Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Αλλάζουν όλα στα φάρμακα – Τα 15 μέτρα Άδωνι Γεωργιάδη

Blog

Αλλάζουν όλα στα φάρμακα – Τα 15 μέτρα Άδωνι Γεωργιάδη

Ριζικές αλλαγές στα φάρμακα ξεκινά να υλοποιεί ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προκειμένου να ελέγξει τη φαρμακευτική δαπάνη.

Με μια σειρά από μέτρα τα οποία έχει ξεκινήσει ήδη να υλοποιεί επιδιώκει να περιορισθεί η συνταγογράφηση, ώστε να μειωθεί και το clawback των φαρμακευτικών εταιρειών (υποχρεωτικές επιστροφές με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης), που αποτελεί και δέσμευσή μας στους «θεσμούς».

Όμως μαζί με τον περιορισμό των συνταγών στα φάρμακα, έρχονται και μια σειρά από μέτρα που μειώνουν τις παροχές προς τους πολίτες σχετικά με τη θεραπευτική τους κάλυψη.

Ταυτόχρονα η νέα φαρμακευτική πολιτική που θα εφαρμόσει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εστιάζει και στα γενόσημα ώστε να αυξηθεί η κατανάλωσή τους στον ελληνικό πληθυσμό.

Στόχος πάντως είναι όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr (διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά) να μειωθεί το clawback κατά 350 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2023.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδιώκει τη φετινή χρονιά το clawback να μειωθεί από περίπου 1,6 δις -1,7δις ευρώ να περιορισθεί στο 1,250 δις ευρώ.

Τα 15 μέτρα στα φάρμακα
Τα μέτρα που ξεκινά να υλοποιεί το υπουργείο Υγείας για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης είναι τα εξής:

1.Όσοι δεν έχουν ενεργό ΑΜΚΑ ή διαθέτουν ΑΜΚΑ…αγνώστων στοιχείων παύουν να έχουν δωρεάν φάρμακα με συνταγές. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει ήδη από την 1η Φεβρουαρίου.

2.Εξισώνεται η ασφαλιστική με τη λιανική τιμή στα γενόσημα. Το ελληνικό δημόσια αναμένεται να κερδίσει περί τα 40 εκατ. ευρώ με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας.

3.Ξεκινά η εφαρμογή της συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία σε ποσοστό 30% με έμφαση στα γενόσημα. Μέχρι πρόσφατα ήταν στο 15%.

4.Έλεγχος της συνταγογράφησης με την εφαρμογή κλειδωμένων πρωτοκόλλων σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες φαρμάκων

5.Αυστηροί έλεγχοι σε όλους τους γιατρούς που υπερβαίνουν το όριο της συνταγογράφησης με επικοινωνία μέσω του ΕΟΠΥΥ και αρχικές συστάσεις. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Τα τρία μέτρα Άδωνι στα φάρμακα – Συνταγές μόνο με έγκριση ΕΟΠΥΥ, έλεγχοι στους γιατρούς και «μπλόκο» στα ανενεργά ΑΜΚΑ»

6.Από την 1η Μαρτίου όσοι δεν έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές στα Ταμεία, το ΑΜΚΑ τους αφαιρείται από τον κατάλογο με τους ασφαλισμένους και πλέον θα θεωρούνται ανασφάλιστοι. Γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούν να επισκέπτονται με την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ μόνο τις δημόσιες δομές από όπου και θα λαμβάνουν και τις συνταγές φαρμάκων.

7.Κατανομή των 300 επιπλέον εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ως εξής: 80 εκατ. στα φάρμακα της λιανικής, 100 εκατ. ευρώ στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) που χορηγούνται μέσω ΕΟΠΥΥ και 120 εκατ. ευρώ στα νοσοκομειακά φάρμακα.

8.Αλλαγές στο clawback των φθηνών φαρμάκων

9.Όλα τα Βιο-ομοειδή Φάρμακα θα τιμολογούνται πλέον στο 70% του πρωτοτύπου ενώ σήμερα είναι στο 99%

10. Εθελοντική προσχώρηση στην αρνητική για φάρμακα κάτω από 10 ευρώ. Η εταιρεία θα μπορεί να ζητήσει αύξηση τιμής έως 20%

11.Όλα τα φθηνά μοναδικά φάρμακα της αγοράς που πωλούνται κάτω από 10 ευρώ, οι εταιρείες τους μπορούν να αιτηθούν αύξηση τιμής

12.Αύξηση στη συμμετοχή στις βιταμίνες κατά 50%. Σήμερα η συμμετοχή ήταν 25%
Εξαιρούνται μόνο οι βιταμίνες για εγκύους και παιδιά (κυρίως σίδηρος) που η συμμετοχή είναι μηδενική.

13.Έλεγχος στα ογκολογικά φάρμακα μέσα από το μητρώο καταγραφής των περιστατικών, ώστε να παρακολουθείται στενά η χορήγηση των ακριβών σκευασμάτων.

14.Εντολή στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης να προχωρήσει όπου μπορεί σε κλειστούς προϋπολογισμούς, καθώς και η ΕΚΑΠΥ να πραγματοποιήσει διαγωνισμούς για όλα τα φάρμακα επίσης με κλειστούς προϋπολογισμούς.

15.Έλεγχος των δαπανών στον ΙΦΕΤ για τα φάρμακα που έρχονται με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ) ώστε εάν ο ΕΟΠΥΥ τα παραγγέλνει για ένα διάστημα 6 μηνών, να λαμβάνουν τιμή παρακάμπτοντας τη διαδικασία ώστε να εντάσσονται στη θετική λίστα και να καταβάλουν και clawback.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης