Τη σημασία της αυτοφροντίδας στην εξοικονόμηση πόρων από το σύστημα Υγείας, αναφέρθηκε ο Γρηγόρης Καρέλος στο 7ο Healthcare Transformation. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), γενικός διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ της Kenvue τόνισε πως η αυτοφροντίδα γλιτώνει από τον προϋπολογισμό ένα τεράστιο ποσό κάθε χρόνο.
Ποιο είναι αυτό για την Ελλάδα; Όπως είπε, πρόκειται για 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ και για κάθε ευρώ που επενδύεται και δαπανάται στην αυτοφροντίδα, γυρίζουν πίσω 7 ευρώ στον ελληνικό προϋπολογισμό.
“Είναι προϊόντα που έχουμε όλοι μας στο σπίτι. Έχουμε κατά μέσο όρο 15 προϊόντα, για να αντιμετωπίζουμε και να προλαμβάνουμε κοινές και ήπιες παθήσεις”, σημείωσε, για να διευκρινίσει:
“Η διείσδυση που έχουμε είναι τεράστια. Κάθε μέρα, πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα με τη συμβολή του φαρμακοποιού τους, ελευθερώνοντας τεράστιο χρόνο και κόστος από το σύστημα Υγείας, από τα νοσοκομεία και από τους γιατρούς, για να πραγματοποιήσουν μόνοι τους την αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων που ανέφερα προηγουμένως. Συγκεκριμένα, αν δεν υπήρχε το δικό μας business, θα χρειαζόταν, τη δική μας αγορά, θα χρειαζόταν να υπάρχουν περισσότεροι 8.000 γιατροί στην Ελλάδα.
Και πέρα από αυτό και ο Έλληνας καταναλωτής, μέσω της αυτοφροντίδας, έχει τέσσερις με πέντε φορές λιγότερο κόστος απ’ ό,τι αν ακολουθούσε το δρόμο της συνταγής για αυτές τις παθήσεις. Και όσον αφορά τώρα τις προτεραιότητες, για να το δέσω και με τα υπόλοιπα που συζητήσαμε προηγουμένως”.
Σύμφωνα με τον κ. Καρέλο, στην Ελλάδα, τα μόρια οι δραστικές ουσίες που είναι OTC είναι γύρω στις 104 -105, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι κοντά στις 140, με τις πιο αναπτυγμένες χώρες να είναι στις 165 – 170.
Πηγή: iatronet.gr