Blog

Αρχική » Blog » Έρευνες / Μελέτες » CAR-T cells: Αξιοσημείωτα αποτελέσματα στη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων

Blog

CAR-T cells: Αξιοσημείωτα αποτελέσματα στη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων

Η πρωτοποριακή μέθοδος θεραπείας για τον καρκίνο, γνωστή ως χιμαιρικός υποδοχέας αντιγόνου (CAR) Τ-cell μπορεί επίσης να βοηθά στη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων, σύμφωνα με μια μελέτη που συμπεριέλαβε 15 ασθενείς. Τα αποτελέσματά της  δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο The New England Journal of Medicine.

Όλοι οι ασθενείς που έλαβαν μέρος στη μελέτη έπασχαν από σοβαρά αυτοάνοσα νοσήματα που προσβάλλουν τους ιστούς, όπως συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ιδιοπαθής μυοσίτιδα ή συστηματική σκλήρυνση. Κάθε ασθενής έλαβε μία μόνο έγχυση κυττάρων CAR T που στοχεύουν σε ένα μόριο των Β κυττάρων που ονομάζεται CD19. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης που κυμαινόταν από τέσσερις έως 29 μήνες, με διάμεσο χρόνο 15 μήνες, όλοι οι ασθενείς βρίσκονταν σε ύφεση ή είχαν σημαντικές μειώσεις στα συμπτώματα και είχαν διακόψει όλα τα ανοσοκατασταλτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ανέφεραν οι ερευνητές. Οι τοξικές επιδράσεις των εγχύσεων CAR T ήταν ως επί το πλείστον ήπιες, δήλωσαν.

«Αν και είναι πρόωρο να κρίνουμε αν αυτοί οι ασθενείς όντως θεραπεύτηκαν από την αυτοάνοση νόσο τους, τα CD19 CAR T κύτταρα τουλάχιστον φαίνεται να μπορούν να επιτύχουν παρατεταμένη ύφεση της νόσου χωρίς φάρμακα», είπαν οι ερευνητές. Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε με τη μελέτη αποκάλεσε τα αποτελέσματα “αξιοσημείωτα”, αλλά προειδοποίησε ότι χρειάζεται ακόμα πολλή έρευνα για να αποδειχθεί η αξία και η ασφάλεια της θεραπείας με CAR T cells στα αυτοάνοσες νοσήματα. Υπενθυμίζεται ότι τον  Ιανουάριο, με αφoρμή αναφορές ασθενών που ανέπτυξαν δευτερογενή καρκίνο μετά από θεραπείες CAR-T, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ  (FDA) ζήτησε από τους κατασκευαστές φαρμάκων να προσθέσουν μια σοβαρή προειδοποίηση στις ετικέτες των θεραπειών καρκίνου που χρησιμοποιούν τεχνολογία CAR-T. Ο FDA σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι εγκρίσεις για τα φάρμακα αυτά περιλάμβαναν την απαίτηση να διεξαχθούν μακροχρόνιες μελέτες παρατήρησης της ασφάλειας τους για 15 χρόνια, προκειμένου να αξιολογηθεί η μακροχρόνια ασφάλεια και ο κίνδυνος εμφάνισης δευτερογενών καρκίνων μετά τη θεραπεία.

Πηγή: healthdaily.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης