Blog

Αρχική » Blog » Δημόσια Υγεία » 25 εκατομμύρια βρέφη παγκοσμίως δεν έκαναν εμβόλια που σώζουν ζωές

Blog

25 εκατομμύρια βρέφη παγκοσμίως δεν έκαναν εμβόλια που σώζουν ζωές

25 εκατομμύρια βρέφη παγκοσμίως δεν έκαναν εμβόλια που σώζουν ζωές

Εξ’αιτίας της πανδημίας Covid-19

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι η παγκόσμια κάλυψη εμβολιασμού συνέχισε να μειώνεται το 2021, με 25 εκατομμύρια βρέφη να χάνουν τα εμβόλια που σώζουν ζωές. Η μεγαλύτερη παρατεταμένη μείωση των παιδικών εμβολιασμών εδώ και περίπου 30 χρόνια καταγράφεται σε επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν  πρόσφατα  από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία και τη UNICEF. Το ποσοστό των παιδιών που έλαβαν τρεις δόσεις του εμβολίου κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη (DTP3) – δείκτης για την εμβολιαστική κάλυψη εντός και μεταξύ των χωρών – μειώθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ 2019 και 2021 στο 81%. Ως αποτέλεσμα, 25 εκατομμύρια παιδιά έχασαν μία ή περισσότερες δόσεις DTP μέσω των υπηρεσιών εμβολιασμών ρουτίνας μόνο το 2021. Αυτό σημαίνει ότι τους εν λόγω εμβολιασμούς έχασαν 2 εκατομμύρια περισσότερα παιδιά από ότι το 2020 και 6 εκατομμύρια παιδιά περισσότερα από ότι το 2019, υπογραμμίζοντας τον αυξανόμενο αριθμό παιδιών που κινδυνεύουν από καταστροφικές αλλά αποτρέψιμες ασθένειες.

Η μείωση οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου αριθμού παιδιών που ζουν σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και σε εύθραυστα περιβάλλοντα όπου η πρόσβαση στον εμβολιασμό είναι συχνά δύσκολη, στην αυξημένη παραπληροφόρηση και σε ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19, όπως διαταραχές στην αλυσίδα υπηρεσιών και εφοδιασμού, εκτροπή πόρων στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας και περιοριστικά μέτρα που μείωναν την πρόσβαση και τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών ανοσοποίησης. «Πρόκειται για κόκκινο συναγερμό για την υγεία των παιδιών. Γινόμαστε μάρτυρες της μεγαλύτερης παρατεταμένης πτώσης του παιδικού εμβολιασμού σε μια γενιά. Οι συνέπειες θα μετρηθούν σε ζωές», δήλωσε η Catherine Russell, Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF. «Ενώ αναμενόταν ένα πανδημικό hangover πέρυσι ως αποτέλεσμα των διαταραχών και των lockdown για την COVID-19, αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μια συνεχής πτώση. Η COVID-19 δεν είναι δικαιολογία. Χρειαζόμαστε εμβολιαστική κάλυψη για τα εκατομμύρια παιδιά που δεν την είχαν διαφορετικά θα γίνουμε αναπόφευκτα μάρτυρες περισσότερων πανδημικών εξάρσεων, περισσότερων άρρωστων παιδιών και μεγαλύτερης πίεσης στα ήδη καταπονημένα συστήματα υγείας».

Τα 18 από τα 25 εκατομμύρια παιδιά δεν έλαβαν ούτε μια δόση DTP κατά τη διάρκεια του έτους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ζει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, με την Ινδία, τη Νιγηρία, την Ινδονησία, την Αιθιοπία και τις Φιλιππίνες να καταγράφουν τους υψηλότερους αριθμούς. Μεταξύ των χωρών με τις μεγαλύτερες σχετικές αυξήσεις στον αριθμό των παιδιών που δεν έλαβαν ούτε ένα εμβόλιο μεταξύ 2019 και 2021 είναι η Μιανμάρ και η Μοζαμβίκη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από το ένα τέταρτο της εμβολιαστικής κάλυψης για τον HPV που επιτεύχθηκε το 2019 έχει χαθεί. Αυτό έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία των γυναικών και των κοριτσιών, καθώς η παγκόσμια κάλυψη της πρώτης δόσης του εμβολίου για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι μόλις 15%, παρότι τα πρώτα εμβόλια αδειοδοτήθηκαν πριν από περισσότερα από 15 χρόνια. Υπήρχε η ελπίδα, ότι το 2021 θα ήταν ένα έτος ανάκαμψης για τα προγράμματα εμβολιασμού και η ομάδα των παιδιών που έχασαν τα εμβόλιά τους το 2020 θα μπορούσε να προφθάσει τα υπόλοιπα. Αντίθετα, η εμβολιαστική κάλυψη για DTP επανήλθε σε χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, γεγονός που, μαζί με τις μειώσεις της εμβολιαστικής κάλυψης για άλλα βασικά εμβόλια, ώθησε τον κόσμο εκτός τροχιάς για την επίτευξη παγκόσμιων στόχων, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη ανοσοποίησης για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η κάλυψη εμβολίων μειώθηκε σε κάθε περιοχή, με την περιοχή της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού να καταγράφουν την πιο απότομη αντιστροφή στην κάλυψη DTP3, με πτώση εννέα ποσοστιαίες μονάδες σε μόλις δύο χρόνια.

Πηγή: healthdaily.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης