Blog

Αρχική » Blog » Σεμινάρια Άλλων Φορέων » Οικονομία της Υγείας: Επενδυτικό claw back και Ψηφιακές εφαρμογές αλλάζουν το τοπίο

Blog

Οικονομία της Υγείας: Επενδυτικό claw back και Ψηφιακές εφαρμογές αλλάζουν το τοπίο

Οι αναπτυξιακές προοπτικές με το επενδυτικό claw back αλλά και τις ψηφιακές λύσεις στο τομέα της υγείας αναδείχθηκαν στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας.

Ο Γιάννης Κυριόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας επεσήμανε τη μεγάλη κόπωση που έχει προκληθεί στο σύστημα υγείας και όλους τους συντελεστές του.  Σε αυτή συντέλεσε η προηγούμενη δεκαετία των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης.

Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδη, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επισημαίνοντας έδωσε έμφαση στο επενδυτικό clawback και τις προοπτικές που διανοίγονται στη χώρα μας κατά τα επόμενα χρόνια. Το  μέτρο εντάσσεται στο ταμείο ανάκαμψης και  προβλέπεται μια σταθερή ροή περίπου 250 εκ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.  Ήδη εξασφαλίστηκαν επενδύσεις, ύψους άνω των 200 εκ. ευρώ (σε R&D, κλινικές μελέτες, εξοπλισμό κ.ά.). Εκτιμάται ότι επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 700 εκ. ευρώ. Ως παράδειγμα έφερε ο κ. Γεωργιάδης την ανακοίνωση από την εταιρεία DEMO για την παραγωγή προϊόντων βιοτεχνολογίας και πρώτων υλών για την παραγωγή φαρμάκων στην Τρίπολη της Αρκαδίας.

Ανάλογη ενεργοποίηση υπάρχει στον χώρο των νοσοκομείων κατόπιν κινήσεων  αξιόπιστων αλυσίδων παροχής υπηρεσιών στην ΠΦΥ. Από πλευρά του Υπουργείου Υγείας προγραμματίζονται μεταρρυθμίσεις  αναφορικά με την παλαιότητα των μηχανημάτων και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών με τις καταβολές από τον ΕΟΠΥΥ. Εκτιμάται ότι θα προκύψει κίνητρο για τη δημιουργία πολλών επενδύσεων και στον νοσοκομειακό τομέα.  Χάρη σε ένα καλύτερο επενδυτικό περιβάλλον, με χρηματοδοτικά εργαλεία και με ένα πιο υγιές τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, την προσεχή τετραετία αναμένονται στον τομέα της υγείας μεγάλες επενδύσεις.

Ψηφιακές λύσεις για απομακρυσμένη φροντίδα

Ο  κΔρ, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ, PhD, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ., Αντώνης Μπίλλης  ανέλυσε το LifeChamps project, μία σύμπραξη ευρωπαϊκών φορέων, η οποία δημιουργήθηκε με αφορμή την αναγνώριση του ελλείμματος που υπάρχει στη φροντίδα των ηλικιωμένων ασθενών με καρκίνο. Ειδικότερα, συλλέγονται δεδομένα για τον πόνο και την επίδραση στην καθημερινότητα του ασθενούς και με τις τεχνολογίες  επικοινωνούν ασθενείς και τω ιατροί.

Με την σειρά της  η  ΠΕ Πληροφορικής, MSc, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Πληροφορικής στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), Χριστίνα Γεωργακοπούλου αναφέρθηκε στο παράδειγμα της πανδημίας με τη δυνατότητα παραλαβής των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία ή με ραντεβού μέσω πλατφόρμας και ηλεκτρονικού εισιτηρίου από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Η ίδια υπενθύμισε τη δυνατότητα ραντεβού στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ και την άυλη, ηλεκτρονική γνωμάτευση, την ηλεκτρονική υποβολή ατομικών αιτημάτων ΕΟΠΥΥ για αποζημιώσεις και την  ενίσχυση του Φακέλου Ασφάλισης Υγείας.

Σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο τηλεφροντίδας η Βιοπαθολόγος, π. Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου σχολίασε ότι στην Ελλάδα είναι φτωχό έως ανύπαρκτο. (2 άρθρα ενός Νόμου του 2011 και 1 άρθρο ενός Νόμου του 2019). Κάποια νοσοκομεία, προβλέπουν τη λειτουργία μονάδας τηλεϊατρικής, με τρόπο ωστόσο εντελώς ασαφή, ενώ και ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας είναι πλήρως παρωχημένος.

Ο Head Market Access στην Bayer Hellas, Ηλίας Κοντούδης αναφέρθηκε στην εξελικτική δύναμη της πανδημίας  χάρη στην αυξημένη χρήση της τηλεϊατρικής και μια μεγάλη έκρηξη στην ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών. Ο  ίδιος παρατήρησε ότι σημειώνεται μια μετάβαση  από την τηλεϊατρική στην τηλεφροντίδα.

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης