Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Αναζητούνται λύσεις για την πανδημία και την οικονομία

Blog

Αναζητούνται λύσεις για την πανδημία και την οικονομία

Αναζητούνται λύσεις για την πανδημία και την οικονομία

Την καθολική χρήση της μάσκας προτείνουν οι ειδικοί και όχι το lockdown σε όλο τον κόσμο.

Και όμως οι μάσκες δεν έπεσαν. Ήδη από το Σάββατο στα σούπερ μάρκετ η χρήση τους είναι υποχρεωτική για εργαζόμενους, αλλά και καταναλωτές, με τους παραβάτες να  αντιμετωπίζουν πρόστιμο  της τάξης των 150 ευρώ. Και το ερώτημα πλέον που εύλογα τίθεται είναι αν και πότε το μέτρο θα επεκταθεί και σε άλλους δημόσιους κλειστούς χώρους, όπως προβλέπει η σύσταση  της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Την ίδια ώρα ακούγονται και φωνές όπως αυτή της καθηγήτριας επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, Αθηνάς Λινού, που δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι  η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται  σε όλους τους δημόσιους χώρους, ακόμα και αν είναι ανοιχτοί, γιατί  δεν είναι πάντα σίγουρο ότι θα τηρηθούν οι αποστάσεις. «Φοράω μάσκα για να προστατεύσω εσένα, φοράς μάσκα για να προστατεύσεις εμένα», πρέπει να είναι το μότο των  ημερών έχει δηλώσει  ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, ενώ η ανάρτηση στα social media του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου  «φοράμε τη μάσκα όπως τα εσώρουχα»,  έγινε viral. Στην άλλη άκρη του πλανήτη,  στις ΗΠΑ, που κυριολεκτικά «βράζουν» και αποτελούν μια από τις βασικές εστίες της πανδημίας μαζί με Ινδία, Βραζιλία, και Νότια Αφρική, ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων  Δρ. Άντονι Φαούτσι, σε μία δραματική έκκληση του προς τον Αμερικανικό λαό, συνέστησε την Παρασκευή το τρίπτυχο: καθολική χρήση μάσκας, αποφυγή συγχρωτισμού και κλείσιμο των μπαρ. «Αν το κάνουμε αυτό για μερικές εβδομάδες στη σειρά, νομίζω ότι θα δούμε μια μεταστροφή», είπε χαρακτηριστικά.

Αν όλοι φορούσαμε μάσκα για έξι εβδομάδες η επιδημία θα μπορούσε να ελεγχθεί

Αλλά και ο διευθυντής των Κέντρων Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, σε μία προσπάθεια να πείσει τους Αμερικανούς να συμμορφωθούν, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ότι αν  όλοι φορούσαμε μάσκα για τις επόμενες 6 εβδομάδες, η πανδημία θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο. Στα δικά μας πάντως και στις παραλίες της Αθήνας, το Σαββατοκύριακο που πέρασε, παρά την εντατικοποίηση των ελέγχων, κάποιοι φαίνεται να φορούν τις μάσκες, μόνο όταν ανοίγουν οι κάμερες των καναλιών. Την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με τους ειδικούς παρατηρήθηκε στη χώρα μας μία ήπια αύξηση των κρουσμάτων συνολικά, αλλά και των ορφανών, που είναι δείκτης της μετάδοσης στην κοινότητα. Η ανησυχία τους όσον αφορά τα ορφανά, επικεντρώνεται περισσότερο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ωστόσο οι επιδημιολόγοι θα έχουν πιο ξεκάθαρη εικόνα προς το τέλος της εβδομάδας, καθότι όπως λένε  χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να δουν αν η επιδημιολογική καμπύλη θα συνεχίσει να αυξάνεται και με ποια ταχύτητα. Σύμφωνα με  πληροφορίες  στο τραπέζι της επιτροπής εσχάτως αναζητούνται τρόποι για το πως μπορεί να περιοριστεί η μετάδοση του ιού από άτομα  που εισέρχονται στην Ελλάδα, από τα χερσαία σύνορα μας, για επαγγελματικούς λόγους. 

Γιατί η Goldman Sachs εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί τα κράτη να κατεβάσουν ρολά

Εν τω μεταξύ σε ολοένα και πιο πολλές χώρες στον κόσμο επιβάλλονται νέα περιοριστικά μέτρα και σε μερικές πόλεις τοπικά lockdown, καθώς θλιβερά ρεκόρ καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα, με ενάμιση εκατομμύριο  κρούσματα να έχουν παρουσιαστεί σε διάστημα πέντε ημερών. Ως εκ τούτου ενισχύονται οι ανησυχίες για την επιβολή νέων lockdown υπό το βάρος ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι ένθεν κακείθεν οι αρμόδιοι αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ενδεικτική προς αυτή την κατεύθυνση είναι και  η εκτίμηση της αμερικανικής τράπεζας  Goldman Sachs, ότι δεν θα χρειαστεί τα κράτη να κατεβάσουν ρολά για τρείς λόγους: 1. Τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη σε συνδυασμό με τη συμμόρφωση του κοινού συμβάλλουν στον έλεγχο του ιού με μικρότερο οικονομικό κόστος. 2. Και άλλες χώρες εκτός από τις ΗΠΑ, κατάφεραν να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού,  χωρίς να χρειαστεί να επιβάλουν γενικευμένο lockdown.  3. Πριν αποφασιστεί το lockdown οι Αμερικανικές Πολιτείες αναμένεται να εξετάσουν και να εφαρμόσουν πρώτα άλλες λύσεις που θα είναι μεν αποτελεσματικές, αλλά ταυτόχρονα θα προκαλούν λιγότερη αναστάτωση στην οικονομία και στην κοινωνία.

Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα πάντως σήμερα στρέφει το βλέμμα της στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» καθώς αναμένεται να δημοσιευθεί μέρος των αποτελεσμάτων για το εμβόλιο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο οποίο μεγάλη μερίδα επιστημόνων έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για την αντιμετώπιση του SARS-COV-2 . Σε ανάρτηση του στο Facebook ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης έγραψε για το εμβόλιο:

Τι γνωρίζουμε για τον σχεδιασμό φάσης ΙΙΙ της κλινικής δοκιμής του εμβολίου της Οξφόρδης:

-500 ενήλικες στην Οξφόρδη το έλαβαν τον Απρίλιο του 2020 ΧΩΡΙΣ σημαντικές παρενέργειες

-Μέχρι 22 Ιουνίου το έλαβαν άλλοι 2.000 ΧΩΡΙΣ σημαντικές παρενέργειες

-10.560 ενήλικες θα συμμετέχουν στη μελέτη. Οι μισοί έχουν (ή θα) λάβουν το εμβόλιο και οι άλλοι μισοί θα λάβουν το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας. Ο σχεδιασμός είναι διπλά τυφλός, σημαίνει ότι οι ασθενείς και οι γιατροί που τους παρακολουθούν δεν μαθαίνουν τι πήραν παρά μόνο στο τέλος της δοκιμής.

-Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθούνται για 1 έτος με αιμοληψίες, ρινοφαρυγγικά και άλλες εξετάσεις.

Αναμένονται τα πρώτα ενδιάμεσα αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ το φθινόπωρο αν όχι νωρίτερα.

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης