Blog

Άρης Αγγελής: Οι ελλείψεις φαρμάκων επίμονη πρόκληση σε όλη την ΕΕ

Για το σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί όλες τις χώρες της ΕΕ, τις ελλείψεις φαρμάκων μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Δρ. Άρης Αγγελής στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Υγείας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Κοπεγχάγη.

Ο κ. Αγγελής, υπενθύμισε ότι «οι ελλείψεις φαρμάκων δεν αποτελούν απλώς περιστασιακές διαταραχές, αλλά μια επίμονη πρόκληση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», επισημαίνοντας ότι «οι πρόσφατες κρίσεις ανέδειξαν τις αδυναμίες των υφιστάμενων πλαισίων, τα οποία παραμένουν υπερβολικά αντιδραστικά και αφήνουν τα συστήματα υγείας ευάλωτα όταν τα δεδομένα είναι ελλιπή ή φτάνουν με καθυστέρηση».

Τόνισε ότι «η αξιόπιστη πρόβλεψη ελλείψεων βασίζεται στη διαθεσιμότητα έγκυρων και έγκαιρων δεδομένων», σημειώνοντας πως, «βραχυπρόθεσμα, απαιτείται η πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των υφιστάμενων εργαλείων». Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Παρακολούθησης Ελλείψεων αποτελεί σημαντική πρόοδο, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί πλήρως ως προς τις δυνατότητές της».

Όσον αφορά το ζήτημα της διασφάλισης της τροφοδοσίας φαρμάκων στην Ε.Ε., ο Γενικός Γραμματέας εξήγησε ότι «η ενισχυμένη συνεργασία για την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των κρατών μελών προσφέρει πολλαπλά οφέλη, όπως ακριβέστερη πρόβλεψη της ζήτησης και αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ελλείψεων», ενώ πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα διαθέτει ακριβή εκτίμηση της ζήτησης ανά φαρμακευτικό προϊόν, βασισμένη σε ιστορικά δεδομένα από το εθνικό σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης». Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν αναφορικά με τα αποθέματα φαρμάκων και τα απαραίτητα δεδομένα που απαιτούνται για την παρακολούθησή τους.

Πηγή: healthdaily.gr
Facebook
LinkedIn
X