Μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων και πλέον οι νέοι κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό αφού ειδικά στα νησιά ο μέσος όρος είναι τα 23 έτη.
Όλο και νεότεροι είναι πλέον οι φορείς αλλά και οι νοσούντες από τον κορονοϊό, με βάση τα όσα καταγράφουν καθημερινά οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας.
Όπως άλλωστε σημείωσε με νόημα ο επίκουρος Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την επίσημη ενημέρωση: «Βλέπουμε να χτυπιούνται περισσότερο νεότερες ηλικίες».
Οι ηλικίες
Οι ειδικοί επιστήμονες διαπιστώνουν ότι πλέον ο κορονοϊός πλήττει νέα παιδιά τα οποία μάλιστα βρίσκονταν όλο το προηγούμενο διάστημα στα νησιά κάνοντας διακοπές. Γι αυτό και σε πολλά νησιά υπήρξε έκρηξη κρουσμάτων όπως στην Πάρο, όπου και ελήφθησαν περιοριστικά μέτρα.
Μάλιστα πολλοί εξ αυτών μετά την υποχρεωτική χρήση μάσκας αλλά και των άλλων μέτρων, άρχισαν να μετακινούνται προς άλλα νησιά όπως στη Σαντορίνη όπου δεν έχει καταγραφεί μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.
Αποτέλεσμα όμως είναι να τεθούν σε συναγερμό τόσο οι τοπικές όσο και οι υγειονομικές αρχές.
Και το ζήτημα είναι πως τις περισσότερες φορές είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν πολύ ελαφριά συμπτώματα με συνέπεια να μεταδίδουν τον ιό χωρίς να το ξέρουν.
Γι’ αυτό άλλωστε και έχουν μειωθεί τα βαριά περιστατικά στα νοσοκομεία.
Στη μείωση του μέσου όρου ηλικίας αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι νέοι οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων έχει πέσει στα 36 χρόνια και σε συγκεκριμένες περιοχές μέχρι και στα 23 έτη.
Πρόκειται για περιστατικά που εντοπίζονται κυρίως στα νησιά όπου κινούνται το καλοκαίρι με χαλάρωση οι νέοι.
Πάντως στο σύνολο της χώρας ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων ήταν με βάση τη χθεσινή έκθεση τα 39 έτη. Λίγες ημέρες πριν το Παρατηρητήριο covid-19 που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση ανέφερε ότι ήταν τα 36 έτη.
Πηγή: healthreport.gr