Blog

Αρχική » Blog » Επιχειρηματικά Νέα » Η κάνναβη πρώτη φορά στα φαρμακεία από τη Lavipharm και την Tikun Olam

Blog

Η κάνναβη πρώτη φορά στα φαρμακεία από τη Lavipharm και την Tikun Olam

Σε μια αγορά που παγκοσμίως ανέρχεται σε πολλά δισ. δολάρια και αποτελεί ένα σημαντικό «όπλο» της σύγχρονης φαρμακολογίας αλλά και σύμμαχο εκατομμυρίων ασθενών που υποφέρουν από επώδυνες ασθένειες, όπως καρκίνος, Πάρκινσον, νόσος του Crohn, αυτισμός, πολλαπλή σκλήρυνση κ.α., εισήλθε και επίσημα πλέον η εισηγμένη εταιρεία Lavipharm.

Από την περασμένη Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα είναι διαθέσιμο το πρώτο προϊόν κάνναβης, το οποίο χορηγείται με συνταγή γιατρού, ενώ η συμμετοχή είναι εξ ολοκλήρου του ασθενούς, δεν επιβαρύνεται δηλαδή καθόλου ο ασφαλιστικός φορέας ή το κράτος. Το προϊόν είναι εισπνεόμενο και συνοδεύεται από μια ειδική συσκευή εγκεκριμένη από την Ε.Ε., για τη χρήση του φαρμάκου.

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την εγχώρια ιατρική και φαρμακολογία, καθώς τα προϊόντα κάνναβης χρησιμοποιούνταν για ιατρικούς σκοπούς εδώ και χιλιετίες, ενώ εδώ και πολλές δεκαετίες είχαν απαγορευτεί στη χώρα μας, καθώς συνδέθηκαν με ναρκωτικές ουσίες.

Η παραγωγή γίνεται από την Tikun Olam, ηγέτιδα εταιρεία στην έρευνα και παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης διεθνώς, η οποία έχει υλοποιήσει μεγάλη επένδυση 47 εκατ. ευρώ στην Κόρινθο, ενώ η διάθεση του προϊόντος θα γίνει από δύο εταιρείες (Lavipharm και Farmaserv-Lilly), μέσα από δύο διαφορετικά brand names και σε πλήρως ανταγωνιστική βάση.

«Απόψε γιορτάζουμε για όλους τους ασθενείς που η ζωή τους θα αλλάξει ριζικά. Τα συνταγογραφούμενα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης δεν είναι απλά θεραπεία, αλλά μια νέα ευκαιρία για ελπίδα, ανακούφιση και ένα καλύτερο αύριο». Αυτά τόνισε χθες μεταξύ άλλων ο εκ των βασικών μετόχων της Lavipharm και τέταρτη γενιά στην εταιρεία Τηλέμαχος Λαβίδας, κατά τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση παρουσίασης της έναρξης της διανομής των προϊόντων στη χώρα μας.

Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν και μίλησαν για τις εγνωσμένες φαρμακευτικές ιδιότητες της κάνναβης, σημαντικές προσωπικότητες από τον ιατρικό και επιστημονικό χώρο, νευρολόγοι, ιατροί πόνου κ.α., οι οποίοι εξήραν την αξία της φαρμακευτικής κάνναβης στην αντιμετώπιση σοβαρών συμπτωμάτων χρόνιων παθήσεων, βελτιώνοντας αισθητά την ποιότητα ζωής ασθενών.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έκανε μια αναδρομή στις τεράστιες δυσκολίες που παρουσιάστηκαν, ενώ παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που άνοιξε πρώτη το δρόμο για αυτή την επένδυση και η κυβέρνηση Μητσοτάκη την υλοποίησε, αποτελώντας, όπως είπε, μια όχι και τόσο συνηθισμένη διακομματική συνέχεια του κράτους.

Τόνισε ότι οι σκόπελοι που έπρεπε να ξεπεραστούν ήταν πολλοί, καθώς δεν υπήρχε πεπατημένη, γινόταν για πρώτη φορά, έπρεπε να ξεπεραστούν πολλαπλά εμπόδια, να ανοίξει «δρόμος» που δεν υπήρχε, μια πληθώρα διαδικασιών όπως το ελλιπές και ανώριμο νομοθετικό πλαίσιο, γραφειοκρατικά εμπόδια, τιμολογήσεις, κανονισμοί εξαγωγών κ.απου κωλυσιεργούσαν πολλαπλώς το project.

Μόνο για φέτος, η εισηγμένη με συντηρητικές εκτιμήσεις αναμένει ότι τα προϊόντα κάνναβης θα συμβάλουν κατά 8,5 εκατ. ευρώ στις πωλήσεις, ενώ για το 2025 αυτές θα ανέλθουν στα 10,6 εκατ. ευρώ και το 2026 στα 15,7 εκατ. ευρώ. Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι πωλήσεις της φαρμακευτικής κάνναβης έχουν υψηλό περιθώριο κέρδους, ενώ δεν έχουν υποχρεωτικές επιστροφές και clawback. Συνάμα, τα προϊόντα αυτά ταιριάζουν με την προσφερόμενη γκάμα φαρμάκων της Lavipharm.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στο Ισραήλ, που βεβαίως είναι μια αγορά πολύ πιο ώριμη στο συγκεκριμένο τομέα, ενώ έχει αντίστοιχο περίπου πληθυσμό με την Ελλάδα, ο ετήσιος τζίρος αυτών των προϊόντων ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ.

Το εργοστάσιο στην Κόρινθο

Τα προϊόντα κατασκευάζονται στην πλήρως καθετοποιημένη μονάδα που δημιούργησε η ισραηλινή εταιρεία Tikun Olam στην Κόρινθο, η οποία εγκαινιάστηκε πριν από έναν χρόνο, ύστερα από πέντε χρόνια ετοιμασίας των εγκαταστάσεων. Η Tikun Olam είναι πρωτοπόρος παγκόσμια έχοντας και σε άλλες χώρες και ηπείρους μονάδες (HΠA, Kαναδά και Aυστραλία).

Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα καθετοποιημένα παγκοσμίως, το οποίο πλέον βάζει τη χώρα μας στο «χάρτη» αυτής της καινούριας και με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αγοράς.

Μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για την περιοχή της Κορίνθου αλλά και την Ελλάδα ευρύτερα, που φιλοδοξεί – προϊόντος του χρόνου – να γίνει hub παρασκευής τέτοιων προϊόντων και συνδυαστικά με τον τουρισμό ευεξίας να πετύχει «πάντρεμα» υπηρεσιών. Η μονάδα της Κορίνθου απασχολεί 100 εργαζομένους, γεωπόνους, γεωλόγους, μηχανικούς και ερευνητές, ενώ στην πλήρη ανάπτυξη του εργοστασίου το οποίο έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες, οι εργαζόμενοι θα φτάσουν τους 180 έως 200.

Ο στόχος για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας είναι για δέκα τόνους συνολική παραγωγή ετησίως, με δώδεκα κωδικούς, ενώ σε πρώτη φάση η παραγωγή θα περιλαμβάνει ξηρό ανθό, κρέμες, εισπνεόμενα (δηλαδή προϊόντα ατμίσματος) κ.λπ.

Η μονάδα παραγωγής έχει δημιουργηθεί στη θέση Εξαμίλια της Κορίνθου, είναι σε έκταση 56 στρεμμάτων, με 21.000 τ.μ. στεγασμένων εγκαταστάσεων και 3.000 τ.μ. πρότυπης καλλιέργειας κάνναβης Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tikun Europe Νίκο Μπέη, η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να πρωταγωνιστήσει στην παγκόσμια αγορά φαρμακευτικής κάνναβης.

Η Tikun Olam είναι πρωτοπόρος εταιρεία στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης παγκοσμίως. Ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στο Ισραήλ το 2005 με την ίδρυση της Tikun Olam Israel και σήμερα θεωρείται εταιρεία ηγέτης στα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ έχει καταστεί από τα πιο δυνατά brands στη βιομηχανία φαρμακευτικής κάνναβης παγκοσμίως.

Η Lavipharm είναι μια από τις παλαιότερες ελληνικές βιομηχανίες, ασχέτως κλάδου, καθώς ιδρύθηκε πριν από 113 χρόνια, το 1911 και πλέον έχει περάσει στην 4η γενιά, ενώ στο χρηματιστήριο εισήλθε το 1995. Η διοίκηση της εταιρείας, προ λίγων ημερών, με αφορμή τη διακοπή της λειτουργίας της φαρμακαποθήκης επικαιροποίησε τους στόχους για το τζίρο. Το 2023 περιμένει 52,2 εκατ. ευρώ, το 2024 72,5 εκατ. ευρώ, το 2025 86,13 εκατ. ευρώ και το 2026 102,6 εκατ. ευρώ.

Η κάνναβη έχει μεγάλη ιστορία από αρχαιοτάτων χρόνων, καθώς καλλιεργείται από τη νεολιθική εποχή. Στη χώρα μας καλλιεργείτο μέχρι και το 1957 οπότε και απαγορεύτηκε γιατί την είχαν ταυτίσει με τα σκληρά ναρκωτικά. Όμως από το 1990 και μετά η Ε.Ε. επιδοτεί την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης και μάλιστα στη Γαλλία καλλιεργούνται 150.000 στρέμματα, δηλαδή το 50% της καλλιέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: businessdaily.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης