Blog

Υπουργείο Υγείας: Στην τελική ευθεία οι διαγνώσεις εξ αποστάσεως στα νοσοκομεία – Η συμφωνία, οι αμοιβές και τα αγκάθια

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι είναι οι διαγνώσεις εξ αποστάσεως για τις εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς το υπουργείο υγείας βρίσκεται ένα βήμα πριν την ενεργοποίηση του νέου συστήματος.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου υγείας έχει έρθει ήδη σε συμφωνία με 2 εταιρείες που συνεργάζονται η καθεμία με περίπου 50 ιδιώτες ακτινολόγους και ακτινοδιαγνώστες, ώστε να ξεκινήσουν της εξ αποστάσεως διαγνώσεις σε εξετάσεις που θα γίνονται μέσα στα δημόσια νοσοκομεία και μάλιστα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Με βάση τις ίδιες πηγές του HealthReport.gr, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατέληξε και στις αμοιβές των ιδιωτών ακτινολόγων οι οποίες θα κυμαίνονται από 15 έως 17 ευρώ (ανά διάγνωση) ανάλογα τον αριθμό των εξετάσεων.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ένα μεγάλο μέρος των καθυστερήσεων στα «Επείγοντα» οφείλονται και στην καθυστέρηση των διαγνώσεων στις απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις που διεξάγονται στους ασθενείς. Και αυτό εξαιτίας των ελλείψεων που υπάρχουν σε ακτινολόγους σε όλο το δημόσιο σύστημα υγείας.

Γι΄ αυτό και με το σχέδιο αυτό του υπουργείου υγείας αναμένεται να αξιοποιηθούν ειδικοί ιδιώτες γιατροί που θα βρίσκονται είτε στο σπίτι τους είτε σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση και μέσα από τον υπολογιστή τους, θα μπορούν να βλέπουν τις εξετάσεις που πραγματοποιούνται στο ΕΣΥ και να εκδίδουν τη σχετική γνωμάτευση.

Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία δεν φαίνεται να είναι αντίθετη με τη νέα ρύθμιση του υπουργείου υγείας, θέτει ωστόσο σειρά αιτημάτων τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν ώστε να υπάρχει ισονομία στις υπηρεσίες που θα παρέχονται στους ασθενείς όταν οι εξετάσεις τους διαγιγνώσκονται από κοντά ή από απόσταση.

Όπως αναφέρει στο HealthReport.gr ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας Θάνος Χαλαζωνίτης, «Καταρχάς δεν είμαστε αντίθετοι σε μία τέτοια ρύθμιση. Αλλά θα πρέπει να επιλυθούν κάποια ζητήματα. Για παράδειγμα προτείνουμε να δημιουργηθεί ο ψηφιακός ακτινολόγος, ο οποίος θα είναι σαν να βρίσκεται μέσα στο νοσοκομείο. Άλλωστε εμείς οι ακτινολόγοι έχουμε την ευθύνη του σχεδιασμού, της διενέργειας και της παρακολούθησης της εξέτασης.

Παράλληλα πρέπει να δοθεί λύση σχετικά με τη νομική ευθύνη της εξέτασης . Την έχει ο γιατρός που εφημερεύει ή ο ψηφιακός σε περίπτωση λάθους στην εξέταση ή λάθος διάγνωσης;»


Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ) κ. Θάνος Χαλαζωνίτης.
Παράλληλα ο κ.Χαλαζωνίτης σημειώνει ότι η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία εκτιμά ότι θα πρέπει να δοθούν τεχνικές προδιαγραφές του υλικοτεχνικού εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί για τις διαγνωστικές εξετάσεις τόσο για τον χώρο παραγωγής της εξέτασης, όσο και για τον χώρο που θα γίνεται η γνωμάτευση. «Θα πρέπει να υπάρχουν ειδικές οθόνες για ιατρική χρήση» καταλήγει μεταξύ άλλων.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X