Blog
Blog
Υπουργείο Υγείας: Εκδόθηκε η απόφαση για το ιδιωτικό έργο επικουρικών και ειδικευόμενων γιατρών – Όλες οι ρυθμίσεις
Το πράσινο φως για να ασκούν ιδιωτικό έργο οι επικουρικοί αλλά και οι ειδικευόμενοι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας δίνει το υπουργείο Υγείας με απόφαση του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα
Να υπενθυμιστεί εδώ ότι η σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος επρόκειτο να εκδοθεί πριν από τον Αύγουστο αλλά καθυστέρησε για άγνωστους λόγους.
Σύμφωνα με την εν λόγω οι επικουρικοί γιατροί αλλά και οι ειδικευόμενοι θα μπορούν όπως και οι υπόλοιποι μόνιμοι συνάδελφοί τους:
-να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο,
-να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος/τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης/επιμόρφωσης/ εποπτείας των επαγγελματιών υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες,
Επίσης η ίδια απόφαση προβλέπει ότι οι επικουρικοί και οι ειδικευόμενοι θα λαμβάνουν εξάμηνη άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου. Σε περίπτωση μετακίνησης ή απόσπασης του ιατρού σε άλλο νοσοκομείο της ίδιας ή άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας ή σε Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή Ψ.Υ. άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας, η υφιστάμενη άδεια παύει αυτοδικαίως να ισχύει και ανακαλείται άμεσα με σχετική απόφαση η οποία εκδίδεται και κοινοποιείται.
Οι κυρώσεις
Η απόφαση καθορίζει αυστηρές κυρώσεις για όσους γιατρούς δεν τηρούν τις προυποθέσεις για την άσκηση του ιδιωτικού έργου:
Αναλυτικότερα:
Η παράβαση, από ιατρό ή οδοντίατρο κλάδου Ε.Σ.Υ. καθώς και επικουρικό ιατρό και οδοντίατρο των όρων και προϋποθέσεων του άρθρου 3 συνιστά το πειθαρχικό παράπτωμα και προβλέπει:
α. την άμεση ανάκληση της άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου, με αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου οργάνου της
β. την άμεση ανάκληση της βεβαίωσης λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου/οδοντιατρείου.
γ. την άμεση καταγγελία της σύμβασης παροχής ιατρικών υπηρεσιών από τον συμβαλλόμενο πάροχο αζημίως.
δ. την απαγόρευση υποβολής νέας αίτησης για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών.
ε. σε περίπτωση πρώτης υποτροπής, η χρονική διάρκεια της απαγόρευσης εκτείνεται σε δύο (2) έτη.
στ. σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής, επέρχεται οριστική απώλεια του δικαιώματος.
Δείτε ΕΔΩ όλη την απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας
Άρθρο 1
Προϋποθέσεις άσκησης ιδιωτικού έργου και φορείς απασχόλησης
1. Οι ιατροί και οδοντίατροι του κλάδου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), οι επικουρικοί ιατροί και οι ειδικευόμενοι ιατροί που υπηρετούν στα νοσηλευτικά ιδρύματα/φορείς της χώρας, σε Νοσοκομεία και Γενικά Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας του Ε.Σ.Υ., Δημόσιες Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Π.Φ.Υ. και Ψυχικής Υγείας, στο Ε.Κ.Α.Β. καθώς και στο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Κατ’ εξαίρεση, οι ιατροί, οι οδοντίατροι, οι επικουρικοί και οι ειδικευόμενοι ιατροί του ανωτέρω εδαφίου δύνανται, σε χρόνο εκτός του τακτικού ωραρίου τους και των εφημεριών, να ασκούν ιδιωτικό έργο, υπό την προϋπόθεση ότι αναλαμβάνουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα απασχόλησης.
Ειδικότερα, δύνανται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος / τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης / επιμόρφωσης / εποπτείας των επαγγελματιών υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας, σύμφωνα με τη διαδικασία της παρούσας. Οι ως άνω ιατρικές υπηρεσίες αποκλείεται να παρέχονται με σχέση μισθωτής εργασίας.
Εξαιρούνται οι προσωπικοί ιατροί κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ., από τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου προς τον εγγεγραμμένο σε αυτούς πληθυσμό, όπως αυτός καθορίζεται κατ’ εφαρμογή της παρ. 5 του άρθρου 5 του ν.4238/2014 (Α’ 38).
Άρθρο 2
Διαδικασία Υποβολής Αίτησης και Τήρηση Αρχείου
1. Οι αιτήσεις που αφορούν στη χορήγηση άδειας για την άσκηση ιδιωτικού έργου υποβάλλονται στον Διοικητή ή τον Πρόεδρο του Νοσοκομείου/φορέα ή τον Πρόεδρο του Ε.Κ.Α.Β ή τον Διοικητή της Υ.Πε., όταν πρόκειται για Κέντρο Υγείας και κάθε διασυνδεόμενη με αυτό Μονάδα Υγείας, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μηνός Δεκεμβρίου και Μαΐου και αφορούν, αντιστοίχως, στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και στο δεύτερο εξάμηνο αυτού.
2. Κατά την πρώτη εφαρμογή της παρούσας, οι αιτήσεις για τη χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου, υποβάλλονται εντός του πρώτου εικοσαημέρου από τη δημοσίευσή της και αφορούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2024.
3. Οι εκκρεμείς αιτήσεις των ιατρών και οδοντιάτρων κλάδου Ε.Σ.Υ. που έχουν κατατεθεί καθώς επίσης και οι άδειες που έχουν χορηγηθεί, κατ’ εφαρμογήν της υπ’ αριθμ. Γ4α/Γ.Π. οικ. 36150/2024 (Β’ 4271), παραμένουν έγκυρες και ισχυρές.
4. Οι αιτήσεις των παρ. 1 και 2, υποβάλλονται στην αρμόδια διοικητική υπηρεσία του φορέα και εξετάζονται, εν συνεχεία, από τον Διοικητή ή τον Πρόεδρο του Νοσοκομείου/φορέα ή τον Διοικητή της Υ.Πε. ή τον Πρόεδρο του Ε.Κ.Α.Β, ο οποίος αποφασίζει για τη χορήγηση ή μη της άδειας. Η απόφασή του, είτε θετική είτε αρνητική, πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένη.
5. Με την κατάθεση κάθε αίτησης, δημιουργείται φάκελος ανά αιτούντα, ο οποίος τηρείται σε ειδικό αρχείο στην αρμόδια διοικητική υπηρεσία του νοσοκομείου/φορέα ή της Υ.Πε. και ενημερώνεται για κάθε έγγραφο που κατατίθεται και κάθε πράξη που διενεργείται στο πλαίσιο της διαδικασίας.
6. Ο Διοικητής ή ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου/φορέα ή ο Διοικητής της Υ.Πε. ή ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Α.Β., υποχρεούται: α) στην τήρηση του αρχείου της παρ. 5 και β) στον έλεγχο και στην παρακολούθηση της πλήρωσης των προϋποθέσεων του άρθρου 3, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση η άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου ανακαλείται αυτεπαγγέλτως με αιτιολογημένη απόφαση του, κατά τα ανωτέρω, αρμοδίου οργάνου.
Άρθρο 3
Όροι και Προϋποθέσεις χορήγησης άδειας
Η χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου παρέχεται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α. της μη άσκησης κλινικού έργου σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου ή στο Κέντρο Υγείας και κάθε διασυνδεόμενη με αυτό Μονάδα Υγείας, από τον ίδιο ιατρό ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου.
β. της μη διατάραξης, διαφοροποίησης ή παραβίασης της εύρυθμης ολοήμερης, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας καθώς και της ομαλής κατάρτισης του προγράμματος εφημεριών του νοσοκομείου ή του Ε.Κ.Α.Β. ή της αντίστοιχης λειτουργίας της Μονάδας Παροχής Υπηρεσιών Π.Φ.Υ. ή Ψ.Υ., σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Όσον αφορά την ομαλή κατάρτιση του προγράμματος των εφημεριών δύναται, πριν τη χορήγηση της εν λόγω άδειας, να ζητείται η γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, η οποία δεν είναι δεσμευτική.
γ. της μη διατάραξης, διαφοροποίησης ή παραβίασης του αριθμού των ανά κλινική χειρουργικών επεμβάσεων, του αριθμού των ιατρικών επισκέψεων, των διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων, κατά το εξάμηνο που προηγείται της υποβολής της αιτήσεως. Ειδικότερα, λαμβάνονται υπόψη:
α) για τους ιατρούς του παθολογικού τομέα, ο αριθμός των τακτικών ιατρείων που έχουν διενεργηθεί από το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών της κλινικής/ή του Κέντρου Υγείας,
β) για τους ιατρούς του χειρουργικού τομέα, ο αριθμός και η βαρύτητα των χειρουργικών πράξεων στο σύνολο των ιατρών της κλινικής και
γ) για τους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα, το σύνολο των πράξεων του τμήματος.
δ. Να μην τελεί ο αιτών υπό καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών και οποιασδήποτε άλλης μορφής άδειας, πλην της κανονικής.
ε. Να μην τελεί ο αιτών υπό καθεστώς αργίας ή αναστολής άσκησης καθηκόντων ή απαγόρευσης υποβολής αίτησης άσκησης ιδιωτικού έργου κατά τα οριζόμενα στις παρ. 1δ, 1ε και 1στ του άρθρου 6.
στ. της κατ’ ελάχιστον διατήρησης των δεικτών παραγωγικότητας των κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου στα ποσοστά που καταγράφονται κατά το εξάμηνο που προηγείται της υποβολής της αιτήσεως, με μέγιστη επιτρεπόμενη απόκλιση 10%.
Ως ελάχιστο όριο παραγωγικότητας ορίζεται το ισχύον κατά την υποβολή της πρώτης αιτήσεως για χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου. Ο Διοικητής ή ο Πρόεδρος του νοσοκομείου ή ο Διοικητής της Υ.Πε. είναι υπεύθυνος για τη διαρκή και, κατ’ ελάχιστον ανά μήνα, παρακολούθηση των δεικτών παραγωγικότητας.
Άρθρο 4
Απόφαση
1. Η απόφαση του Διοικητή ή του Πρόεδρου του νοσοκομείου/φορέα ή του Διοικητή της Υ.Πε. ή του Προέδρου του Ε.Κ.Α.Β., εκδίδεται εντός δέκα (10) ημερών από την αίτηση, πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένη, λαμβάνοντας υπόψη τις τιθέμενες στο άρθρο 3 ανωτέρω προϋποθέσεις χορήγησης άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου, και κοινοποιείται εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών στον αιτούντα ιατρό και στον οικείο Ιατρικό/Οδοντιατρικό Σύλλογο. Στην απόφαση του προηγούμενου εδαφίου αναγράφεται η χρονική διάρκεια της άσκησης του ιδιωτικού έργου, η έναρξη και η λήξη αυτής, καθώς και η έδρα ή και ο φορέας απασχόλησης.
2. Ανάλογα με το είδος ή τα είδη της απασχόλησης, για το οποίο ή τα οποία έχει αιτηθεί και λάβει τη σχετική άδεια, ο ενδιαφερόμενος ιατρός υποβάλλει εντός ενός (1) μηνός από τη χορήγηση της άδειας στα αρμόδια όργανα αντίγραφο της βεβαίωσης λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου/οδοντιατρείου ή της σύμβασης που συνάπτει με την ιδιωτική κλινική ή το ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο ή την ιδιωτική επιχείρηση που παρέχει ή καλύπτει υπηρεσίες υγείας, καθώς και βεβαίωση έναρξης της δραστηριότητας του ελευθέριου επαγγέλματος από την αρμόδια φορολογική αρχή.
Σε περίπτωση που δεν έχουν εκδοθεί τα παραπάνω δικαιολογητικά από τις αρμόδιες αρχές εντός της ως άνω προβλεπόμενης προθεσμίας, η άδεια χορηγείται με την προσκόμιση του εγγράφου κατάθεσης της αίτησης με αρ. πρωτ/λου, προς τα αρμόδια όργανα και αρχές του πρώτου εδαφίου και με ταυτόχρονη δέσμευση του αιτούντος ιατρού με υπεύθυνη δήλωση ότι θα τα προσκομίσουν αμέσως μόλις εκδοθούν. Σε αντίθετη περίπτωση η άδεια παύει αυτοδικαίως να ισχύει και ανακαλείται άμεσα με σχετική απόφαση η οποία εκδίδεται και κοινοποιείται σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην παρ. 1.
