίτητο να διευκολυνθεί η φαρμακευτική καινοτομία, δεδομένου ότι και για τον κορωνοϊό η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα στηρίζεται στις φαρμακευτικές εταιρείες για να πραάξουν το φάρμακο για την καταπολέμηση του COVID.

Τα εμπόδια

Στο πλαίσιο αυτό Διευθύνων Σύμβουλος της Abbvie σημείωσε στο Οικονομικό Φόρουμ ότι άμεσα θα πρέπει να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν για τα καινοτόμα φάρμακα.

«Εδώ και δύο χρόνια κανένα νέο καινοτόμο φάρμακο δεν έχει μπει στην ελληνική αγορά, λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, κάτι που λειτουργεί επιβαρυντικά και για την υγεία των ασθενών και τη βιωσιμότητα του εθνικού συστήματος υγείας.

Παράλληλα, η έμμεση φορολογία του clawback έχει φτάσει να είναι τέσσερις φορές υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε περαιτέρω επένδυση σε κλινικές μελέτες να καθίσταται απαγορευτική.
Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα, αλλά όχι ευκαιριακά.
Αν ξεπεράσουμε αυτό το σκόπελο με μπαλώματα, τότε στην επόμενη κρίση θα βρεθούμε να ξεκινάμε πάλι από την αρχή.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούμαστε σε πολλές χώρες του κόσμου, οφείλουμε να συνδράμουμε το έργο της Πολιτείας μέσα από την κατάθεση τεκμηριωμένων προτάσεων βασισμένων σε διεθνείς καλές πρακτικές.

Έτσι, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε ως χώρα, όπως είναι το επιστημονικό και υγειονομικό μας προσωπικό, όχι μόνο στη μάχη απέναντι στον κορωνοϊό, αλλά απέναντι σε όλες τις σοβαρές ασθένειες της εποχής μας» ανέφερε ο κ.Αποστολίδης.

Οι κλινικές μελέτες

Σχετικά με το αν η πρόσφατη εμπειρία της πανδημίας θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην ενίσχυση της κλινικής έρευνας, ο Πασχάλης Αποστολίδης τόνισε κατά τη διάρκεια του φόρουμ ότι «Αν θέλουμε η Ελλάδα να καταστεί επενδυτικό κέντρο αναφοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την φαρμακευτική καινοτομία, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Η στρατηγική αυτή, ξεκινά με τις κλινικές μελέτες, μέσα από ένα εθνικό σχέδιο που θα έχει διπλό στόχο. Αφενός να ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά προβλήματα που καθυστερούν τη διεξαγωγή τους, αφετέρου την οργανωμένη παρουσίαση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Γι αυτό και όπως είπε, θα πρέπει να δημιουργηθεί μία διαδικασία «Σάρωσης Ορίζοντα» κατά τα διεθνή πρότυπα, ώστε να μπορεί το κράτος να προϋπολογίζει το κόστος των θεραπειών που ολοκληρώνουν τη φάση των κλινικών δοκιμών και πρόκειται να καταστούν σύντομα εμπορικά διαθέσιμες.

«Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων, με πλήρη τεκμηρίωση και διαφάνεια, πόσα χρήματα πρέπει να διατίθενται στον προϋπολογισμό φαρμάκου κάθε χρονιά και ποιες ανάγκες θα καλύψουν.
Και τέλος, στο τρίτο και τελευταίο επίπεδο, θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα «Ταμείο Φαρμακευτικής Καινοτομίας» μέσω του οποίου οι νέες καινοτόμες θεραπείες θα εισέρχονται στην αγορά.
Με την εν λόγω προσέγγιση, πετυχαίνουμε δύο πολύ σημαντικούς στόχους ταυτόχρονα.

1. Πρώτον, διασφαλίζουμε την άμεση πρόσβαση των ασθενών στα πιο προηγμένα και καινοτόμα φάρμακα της εποχής μας, δίνοντας παράλληλα τον απαραίτητο χρόνο στην Πολιτεία να εξορθολογήσει τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μέσα από την εφαρμογή αξιόπιστων πρωτοκόλλων συνταγογράφησης

2. Διασφαλίζουμε την ύπαρξη ενός σταθερού και προβλέψιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος ικανού να συμβάλει στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων με στόχο την ενίσχυση του ΑΕΠ, την τόνωση των φορολογικών εσόδων και τη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας» κατέληξε μεταξύ άλλων ο Διευθύνων Σύμβουλος της Abbvie.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης