Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στα φαρμακεία της γειτονιάς – Τι θα γίνει με τα ακριβά φάρμακα

Blog

Από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στα φαρμακεία της γειτονιάς – Τι θα γίνει με τα ακριβά φάρμακα

Εκτός φαρμακείων ΕΟΠΥΥ μπορεί να βρεθούν κάποια ακριβά φάρμακα, καθώς οι φαρμακοποιοί ξεκινούν τη διεκδίκησή τους ώστε να πωλούνται από τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Στόχος όπως λέει ο κλάδος είναι να εξυπηρετούνται οι ασθενείς που σήμερα ταλαιπωρούνται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε ουρές αλλά και καθυστερήσεις.
Εκτός των άλλων βασικό τους επιχείρημα είναι ότι τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ είναι λιγοστά σε σύγκριση με τα φαρμακεία της γειτονιάς που είναι περίπου 10.500 σε όλη τη χώρα.

Όπως σημειώνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) επειδή ακριβώς τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ είναι λιγοστά, οι ασθενείς αναγκάζονται να κάνουν χιλιόμετρα για να πάρουν τα σκευάσματά τους.

Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και η εξυπηρέτηση
Η συζήτηση δεν άνοιξε τυχαία. Οι φαρμακοποιοί εδώ και καιρό έχουν θέσει το θέμα στην κυβέρνηση η οποία, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο κλάδος, συμφωνεί να μεταφερθούν φάρμακα και στα φαρμακεία της γειτονιάς. Οι φαρμακοποιοί πάντως βρίσκουν …εύφορο έδαφος για να προχωρήσουν στη διεκδίκηση τους στηριζόμενοι και στην κακή εξυπηρέτηση που έχουν οι ασφαλισμένοι στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Οι καταγγελίες για κακές συμπεριφορές αλλά και καθυστερήσεις πληθαίνουν στο υπουργείο Υγείας, ενώ να υπενθυμιστεί ότι ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μιλήσει στο παρελθόν για τις «ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ» ενώ είχε αναφερθεί και στη μεταφορά κάποιων ακριβών φαρμάκων στα φαρμακεία της γειτονιάς.

Πάντως οι φαρμακευτικές εταιρείες τάσσονται εναντίον ενός τέτοιου ενδεχόμενου, θέτοντας μεταξύ άλλων και ζητήματα ασφάλειας στη μεταφορά των φαρμάκων.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) έχει θέσει αρκετές φορές το ζήτημα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητώντας να συνεχισθεί η διάθεση των ακριβών φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ.

Τι δηλώνει στο HealthReport.gr ο Πρόεδρος των φαρμακοποιών

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς με δηλώσεις του στο HealthReport.gr σημειώνει ότι έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό η συζήτηση για τη μεταφορά μέρος των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) στα φαρμακεία της γειτονιάς. Επισημαίνει μάλιστα ότι ο υπουργός Υγείας συμφωνεί.

                                                                             Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς

«Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης συμφωνεί με το αίτημά μας ότι θα πρέπει ένα μέρος των ΦΥΚ να πάει στα φαρμακεία της γειτονιάς.

Θα μπορούσαν τα φάρμακα έως 300 ευρώ να διατίθενται από τα φαρμακεία της γειτονιάς και όχι από τον ΕΟΠΥΥ. Έτσι θα απεγκλωβιστεί η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, θα μειώσει το κόστος μεταφοράς των φαρμάκων και θα εξασφαλίσει και προσωπικό.

Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε πει προεκλογικά τέλος στις ουρές της ντροπής, αντιλαμβάνεστε ότι συγκεκριμένα κέντρα στο χώρο της υγείας δεν θέλουν να πάνε τα φάρμακα για οικονομικούς λόγους. Καλούνται να πληρώσουν ένα υποτυπώδες clawback, αλλά έχουν και τη σιγουριά ότι θα διακινούνται από τα κρατικά φαρμακεία.

Είναι ευρωπαϊκή πρωτοτυπία να υπάρχουν κρατικά φαρμακεία. Σε όλη την Ευρώπη τα ακριβά φάρμακα δίνονται στους περιπατητικούς ασθενείς από τα φαρμακεία της γειτονιάς και τα άλλα από νοσοκομειακά φαρμακεία».

Οι φαρμακοποιοί πάντως απαντούν και στα επιχειρήματα όσων δεν συμφωνούν στη διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τις παράλληλες εξαγωγές, την αφαίρεση δηλαδή των φαρμάκων από τα φαρμακεία ώστε να πουληθούν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σε καλύτερες τιμές.

Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς στο HealthReport.gr :

«Δεν θα μπορούν να γίνουν παράλληλες εξαγωγές καθώς το φάρμακο θα μπορεί να ιχνηλατηθεί και δεν θα είναι σε απόθεμα. Θα παραλαμβάνεται μόνο με βάση την ιατρική συνταγή και με μοναδικό κωδικό αριθμό ενώ θα προορίζεται για έναν και μόνο ασθενή. Άρα δεν θα μπορεί να εξαχθεί».

Να σημειωθεί ότι οι φαρμακοποιοί θα αμείβονται κλιμακωτά εάν αναλάβουν τα ΦΥΚ, ανάλογα με την τιμή του φαρμάκου.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ στο HealthReport.gr

Κάθετα αντίθετες με το ενδεχόμενο διάθεσης των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία είναι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου μιλώντας στο HealthReport.gr εξηγεί:

                                                                             Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου

«Είμαστε αρνητικοί για πολλούς λόγους. Ένας από τους βασικούς είναι ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί η μεταφορά των φαρμάκων υψηλού κόστους με την ποιότητα που απαιτείται σε πολλά από αυτά. Πολλά από τα σκευάσματα χρειάζονται ειδικές συνθήκες και είναι άγνωστο πώς μπορούν να διασφαλιστούν αυτές οι συνθήκες στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Από την άλλη υπάρχει και το ζήτημα των «παράλληλων εξαγωγών». Εάν αλλάξει ο τρόπος διάθεσης των φαρμάκων υψηλού κόστους, θεωρούμε ότι θα υπάρχουν σίγουρα ελλείψεις. Και αυτό διότι θα ενισχυθεί το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών με δεδομένο ότι έχουμε τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη και θα αποτελέσει μία ευκαιρία για να εξαχθούν φάρμακα ακριβά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε τεράστια ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους καθώς δεν θα μπορούν να βρουν τα φάρμακα τους για να εξυπηρετηθούν.

Παράλληλα εάν τα φάρμακα αυτά διατεθούν από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα αυξηθεί το κόστος το οποίο όπως όλα δείχνουν θα χρειαστεί να επωμιστεί η ο κλάδος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων που ήδη έχει επιβαρυνθεί με υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές προς τον ΕΟΠΥΥ»

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης