Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Συνάντηση Πλεύρη- Φαρμακευτικών Εταιρειών: Οι τελικές αποφάσεις για την κατανομή της δαπάνης και τα «εφεδρικά» μέτρα

Blog

Συνάντηση Πλεύρη- Φαρμακευτικών Εταιρειών: Οι τελικές αποφάσεις για την κατανομή της δαπάνης και τα «εφεδρικά» μέτρα

Πάνω από 2 ώρες διήρκησε η συνάντηση του Υπουργού Υγείας, Θ. Πλεύρη με τους 4 φορείς που εκπροσωπούν τις φαρμακευτικές εταιρείες, με αφορμή τις τελευταίες αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική και την πορεία της δαπάνης.

Τα στοιχεία για την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης το πρώτο εξάμηνο του 2022 και οι υπολογισμοί για την πορεία του clawbackειδικά μετά την διαίρεση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το φάρμακο, έφεραν τις δύο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου, χθες λίγο μετά τις 18.00 στο Υπουργείο Υγείας.

Όπως προέκυψε από τη συνάντηση, οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών που ήθελαν το Υπουργείο να είναι διατεθειμένο να αναθεωρήσει την αναλογία 38/62 βάσει της οποίας «έσπασε» ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το φάρμακο, μάλλον επιβεβαιώνονται.  Θυμίζουμε ότι 38%  αντιστοιχεί στα φάρμακα σοβαρών παθήσεων, γνωστά και ως ΦΥΚ και 62% στα φάρμακα κοινότητας, αυτά που διατίθενται κυρίως από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, λοιπόν, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από το ΣΦΕΕ, την PIF, την ΠΕΦ και το ΣΑΦΕΕ, ενώ παρούσα ήταν και η πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Θ. Καρποδίνη, ο κ. Πλεύρης δήλωσε πως οι θέσεις των φορέων θα συνυπολογιστούν ώστε να γίνει πιο ορθολογική ανακατανομή των κλειστών προϋπολογισμών, στο μέτρο του εφικτού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του News4Health, ο Υπουργός εμφανίστηκε αμετακίνητος στην απόφαση για διαχωρισμό της δαπάνης, παρά τα αιτήματα για επαναφορά σε έναν ενιαίο προϋπολογισμό.

Έτσι, αν και δεν αποσαφηνίστηκε χθες που θα … «κάτσει η βελόνα» και παρότι τα ποσοστά που έχουν πέσει στο τραπέζι κυμαίνονται από 56/44, σε 58/42 και 60/40, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας φέρεται να καταλήγει κάπου μεταξύ 58/42 και 59/41. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κάθε μονάδα υπολογίζεται περίπου σε 21 εκατ. ευρώ, άρα ανάλογα με το τελικό ποσοστό, το ποσό που θα αναλογεί στη δαπάνη των ΦΥΚ θα αυξηθεί χονδρικά, από 62 έως 83 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, στα σχέδια του Υπουργείου Υγείας φέρεται να είναι και η ενίσχυση της δαπάνης των ΦΥΚ με ένα ποσό που θα προέλθει από τα κέρδη του ΙΦΕΤ και το οποίο υπολογίζεται περίπου σε 20 εκατ. ευρώ, αν και μένει να διευκρινιστεί ο τρόπος.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, συνολικά η ενίσχυση του προϋπολογισμού των φαρμάκων σοβαρών παθήσεων θα επιδιωχθεί να κυμανθεί έως 70 εκατ. ευρώ,  όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του News4Health.

Σε αυτό το πλαίσιο, την τελική του απόφαση θα ανακοινώσει ο Θ. Πλεύρης στις φαρμακευτικές εταιρείες τη Δευτέρα.

Η ηγεσία του Υπ. Υγείας πάντως φέρεται να έχει και άλλες τρεις παρεμβάσεις, τις οποίες δεν επιδιώκει να ενεργοποιήσει αλλά τις διατηρεί σε «εφεδρεία», προκειμένου να μετριάσει την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Η πρώτη αφορά στην τιμολόγηση και προβλέπει την επιστροφή σε καλάθι χωρών που περιλαμβάνει το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την Ευρωζώνη που είναι σήμερα, μαζί με κατάργηση του «κόφτη» 7% στο όριο μείωσης τιμών. Η δεύτερη αφορά στο «νέο» rebate 5%+3%, όπως είχε γράψει το News4Health, ενώ η τρίτη παρέμβαση αφορά σε ένα ειδικό θέμα των εκπτώσεων που δίνουν οι εταιρείες για τα ΦΥΚ.

Πηγή: news4health.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης