Blog
Blog
Υπουργείο Υγείας: Τι δεν επιτρέπεται να κάνουν οι γιατροί των ΤΟΜΥ όταν ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο – Οι κυρώσεις

Περιορισμούς και στους γιατρούς που εργάζονται στις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) εάν αυτοί ανοίξουν ιδιωτικά ιατρεία, θέτει το υπουργείο υγείας. Το τελευταίο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης και αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, δίνει το δικαίωμα και σε όλο το ιατρικό προσωπικό που απασχολείται στις ΤΟΜΥ, αλλά και σε μονάδες ψυχικής υγείας και στο ΕΚΑΒ, να ασκεί και ιδιωτικό έργο.
Ωστόσο όπως και στους νοσοκομειακούς γιατρούς, υπάρχουν και απαγορεύσεις που μπορεί να οδηγήσουν και σε κυρώσεις. Μάλιστα εάν γιατρός παραβιάσει τους όρους απασχολούμενος σε ιδιωτικό φορέα που συμβάλλεται με το σύστημα υγείας μέσω ΕΟΠΥΥ, μπορεί να γίνει και «άμεση καταγγελία της σύμβασης παροχής ιατρικών υπηρεσιών από τον συμβαλλόμενο πάροχο αζημίως».
Οι απαγορεύσεις εστιάζονται κυρίως στο να μην μεταφέρονται σκοπίμως οι ασθενείς στα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών, προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος.
Οι περιορισμοί από το υπουργείο Υγείας
Όµως οι γιατροί των ΤΟΜΥ που θα επιλέξουν να ασκήσουν ιδιωτικό έργο, είτε στο δικό τους ιατρείο, είτε σε κάποια κλινική, είτε ακόμη και σε κάποια επιχείρηση ως σύμβουλοι, θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς με βάση τουλάχιστον το υπουργείο υγείας, θα ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τους διοικητές των μονάδων στις οποίες υπηρετούν.

Μάλιστα για να τους δοθεί η άδεια άσκησης του ιδιωτικού έργου, τίθενται οι εξής προϋποθέσεις:
-της μη άσκησης κλινικού έργου σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου ή του Κέντρου Υγείας ή της Τ.ΟΜ.Υ. ή της Μ.Ψ.Υ. και κάθε διασυνδεόμενης με αυτό Μονάδας Υγείας από τον ίδιο ιατρό ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου και
– της μη διατάραξης, διαφοροποίησης ή παραβίασης της εύρυθμης ολοήμερης, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργίας και των εφημεριών του Νοσοκομείου, ή του ΕΚΑΒ ή της αντίστοιχης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας ή της Τ.ΟΜ.Υ. ή της Μ.Ψ.Υ., του αριθμού των ανά κλινική χειρουργικών επεμβάσεων, του αριθμού των ιατρικών επισκέψεων, των διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων.
Ειδικότερα, λαμβάνονται υπόψη:
α) για τους ιατρούς του παθολογικού τομέα, ο αριθμός των τακτικών ιατρείων που έχουν διενεργηθεί από το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών της κλινικής / του Κέντρου Υγείας,
β) για τους ιατρούς του χειρουργικού τομέα, ο αριθμός και η βαρύτητα των χειρουργικών πράξεων στο σύνολο των ιατρών της κλινικής και
γ) για τους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα, το σύνολο των πράξεων του τμήματος.
Οι κυρώσεις
Όπως περιγράφεται στον νέο νόμο, ο Διοικητής ή ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου, ή ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ και ο Διοικητής της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας, όταν πρόκειται για Κέντρο Υγείας ή για Τ.ΟΜ.Υ. ή για Μ.Ψ.Υ., και κάθε διασυνδεόμενη με αυτό Μονάδα Υγείας, υποχρεούνται:
-στην τήρηση αρχείου των αιτήσεων για την παροχή άδειας και
-στην παρακολούθηση των δεικτών παραγωγικότητάς των ιατρών. Σε περίπτωση αδικαιολόγητης μείωσης της παραγωγικότητας, η άδεια εκτέλεσης ιδιωτικού έργου αίρεται με αιτιολογημένη απόφασή του, κατά τα ανωτέρω, αρμοδίου οργάνου.
Στην περίπτωση που παραβιαστούν οι όροι, θα γίνεται άμεση ανάκληση της άδειας απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε άμεση καταγγελία της σύμβασης παροχής ιατρικών υπηρεσιών από τον συμβαλλόμενο πάροχο αζημίως.
Επιπλέον, η παράβαση των όρων και προϋποθέσεων της άνω διαδικασίας, συνεπάγεται την απαγόρευση υποβολής νέας αίτησης από τον γιατρό
αβ) για χρονικό διάστημαμέξι (6) μηνών. Σε περίπτωση πρώτης υποτροπής, η χρονική διάρκεια της απαγόρευσης εκτείνεται σε δύο (2) έτη και σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής, επέρχεται οριστική απώλεια του δικαιώματος.
Η κύρωση της απαγόρευσης υποβολής νέας αίτησης επιβάλλεται με απόφαση του Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου και μετά από έγγραφη κλήση του ιατρού να υποβάλει τις αντιρρήσεις του μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την κοινοποίηση σε αυτόν της κλήσης.
Η επιβολή κύρωσης, σύμφωνα με τα προηγούμενα εδάφια, λαμβάνεται υπόψη σε κάθε κρίση και αξιολόγηση του ιατρού, όταν πρόκειται για ιατρό του Ε.Σ.Υ.
