Σε περίπου δύο μήνες αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η ενιαία λίστα χειρουργείων η οποία θεσμοθετήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Υγείας. Η ενιαία λίστα χειρουργείων θα περιλαμβάνει τη σειρά προτεραιότητας των ασθενών με δεδομένα από όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να μην παρακάμπτεται η σειρά.
Η λίστα θα ελέγχεται κεντρικά από το υπουργείο Υγείας ενώ θα ενταχθεί στο ψηφιακό σύστημα της ΗΔΙΚΑ.
Πριν τεθεί όμως σε εφαρμογή θα πρέπει να γίνει “ξεσκαρτάρισμα” στη λίστα, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι ασθενείς έχουν ακόμη ανάγκη για χειρουργείο και ποιοι έχουν βρει τη λύση στον ιδιωτικό τομέα.
Ταυτόχρονα θα διαγραφούν και οι διπλοεγγραφές, αφού πολλοί ασθενείς όταν δεν βρίσκουν λύση σε ένα δημόσιο νοσοκομείο απευθύνονται σε άλλο. Αποτέλεσμα όμως είναι να υπάρχει το όνομά τους σε δύο νοσηλευτικά ιδρύματα.
Οδηγίες στα νοσοκομεία με εγκύκλιο
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους που «τρέχει» το θέμα της λίστας, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να στείλει οδηγίες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας προκειμένου με ευθύνη των Διοικήσεων, οι αρμόδιοι υπάλληλοι να επικοινωνήσουν με όλους τους ασθενείς που είναι σε αναμονή για να ξεκαθαρίσουν εάν χρειάζονται ακόμη την επέμβαση ή όχι.
Αναμένεται μάλιστα να αποστείλει εγκύκλιο με όλες τις λεπτομέρειες, καθώς στην επικοινωνία με τους ασθενείς θα ακολουθηθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο και ερωτηματολόγιο.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως όταν υπάρχουν λίστες αναμονής σε νοσοκομεία που έχουν εγγραφές ακόμη και 5 χρόνια πίσω, κάτι που βέβαια ερμηνεύεται ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς έχουν χειρουργηθεί σε άλλες μονάδες υγείας και απλά έμεινε το όνομά τους.
Πώς θα λειτουργεί η ενιαία λίστα χειρουργείων
Η ενιαία λίστα χειρουργείων θα διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες ενώ βασικός όρος για την κατάρτισή της αποτελεί η αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου του ασθενούς.
Ωστόσο θεωρείται πιθανό ότι θα καταστρατηγείται από διάφορους γιατρούς του συστήματος οι οποίοι και σήμερα παρακάμπτουν τη σειρά προτεραιότητας επικαλούμενοι λόγους επείγοντος.
Ένα επιχείρημα που δύσκολα μπορεί κανείς να παραβλέψει ή να αντικρούσει, καθώς η εξέταση ενός ασθενούς αποτελεί υπόθεση του κάθε γιατρού που αναλαμβάνει το περιστατικό.
Πάντως με βάση τα όσα έχουν θεσμοθετηθεί με νόμο, η αξιολόγηση των περιστατικών θα γίνεται με ιατρική τεκμηρίωση από ειδικευμένους ιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και των Νοσηλευτικών Τμημάτων των Δευτεροβάθμιων και Τριτοβάθμιων Νοσοκομείων και τμημάτων, καθώς και των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
Ο ασθενής θα ενημερώνεται για την ημερομηνία της επέμβασης, όταν εντάσσεται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων.
Εξαίρεση θα αποτελούν τα επείγοντα περιστατικά, τα οποία θα έχουν άμεση ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.
Τα νοσοκομεία θα είναι υποχρεωμένα να δηλώνουν σε υποσύστημα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων τα τακτικά και έκτακτα χειρουργεία που διενεργούνται.
Πηγή: healthreport.gr