Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Υπουργείο Υγείας: Προς αύξηση ο αριθμός των ΤΟΜΥ – Τι σχεδιάζεται

Blog

Υπουργείο Υγείας: Προς αύξηση ο αριθμός των ΤΟΜΥ – Τι σχεδιάζεται

Αλλαγές στις ΤΟΜΥ που φτιάχτηκαν πριν από 6 χρόνια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και έμειναν ουσιαστικά ανενεργές προωθούνται το επόμενο διάστημα από το υπουργείο Υγείας.

Με αφορμή τα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι ΤΟΜΥ βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο και μάλιστα σχεδιάζεται η επέκτασή τους παρά το γεγονός ότι οι αρχικές θέσεις της ΝΔ προέβλεπαν την κατάργηση των Τοπικών αυτών Μονάδων.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έχει ξεκινήσει τις συσκέψεις προκειμένου να μελετήσει το ζήτημα της ανασυγκρότησης των ΤΟΜΥ ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός τους σε όλη τη χώρα.

Εξάλλου σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων πώς οι ΤΟΜΥ, δηλαδή η έννοια των μικρών μονάδων υγείας μέσα στην κάθε γειτονιά είναι βασικό μοντέλο της πρωτοβάθμιας φροντίδας σε όλο τον κόσμο. Και ασφαλώς, πρέπει να υπάρχουν και στην Ελλάδα. Η κριτική μας τότε στο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην προχειρότητα και στο έλλειμμα χρηματοδότησης που είχε κάνει. Οι ΤΟΜΥ πρέπει να υπάρχουν και μάλιστα περισσότερες ΤΟΜΥ σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο όπως αναφέρουν οι ίδιες υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr, πρόθεση της κυβέρνησης είναι σε αυτή τη φάση να αφήσει τις ΤΟΜΥ για τους επόμενους μήνες στην ίδια κατάσταση ώστε μετά να μελετηθεί εκτενώς το θέμα και να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

Υπουργείο Υγείας: Έρχονται και νέες προσλήψεις


Στο πλαίσιο αυτό, στα σχέδια του Άδωνι Γεωργιάδη είναι να δοθεί παράταση στις συμβάσεις των εργαζομένων που είχαν προσληφθεί για τον covid για άλλους 8 μήνες που είναι περίπου 1000.

Παράλληλα εξετάζεται να προσληφθούν άλλοι 1000 εργαζόμενοι με κονδύλια από το ΕΣΠΑ, ώστε να συγκροτήσουν μία νέα “μονάδα κρούσης” και για τα επόμενα 5 χρόνια να παρέχουν υπηρεσίες σε τοπικές κοινωνίες. Θα πρόκειται ουσιαστικά για ένα ανάμεικτο σχήμα ΤΟΜΥ και ΚΟΜΥ ώστε να ξεκινήσει η πρόληψη ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr.

Το σχέδιο του υπουργού Υγείας ωστόσο θα πρέπει να εγκριθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό καθώς τα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα αφαιρεθούν από το “πακέτο” των Δήμων, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί σύνθετο.

Σήμερα πάντως οι ΤΟΜΥ δεν υλοποιούν το έργο της πρόληψης και του ελέγχου του πληθυσμού για το οποίο δημιουργήθηκαν. Έχουν μετατραπεί κυρίως σε κέντρα συνταγογράφησης, ενώ το προσωπικό δεν αξιοποιείται για την ανάδειξη των προβλημάτων δημόσιας υγείας.

Για το λόγο αυτό όπως ανέφερε η αν. υπουργός Υγείας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον προσωπικό γιατρό οι ΤΟΜΥ στο μέλλον θα έχουν μια αποστολή με εστίαση στα χρόνια νοσήματα, τις ενέσιμες θεραπείες στην κοινότητα και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και χημειοθεραπεία.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης