Blog

Χωρίς εκπροσώπηση η Ελλάδα στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τις ελλείψεις!

Τη στιγμή που τα προβλήματα των ελλείψεων πέρα από τα φαρμακεία της κοινότητας αγγίζουν πλέον και τα φαρμακεία των νοσοκομείων

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Στο αρμόδιο συμβούλιο για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (Εuropean Μedicines Αgency – ΕΜΕΑ), για ένα θέμα που βρίσκεται στην κορυφή των προβλημάτων καθημερινά οι Έλληνες φαρμακοποιοί, η Ελλάδα δεν έχει καν εκπροσώπηση!

Αυτό αποκάλυψε μιλώντας στο DailyPharmaNews η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (European Association of Hospital Pharmacists), με αρμοδιότητα της επαγγελματική ανάπτυξη (Director of Professional Development) κ. Δέσποινα Μακριδάκη.

Συγκεκριμένα η κ. Μακριδάκη ανέφερε πως στην ομάδα που έχει δημιουργήσει ο ΕΜΕΑ προκειμένου να παρακολουθεί το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων (Medicines Shortages Single Point of Contact –SPOC- Working Party) δεν υπάρχει Έλληνας εκπρόσωπος.

«Στην Επιτροπή που ασχολείται με το θέμα των ελλείψεων στην Ευρώπη δεν υπάρχει εκπροσώπηση της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Κι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που όπως σημειώνει, οι ελλείψεις είναι πολύ ψηλά γενικότερα στην ατζέντα του ΕΜΕΑ και αυτή η Ομάδα Εργασίας που έχει συστήσει κι αποτελείται από εκπροσώπους ασθενών και από εκπροσώπους των επαγγελματιών Υγείας, το επιβεβαιώνει.

Στο πρώτο εύλογο ερώτημα για το ποιος έχει την ευθύνη από πλευράς ελληνικής πολιτείας για την απουσία εκπροσώπου η κ. Μακριδάκη απάντησε ότι «δεν το γνωρίζω. Εγώ πάντως απευθείας το επικοινώνησα και με το Υπουργείο».

 Από τις αρχές του καλοκαιριού πρόβλημα ελλείψεων και στα νοσοκομεία

Το ζήτημα των ελλείψεων πλέον φαίνεται πως αγγίζει και τα νοσοκομεία πέρα από τα φαρμακεία της κοινότητας για τα οποία είναι καθημερινός «βραχνάς» και υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα στην καθημερινότητα του φαρμακοποιού.

Ήδη, όπως λέει η Πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ, η Ένωση από τις αρχές του καλοκαιριού, όταν άρχισαν οι ελλείψεις να ταλαιπωρούν και τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς μπήκε στη διαδικασία αποστολής επιστολών με τις οποίες ζητάει τη συμμετοχή της στις όποιες συζητήσεις γίνονται γι’ αυτό το ζήτημα. Μάλιστα αυτό συνεχίζεται. «Την Παρασκευή (σ.σ. 23/9), όπως λέει, έκανα νέο έγγραφο και προς το Υπουργείο Υγείας και προς τον ΕΟΦ με κοινοποίηση σε Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, Φαρμακοβιομηχανία και ασθενείς με το οποίο ζητάμε άμεσα τη σύγκλιση όλων των φορέων να συζητήσουμε το θέμα, να ενημερωθούμε υπεύθυνα σε ποιο σημείο βρίσκεται το πρόβλημα στην Ελλάδα και να δούμε πως μπορούμε να συνεργαστούμε για να το προλάβουμε ή να το αντιμετωπίσουμε, όπου αυτό είναι εφικτό και εκεί που το πρόβλημα γίνεται πολύ σοβαρό».

Ένα ζήτημα από μόνο του είναι για την κ. Μακριδάκη είναι το ότι η ΠΕΦΝΙ δεν συμμετέχει στις όποιες συζητήσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων κι αυτό συμβαίνει επειδή «δεν μας καλούν, αν και υπάρχουν προβλήματα ελλείψεων στα νοσοκομεία».

Σε ό,τι αφορά το τι φταίει για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, η κ. Μακριδάκη αναφέρει: «Το πρόβλημα των ελλείψεων ακουμπά καταρχήν στην έλλειψη αυτού καθαυτού του προϊόντος, και κατά δεύτερον στην αδυναμία αγοράς του λόγω ελλιπούς προϋπολογισμούΓια εμάς αυτή τη στιγμή το βασικότερο πρόβλημα είναι το πρώτο. Βλέπουμε ότι από την αγορά αρχίζουν να φεύγουν σημαντικά φάρμακα, παλαιά, φθηνά, αναντικατάστατα, όπως κάποια ογκολογικά φάρμακα. Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το θέμα της ηπαρίνης είτε της κλασικής είτε της ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους διότι ακούμε ότι πάμε για μία διακοπή κυκλοφορίας κάποιων προϊόντων στην Ελλάδα ή ότι οι υπάρχουσες ποσότητες να μην καλύπτουν τις ανάγκες σε κοινότητα και νοσοκομεία καθώς τα φάρμακα αυτά καλύπτουν περιστατικά τόσο εντός όσο και εκτός νοσοκομείου».

Οι τιμές είναι βασικό ζήτημα για τις ελλείψεις, αναφέρει η Πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ η οποία εξηγεί ότι «φάρμακα τα οποία είναι παλιά αλλά δεν παίρνουν τις ανανεώσεις και αναβαθμίσεις τιμών που απαιτούνται για να μπορέσουν να σταθούν στην αγορά με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε ακριβότερες επιλογές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη γενικότερη διαχείριση του κονδυλίου για τη φαρμακευτική δαπάνη».

Πάνω σε αυτό το ζήτημα για την κ. Μακριδάκη είναι πλέον αναγκαίο να λειτουργήσει, όπως πρέπει η Επιτροπή Φαρμακευτικής Δαπάνης. «Επειδή έχουμε κάνει και έκκληση προς το Υπουργείο η Επιτροπή Φαρμακευτικής Δαπάνης, δεδομένου ότι τώρα είμαστε σε πολύ καλύτερες συνθήκες σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, οφείλει άμεσα να επανακινητοποιηθεί με face to face συναντήσεις και όχι με τη μέχρι σήμερα πρακτική να επικοινωνεί με διαδικτυακές ερωτήσειςΓια μένα αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Εδώ και δυόμιση χρόνια η Επιτροπή Φαρμακευτικής Δαπάνης πέρα από ένα διαδικτυακό zoom, όλα τα άλλα είναι ερωτήματα που έρχονται για να απαντήσουμε εάν συμφωνούμε».

Η κ. Μακριδάκη τέλος τονίζει στο DailyPharmaNews είναι η πιο κατάλληλη, η ιδανική, όπως λέει, περίοδος, γενικότερα κάποια σοβαρά θέματα να τεθούν στο τραπέζι. Κι εξηγεί το γιατί. «Είμαστε πια σε μία προεκλογική περίοδο. Σε μία περίοδο με πάρα πολύ σημαντικά προβλήματα, καταγεγραμμένες ανάγκες. Θεωρώ ότι όλοι οι stakeholders έχουν πολύ κατασταλαγμένη άποψη και σε ό,τι αφορά τα προβλήματα και σε ό,τι αφορά την αντιμετώπισή τους. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι πλέον η ιδανική περίοδος να έρθουμε κοντά για να δουλέψουμε επί της ουσίας».

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X