Blog

Υπουργείο Υγείας: Οι 3 προτεραιότητες που έχει ο Θάνος Πλεύρης στην Υγεία

Μεταρρυθμίσεις αλλά και ριζικές αλλαγές στο σύστημα υγείας σκοπεύει να κάνει ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ο οποίος βέβαια ανέλαβε την Υγεία σε μία εξαιρετικά κρίσιμη καμπή τόσο για την πανδημία όσο και για το ΕΣΥ.

Η επιλογή πάντως του Θάνου Πλεύρη για τη θέση του υπουργού Υγείας δεν είναι τυχαία. Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να προχωρήσει τις αλλαγές που είχε σχεδιάσει και προεκλογικά για το νέο ΕΣΥ και οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν. Εξάλλου πλέον θα δοθούν και κάποια κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα προορίζονται για το σύστημα υγείας.

Να σημειωθεί ότι με βάση το σχέδιο, στην Υγεία θα δοθούν 1,486 δις ευρώ προκειμένου να βελτιωθούν οι υποδομές στα νοσοκομεία, να ψηφιοποιηθούν υπηρεσίες υγείας, να γίνει η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μεταξύ άλλων να δημιουργηθεί σύστημα κατ΄ οίκον νοσηλείας και περίθαλψης.

Τρεις είναι οι βασικές προτεραιότητες που έχει ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, εκτός βέβαια από το να ξεπεράσει τον σκόπελο με τις αντιδράσεις από τις αναστολές λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Οι προτεραιότητες

Οι προτεραιότητες πάντως που έχουν τεθεί και από το Μέγαρο Μαξίμου στο υπουργείο Υγείας, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr σχετίζονται με τα εξής:

1.Διασύνδεση και ψηφιοποίηση υπηρεσιών

Στόχος είναι να επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΣΥ αλλά και όλων των υπηρεσιών της Υγείας που έχει ήδη ξεκινήσει από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τη γραφειοκρατία αλλά και το κόστος στα νοσοκομεία, στην ιατρική περίθαλψη, στον ΕΟΠΥΥ κ.λ.π. μέσω της ψηφιοποίησης όλων των εξετάσεων, των νοσηλειών αλλά και των θεραπειών.

Μέσα στα άμεσα σχέδια είναι να αξιοποιηθεί και να ενεργοποιηθεί πλήρως ο προσωπικός φάκελος του ασθενούς αφού ήδη υπάρχει η εφαρμογή MyΗealth, ώστε να μπορούν να ελεγχθούν και οι δαπάνες.

Ταυτόχρονα θα επιδιωχθεί από τον νέο υπουργό Υγείας να επιταχυνθεί και η διαδικασία της ανακοστολόγησης των νοσοκομειακών υπηρεσιών μέσω της οποίας η κυβέρνηση ευελπιστεί να εξορθολογήσει τις δαπάνες του ΕΣΥ. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να επανεξετασθούν και το κόστος στις διαγνωστικές εξετάσεις.

2.Ανασχεδιασμός των νοσοκομείων

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση φαίνεται ότι προσπαθεί να ενεργοποιήσει τον ανασχεδιασμό των νοσοκομείων, ένα θέμα που έχει προκαλέσει πονοκεφάλους στις περισσότερες κυβερνήσεις αλλά και έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο HealthReport.gr ότι σε αυτήν τη φάση λόγω και της πανδημίας δεν τίθεται θέμα λουκέτων σε νοσοκομεία, αλλά υπάρχει σχεδιασμός για περαιτέρω συγχωνεύσεις και κυρίως για αλλαγές χρήσης ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχουν πολλά νοσοκομεία σε κοντινές αποστάσεις. Ένα σχέδιο άλλωστε που συζητείται εδώ και χρόνια σχεδόν από όλες τις κυβερνήσεις.

Ανοιχτό βέβαια παραμένει στο νέο ΕΣΥ που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και η ανάθεση του μάνατζμεντ κάποιων νοσοκομείων σε ιδιώτες, αλλά και η παραχώρηση ορισμένων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο αναζητείται ο κατάλληλος πολιτικός χρόνος ώστε να μην προκληθούν έντονες αντιδράσεις, χωρίς να αποκλείεται ο χρόνος αυτός να είναι κοντά μετά και τις αλλαγές που γίνονται λόγω των αναστολών και του υποχρεωτικού εμβολιασμού στα νοσοκομεία. Διαβάστε ΕΔΩ τι δίνεται σε ιδιώτες λόγω των κενών στα νοσοκομεία: «Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Κατατέθηκε η τροπολογία για την κάλυψη των κενών θέσεων στο ΕΣΥ – Σε ιδιώτες εξετάσεις και ασθενοφόρα»

Άλλωστε η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ήταν υπέρ των Συμπράξεων του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ) με επιχείρημα ότι έτσι θα βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και θα μειωθούν οι δαπάνες στο ΕΣΥ. Κάτι το οποίο θα κληθεί να υλοποιήσει ο Θάνος Πλεύρης.

3.Η φαρμακευτική δαπάνη

Κατά τα άλλα αλλαγές αναμένεται να γίνουν άμεσα και στον τομέα του φαρμάκου από τον νέο υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Πηγές  αναφέρουν ότι θα ανασχεδιαστεί το σημερινό σύστημα ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις εταιρείες να επενδύσουν στην ανάπτυξη ενώ ταυτόχρονα θα υιοθετηθούν νέα εργαλεία για τον έλεγχο της συνταγογράφησης.

Στόχος εκτός των άλλων να ελεγχθεί με ψηφιακά μέσα η φαρμακευτική δαπάνη ώστε να επιτευχθεί και η μείωση του clawback που σήμερα ταλανίζει τον κλάδο του φαρμάκου.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X