Blog
Blog
Η Γαλλία αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη έλλειψη ψυχιατρικών φαρμάκων των τελευταίων 20 ετών

Από τις αρχές Ιανουαρίου, η Εθνική Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Φαρμάκων της Γαλλίας (ANSM) έχει αναφέρει ισχυρές πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και σημαντικές ελλείψεις σε αποθέματα 14 αντικαταθλιπτικών, ψυχοτρόπων φαρμάκων και σταθεροποιητών διάθεσης, με εξαίρεση τις βενζοδιαζεπίνες. Πολλά από αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία σοβαρών ψυχικών διαταραχών όπως η διπολική διαταραχή, η σχιζοφρένεια ή η κατάθλιψη.
Οι ελλείψεις στην προσφορά φαρμάκων επηρεάζουν ιδιαίτερα την κουετιαπίνη, ένα νευροληπτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας, της διπολικής διαταραχής και ορισμένων καταθλιπτικών παθήσεων και η οποία συνταγογραφήθηκε το 2024 σε περίπου 250.000 Γάλλους. Έλλειψη παρουσιάζουν επίσης πολλά ευρέως χρησιμοποιούμενα αντικαταθλιπτικά, όπως η σερτραλίνη και η βενλαφαξίνη καθώς επίσης και η τεραλίθ – άλατα λιθίου που χορηγείται κατά της διπολικής διαταραχής.
Η Ένωση Ψυχιάτρων της Γαλλίας έχει προειδοποιήσει ήδη από τον Ιανουάριο για τις σοβαρές συνέπειες της έλλειψης κουετιαπίνης, η οποία ενδείκνυται για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας, των διπολικών διαταραχών και ορισμένων καταθλιπτικών παθήσεων. Σύμφωνα με τους ψυχιάτρους, «η προμήθεια κουετιαπίνης έχει σταματήσει εντελώς σε όλη τη Γαλλία και τα αποθέματα στα φαρμακεία έχουν εξαντληθεί ή πρόκειται να εξαντληθούν,καθιστώντας δύσκολη την παροχή συνεχούς φροντίδας σε ασθενείς με διπολική, σχιζοφρενική ή καταθλιπτική διαταραχή. Ωστόσο, η λήψη αυτού του φαρμάκου δεν πρέπει να διακόπτεται απότομα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνοςπαρενεργειών και σοβαρών υποτροπών».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλά από τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη είναι απολύτως απαραίτητα για τη μακροχρόνια ιατρική περίθαλψη των ασθενών. Λόγω της έλλειψης διαθέσιμων θεραπειών, πολλοίασθενείς αναγκάζονται να διακόψουν απότομα τη φαρμακευτική τους αγωγή, κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απορύθμιση, συμπτώματα στέρησης ή ακόμη και υποτροπές που απαιτούν νοσηλεία. Η έλλειψη διαθέσιμων εναλλακτικών λύσεων περιπλέκει περαιτέρω την ιατρική περίθαλψη.
Που οφείλονται οι ελλείψεις των φαρμάκων
Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Φαρμάκων της Γαλλίας (ANSM), αυτές οι επαναλαμβανόμενες ελλείψεις αντικαταθλιπτικών και ψυχοτρόπων φαρμάκων οφείλονται σε διάφορες αιτίες. Για παράδειγμα, τα φάρμακα με βάση την κουετιαπίνη αντιμετωπίζουν ελλείψεις και έντονες πιέσεις στον εφοδιασμό μήνες τώρα λόγω προβλήματος παραγωγής που αντιμετώπισε η εταιρεία Pharmathen International, με το εργοστάσιο που παράγει το συγκεκριμένο φάρμακο στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ANSM, περίπου το 60% της κουετιαπίνης που διανέμεται στη Γαλλία προέρχεται από τη συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής στην Ελλάδα. Ωστόσο,το συγκεκριμένο εργοστάσιο είχε κλείσει για κάποιους μήνες λόγω ποιοτικού ελαττώματος και επέστρεψε σε κανονική λειτουργία στα τέλη Απριλίου.
Οι ελλείψεις ορισμένων φαρμάκων οφείλονται επίσης στην αύξηση της ζήτησης σε παγκόσμια κλίμακα, σε συνδυασμό με τη μείωση του ενδιαφέροντος από τα εργαστήρια για φάρμακα που θεωρούνται ασύμφορα. Πολλά ψυχοτρόπα φάρμακα έχουν ένα σύστημα τιμολόγησης που μερικές φορές θεωρείται ανεπαρκώς ανταποδοτικό από τη φαρμακευτική βιομηχανία, η οποία προτιμά να παράγει πιο κερδοφόρα φάρμακα.
Για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, η ANSM ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων όπωςαπαγόρευση όλων των εξαγωγών των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη εκτός Γαλλίας, περιορισμό των συνταγών, χορήγηση μεμονωμένων δισκίων. Έχει επίσης επιτρέψει στα φαρμακοποιούς να παρασκευάζουν οι ίδιοι στα φαρμακεία τους ορισμένα μόρια, όπως η κουετιαπίνη.
Για άλλα φάρμακα ωστόσο, η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της σετραλίνης για παράδειγμα, ένα αντικαταθλιπτικό του οποίου η τιμή πώλησης έχει ρυθμιστεί μεδιάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα του Κράτους. Ωστόσο, η τιμή που έχει καθοριστεί από το κράτος θεωρείται πολύ χαμηλή από τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι αποφάσισαν, συλλογικά, να μην παράγουν το φάρμακο.
Πηγή: Le Figaro
Πηγή: dailypharmanews.gr