Blog

Αρχική » Blog » Επιχειρηματικά Νέα » Ανεβαίνουν οι ταχύτητες στις εγκρίσεις κλινικών μελετών

Blog

Ανεβαίνουν οι ταχύτητες στις εγκρίσεις κλινικών μελετών

Σε τέσσερις συνεδριάσεις τα μέλη της Επιτροπής εξέτασαν 88 αιτήματα έγκρισης Αρχικών Κλινικών Δοκιμών και 359 αιτήματα για την έγκριση τροποποιήσεων, μια σημαντική επιτάχυνση από τις αρχικές συναντήσεις τους πρώτους μήνες του έτους.

Η χαμηλές ταχύτητες είχαν προκαλέσει έντονη ανησυχία στις φαρμακευτικές εταιρείες, όπως είχε γράψει το News4Health, τον περασμένο Μάρτιο. Τα εμπόδια είχε εντοπίσει και η ηγεσία του Υπ. Υγείας, αναζητώντας τρόπους επιτάχυνσης των διαδικασιών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας.

Πλέον, η ΕΕΔ στις συνεδριάσεις της φαίνεται να εξετάζει ταχύτερα τα σχετικά αιτήματα και συγκεκριμένα:

Στην 3η συνεδρίαση ΕΕΔ του έτους, στις 26 Μαρτίου, εξετάσθηκαν 32 αιτήματα έγκρισης Αρχικών Κλινικών Δοκιμών και 95 αιτήματα έγκρισης Τροποποιήσεων.

Στην 4η συνεδρίαση στις 11 Απριλίου (και σε μια έκτακτη που ακολούθησε στις 17 του μηνός) εξετάσθηκαν 110 επιπλέον τροποποιήσεις. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες έχουν εκδοθεί 95 γνωμοδοτήσεις και ολοκληρώνονται άμεσα άλλες 25 για τις μελέτες που εξετάσθηκαν εξ αναβολής στην έκτακτη συνεδρίαση.

Στην 5η Συνεδρίαση στις 26 Απριλίου εξετάσθηκαν 36 αιτήματα έγκρισης Αρχικών Κλινικών Δοκιμών και 77 αιτήματα έγκρισης Τροποποιήσεων.

Στην 6η Συνεδρίαση, την περασμένη εβδομάδα, στις 17 Μαΐου εξετάσθηκαν 20 αιτήματα έγκρισης Αρχικών Κλινικών Δοκιμών, κλείνοντας όλα τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί έως και 20 Απριλίου και 77 αιτήματα έγκρισης Τροποποιήσεων, που ήταν όλα τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί έως και 31 Μαρτίου, καθώς και 20 από τον Απρίλιο (που προορίζονται για μετάβαση προσεχώς).

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, απομένουν προς εξέταση από την ΕΕΔ 19 αιτήματα έγκρισης Αρχικών Κλινικών Δοκιμών και 86 αιτήματα έγκρισης Τροποποιήσεων, τα οποία βρίσκονται υπό επεξεργασία από τη Γραμματεία και μπορούν να καλυφθούν σε μία μόνο συνεδρίαση.

Τμήματα Κλινικών Μελετών στο ΕΣΥ

Άμεσα αναμένεται να δημοσιευθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), «με την οποία ρυθμίζονται οι αρμοδιότητες και ο τρόπος οργάνωσης και στελέχωσης των Αυτοτελών Τμημάτων Κλινικών Μελετών, που θα συσταθούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, με συντονιστικό ρόλο για την απρόσκοπτη ανάπτυξη και διεξαγωγή των κλινικών μελετών», ανέφερε σε ανάρτηση της, με αφορμή την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών (20/5), η Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη.

Κατά την κα Βιλδιρίδη, πρόκληση για το Υπουργείο «είναι η μείωση των καθυστερήσεων που συνδέονται με την υπογραφή της σύμβασης διεξαγωγής κλινικών μελετών μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και η ρύθμιση ζητημάτων σχετικών με την οικονομική τους διαχείριση».

Κρίσιμες για τους ασθενείς

«Η ανάπτυξη και διεξαγωγή κλινικών μελετών πρωτίστως προάγει το δικαίωμα της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες, πιο αποτελεσματικές θεραπείες και νέα θεραπευτικά σχήματα. Συγχρόνως, προσφέρει θετικό αναπτυξιακό πρόσημο για την οικονομία της χώρας και ενδυναμώνει τον ερευνητικό της προσανατολισμό», σχολίασε η Γενική Γραμματέας.

«Ο σταθερός και ολοένα αυξανόμενος προσανατολισμός του Υπουργείου Υγείας στην ανάπτυξη του τομέα κλινικών μελετών στη χώρα μας, επιβεβαιώνεται από τις συστηματικές μας προσπάθειες των τελευταίων μηνών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΦ, που είχαν παρουσιαστεί τον Ιανουάριο, πέρυσι ο συνολικός αριθμός αρχικών αιτήσεων για κλινικές δοκιμές με φάρμακα αυξήθηκε κατά 20%, φθάνοντας τις 298 έναντι 247 το 2022. οποίο αναμένεται να μεταφραστεί και σε επενδύσεις στον εν λόγω κλάδο άνω των 120 εκατ. ευρώ, επίπεδο που είχε επιτευχθεί το 2022.

Την πρόοδο της πολιτείας τα τελευταία χρόνια αναγνώρισε και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), «όπως για παράδειγμα η θεσμοθέτηση της Ομάδας Εργασίας για την Ανάπτυξη της Βιοιατρικής Έρευνας στη χώρα μας και ο Νόμος για το «επενδυτικό clawback», που λειτουργεί πλέον κάτω από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)», ανέφερε σε ανακοίνωση με αφορμή την ημέρα.

Ωστόσο, σημειώνει παράλληλα πως «αυτό που μέχρι στιγμής προκύπτει είναι ότι το «επενδυτικό clawback» στο πλαίσιο του RRF είναι πολύ ελκυστικό και αποτελεσματικό για τις παραγωγικές δαπάνες, αλλά όχι τόσο για τις Κλινικές Μελέτες. Ο στόχος μας τώρα πρέπει να είναι πώς η χώρα μας θα προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις σε Κλινικές Μελέτες. Τα οφέλη των Κλινικών Μελετών είναι πολλαπλά, πρωτίστως για τους ασθενείς που συμμετέχουν σε αυτές, αλλά και για την οικονομία της χώρας και αυτό αποδεικνύεται από τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών για προσέλκυση Κλινικών Μελετών».

Ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός

«Το 2024 είναι ένα κρίσιμο έτος, αφού βρισκόμαστε μερικούς μήνες μόνο πριν την πλήρη μετάβαση όλων των Ευρωπαϊκών κρατών-μελών στον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό 536/2014 (EU-CTR)», τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρήσεων Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών (HACRO), Ευαγγελία Κοράκη.

Όπως εξηγεί, ο Κανονισμός έχει ως στόχο να προσφέρει ένα εναρμονισμένο πλαίσιο για όλα τα κράτη μέλη, με τήρηση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων, από όλα τα κράτη μέλη, τόσο ως προς τις διαδικασίες υποβολής και έγκρισης των νέων κλινικών μελετών αποκλειστικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κλινικών Δοκιμών (CTIS) του νέου Κανονισμού, αλλά και την έγκαιρη μεταφορά των κλινικών μελετών που είχαν εγκριθεί βάσει του προηγούμενου καθεστώτος (Οδηγία 2001/20/ΕΚ) στο νέο πλαίσιο.

«Από τις 31/1/2025, σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, όλες οι κλινικές μελέτες, νέες και τρέχουσες θα διεξάγονται υπό τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό», σημειώνει.

Πηγή: news4health.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

Sign in

No account yet?

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Start typing to see posts you are looking for.