3. Η άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου έχει εξάμηνη διάρκεια, εξαιρουμένης της άδειας που χορηγείται σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 2. Η άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου του ειδικευόμενου ιατρού έχει εξάμηνη διάρκεια, με την προϋπόθεση ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ η σύμβαση/απόφαση τοποθέτησης που έχει συνάψει με τη Διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος/φορέα που υπηρετεί, εξαιρουμένης της άδειας που χορηγείται σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 2.
4. Σε περίπτωση μεταβολής του είδους της απασχόλησης κατά τη διάρκεια ισχύος της χορηγηθείσας άδειας, ο ιατρός ενημερώνει εγγράφως το κατά περίπτωση αρμόδιο όργανο, προκειμένου αυτό να προβεί σε τροποποίησή της. Η μη τήρηση της υποχρέωσης ενημέρωσης επισύρει κατά περίπτωση τις κυρώσεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 6.
5. Αν ο ιατρός δεν επιθυμεί την συνέχιση της άσκησης ιδιωτικού έργου κατά το χρονικό διάστημα
που η άδειά του βρίσκεται σε ισχύ, δύναται να υποβάλλει σχετική αίτηση ανάκλησης προς την αρμόδια διοικητική υπηρεσία της παρ. 4 του άρθρου 2. Η σχετική απόφαση εκδίδεται και κοινοποιείται σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην παρ. 1.
6. Σε περίπτωση μετακίνησης ή απόσπασης του ιατρού σε άλλο νοσοκομείο της ίδιας ή άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας ή σε Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή Ψ.Υ.άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας, η υφιστάμενη άδεια της παρ. 1 του άρθρου 2 παύει αυτοδικαίως να ισχύει και ανακαλείται άμεσα με σχετική απόφαση η οποία εκδίδεται και κοινοποιείται σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην παρ. 1. Κατ’ εξαίρεση, και μόνον στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ιατρός δύναται να υποβάλει νέα αίτηση για χορήγηση άδειας στο νοσοκομείο ή στην Υγειονομική Περιφέρεια όπου μετακινήθηκε, χωρίς την τήρηση των χρονικών περιορισμών που προβλέπονται για την υποβολή της στην παρ. 1 του άρθρου 2 .
7. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους ειδικευόμενους ιατρούς: α) σε περίπτωση μετακίνησης ειδικευόμενου ιατρού σε άλλο νοσοκομείο/φορέα της ίδιας Υγειονομικής Περιφέρειας, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 31 του ν. 4486/2017 (Α’115), β) σε περίπτωση τοποθέτησής του, εκ νέου, σε άλλο νοσοκομείο/φορέα για συνέχιση της ειδίκευσής του και
γ) σε περίπτωση μεταφοράς του κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 8 της υπό στοιχεία Γ4δ/Γ.Π. οικ. 37686/2024 Υπουργικής Απόφασης (Β’4576), η ανωτέρω άδεια παύει αυτοδικαίως να ισχύει και ανακαλείται άμεσα με σχετική απόφαση η οποία εκδίδεται και κοινοποιείται σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην παρ. 1. Στις περιπτώσεις α και β ο ειδικευόμενος ιατρός δύναται να υποβάλει νέα αίτηση για χορήγηση άδειας στο νοσοκομείο/φορέα μετακίνησης/τοποθέτησής του, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 2, ενώ στην περίπτωση γ δύναται να υποβάλει την άνω αίτηση στο νοσοκομείο/φορέα όπου μεταφέρθηκε, χωρίς η τήρηση των χρονικών περιορισμών που προβλέπονται στην παρ. 1 του άρθρου 2 να αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την υποβολή της.
Η διαδικασία υποβολής νέας αίτησης χωρίς την τήρηση των χρονικών περιορισμών που προβλέπονται στην παρ. 1 του άρθρου 2 ακολουθείται και στην περίπτωση επαναφοράς του ειδικευόμενου ιατρού στο αρχικό νοσοκομείο/φορέα τοποθέτησής του.
Άρθρο 5
Αρμόδια όργανα και διαδικασία ελέγχου μη τήρησης των όρων
1. Αρμόδια όργανα για τη διενέργεια ελέγχων και τη διαπίστωση της μη τήρησης των
όρων και προϋποθέσεων του άρθρου 3, είναι ο Διοικητής ή Πρόεδρος του
Νοσοκομείου/φορέα, ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Α.Β, ο Διοικητής της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας.
2. Τα ανωτέρω αρμόδια όργανα διενεργούν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, τακτικούς και έκτακτους ελέγχους, καθώς και ελέγχους κατόπιν καταγγελίας. Στο πλαίσιο διενέργειας των ελέγχων, οι ελεγχόμενοι ιατροί υποχρεούνται να παρέχουν τα στοιχεία που ζητούνται.
3. Σε περίπτωση διαπίστωσης της μη τήρησης των όρων και προϋποθέσεων του άρθρου 3, επιβάλλονται από το εκάστοτε αρμόδιο όργανο οι κυρώσεις του άρθρου 6 και ενημερώνονται:
α) ο κατά τόπον Ιατρικός/Οδοντιατρικός Σύλλογος ή η οικεία Περιφέρεια προκειμένου για την εφαρμογή της περίπτωσης β της παρ. 1 του άρθρου 6 και
β) ο εκάστοτε αντισυμβαλλόμενος για την εφαρμογή της περίπτωσης γ της παραγράφου 1 του άρθρου 6.
Άρθρο 6
Κυρώσεις
1. Η παράβαση, από ιατρό ή οδοντίατρο κλάδου Ε.Σ.Υ. καθώς και επικουρικό ιατρό και οδοντίατρο των όρων και προϋποθέσεων του άρθρου 3 συνιστά το πειθαρχικό παράπτωμα της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 77 του ν. 2071/1992 και της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας της περ. ε) της παρ. 1 του άρθρου 107 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. και συνεπάγεται: α. την άμεση ανάκληση της άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου, με αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου οργάνου της παρ. 1 του άρθρου 4.
β. την άμεση ανάκληση της βεβαίωσης λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου/οδοντιατρείου.
γ. την άμεση καταγγελία της σύμβασης παροχής ιατρικών υπηρεσιών από τον συμβαλλόμενο πάροχο αζημίως.
δ. την απαγόρευση υποβολής νέας αίτησης για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών.
ε. σε περίπτωση πρώτης υποτροπής, η χρονική διάρκεια της απαγόρευσης εκτείνεται σε δύο (2) έτη.
στ. σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής, επέρχεται οριστική απώλεια του δικαιώματος.
2. Οι ως άνω κυρώσεις ισχύουν και για τους ειδικευόμενους ιατρούς σε περίπτωση μη τήρησης των όρων και προϋποθέσεων του άρθρου 3.
3. Η κύρωση της απαγόρευσης υποβολής νέας αίτησης ή οριστικής απώλειας του δικαιώματος επιβάλλεται με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας ή του Προέδρου του Ε.Κ.Α.Β., μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου ή του Ε.Κ.Α.Β αντίστοιχα και μετά από έγγραφη κλήση του ιατρού να υποβάλει τις αντιρρήσεις του μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την κοινοποίησή της σε αυτόν. Η επιβολή κύρωσης, σύμφωνα με τα ανωτέρω, λαμβάνεται υπόψη σε κάθε κρίση και αξιολόγηση του ιατρού.
4. Κατά τη διάρκεια ισχύος της απόφασης περί χορηγήσεως άδειας ασκήσεως ιδιωτικού έργου το αρμόδιο όργανο της παρ. 1 του άρθρου 4, εφόσον διαπιστώσει ότι δεν πληρούνται οιαδήποτε εκ των προβλεπόμενων στο άρθρο 3 προϋποθέσεων, ανακαλεί τη χορηγηθείσα άδεια με νέα αιτιολογημένη απόφασή του, η οποία εκδίδεται και κοινοποιείται σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 4.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην περίπτωση υπό στοιχείο στ του άρθρου 3, με ευθύνη του αρμοδίου οργάνου της παρ. 1 του άρθρου 4, η χορηγηθείσα άδεια ανακαλείται με αιτιολογημένη απόφαση του, κατά τα ανωτέρω, αρμοδίου οργάνου για το σύνολο των ιατρών του τμήματος. Περαιτέρω, ιατρός, ο οποίος δεν είχε αιτηθεί άδεια κατά το εξάμηνο, στο οποίο διαπιστώνεται η μείωση της παραγωγικότητας, δεν αποκλείεται από την υποβολή αίτησης για χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου.
Πηγή: healthreport.gr