Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Αναξιοποίητα τα data των ψηφιακών εργαλείων υγείας – Ποια είναι τα εμπόδια

Blog

Αναξιοποίητα τα data των ψηφιακών εργαλείων υγείας – Ποια είναι τα εμπόδια

Σημαντικές προσπάθειες καταβάλλει η χώρα μας προκειμένου να συνταχθεί με τις επιταγές της ΕΕ σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας και της αξιοποίηση της πληθώρας των δεδομένων που συγκεντρώνονται από διάφορες υπηρεσίες. Μάλιστα η χώρα μας κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία Φορέα Πρόσβασης στα Δεδομένα Υγείας, στο πλαίσιο του Κανονισμού για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας (European Health Data Space – EHDS) που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή.

Εδώ και αρκετά ο χρόνια όσοι ασχολούνται με τη δημόσια και ιδιωτική υγεία, σε όλα τα επίπεδα, συμφωνούν ότι η αξιοποίηση δεδομένων τα οποία αφορούν στην περίθαλψη των πολιτών, αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την χάραξη πολιτικής υγείας. Μάλιστα ιδιαίτερη αξία έχουν τα δεδομένα που «παράγονται» σε πραγματικές συνθήκες , και αφορούν στη χρήση φαρμάκων, την απόκριση των ασθενών στις εκάστοτε θεραπείες και άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την υγεία τους. Τα δεδομένα αυτά αναφέρονται συχνά ως «real world data» και η χρήση τους επιτρέπει στους ερευνητές να αξιολογήσουν την απόδοση μιας θεραπείας στις πραγματικές συνθήκες, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για καλύτερα αποτελέσματα προς όφελος των ασθενών.

Παρόλο που η χρήση των real world data έχει θεσπιστεί ως ένα από τα κριτήρια για την αξιολόγηση της απόδοσης ενός φαρμάκου στην αγορά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), η συλλογή και η αξιοποίησή τους συνεχίζει να αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια τόσο σε τεχνικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο: Η χαμηλή ψηφιακή ωριμότητα των Φορέων Υγείας, η ετερογένεια των Πληροφοριακών Συστημάτων, η έλλειψη προτυποποίησης και διαλειτουργικότητας αλλά και το αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο συνθέτουν ένα περιβάλλον ιδιαίτερα δύσκολο για τη χώρα μας.

Αξίζει να επισημανθεί, ότι οι δράσεις του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Υγείας που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης με περίπου 300 εκατ. ευρώ και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο Εθνικός Φάκελος Υγείας, οι δράσεις βελτίωσης της ψηφιακής ωριμότητας των Νοσοκομείων, το ψηφιακό πρόγραμμα διαχείρισης του Καρκίνου, ακόμα και η επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής, είναι κάποια από τα έργα που διαμορφώνουν, για πρώτη φορά και με συστηματικό τρόπο, πηγές δεδομένων.

Πηγή: ygeiamou.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης