Λιγότερες βιταμίνες θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν σε λίγο καιρό οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, καθώς το υπουργείο Υγείας προχωρά σε «κούρεμα» των συμπληρωμάτων διατροφής που θα αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση. Γεγονός που σημαίνει ότι σύντομα οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν τις βιταμίνες που μέχρι σήμερα καλύπτονταν, με χρήματα από την τσέπη τους.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε μια προσπάθεια να ελέγξει τη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία κάθε χρόνο ξεπερνά κατά πολύ την προϋπολογισθείσα δαπάνη, μειώνει δραστικά τα κονδύλια που θα διατίθενται για βιταμίνες.
Εντός των ημερών μάλιστα αναμένεται να εκδοθεί και σχετική υπουργική απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες.
Μειωμένα κονδύλια για βιταμίνες
Η αρχή για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης ξεκινά από τις βιταμίνες. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, έχει δοθεί εντολή στον ΕΟΠΥΥ για κλειστό προϋπολογισμό από 120 εκατ. που ήταν για συνταγογραφημένες βιταμίνες μέχρι πέρυσι, σε 30 εκατ. ευρώ. Γεγονός που σημαίνει βέβαια ότι πολλά σκευάσματα θα βγουν από τη λίστα ή δεν θα καλύπτονται και θα πληρώνονται από την τσέπη των ασθενών.
Αξιοσημείωτο είναι σύμφωνα με τα στοιχεία του HealthReport.gr ότι το 2021 δόθηκαν από τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ 45 εκατ. ευρώ για Βιταμίνες D, 35 εκατ. ευρώ για Σίδηρο, 25 εκατ. ευρώ για μαγνήσιο και 15 εκατ. ευρώ ασβέστιο.
Ωστόσο οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρχει ειδική διευκρίνιση ότι οι βιταμίνες θα μπορούν να συνταγογραφούνται και να χορηγούνται δωρεάν σε ασθενείς που πάσχουν από συγκεκριμένα νοσήματα και οι οποίοι πρέπει να ενισχύουν τον οργανισμό τους με τέτοιου είδους σκευάσματα. Ωστόσο θα πρέπει να ακολουθείται μία ειδική διαδικασία συνταγογράφησης από τους θεράποντες ιατρούς, οι οποίοι θα πρέπει να δικαιολογούν τη χορήγηση βιταμινών στους ασθενείς τους.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην ίδια υπουργική απόφαση για τις βιταμίνες, θα περιλαμβάνονται πολλές αλλαγές για τα φάρμακα. Εκτός των άλλων, θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις ώστε να βγουν εκτός θετικής λίστας, δηλαδή εκτός της λίστας συνταγογράφησης, και να ενταχθούν στη λεγόμενη αρνητική λίστα, φθηνά φάρμακα τα οποία θα καλύπτονται από κονδύλια των ασθενών. Πρόκειται για σκευάσματα κυρίως αναλγητικά, αντιπυρετικά, για τον θυρεοειδή κλπ που θα κοστίζουν το πολύ μέχρι 5-6 ευρώ.
Πηγή: healthreport.gr