Blog

Υπουργείο Υγείας: Διάγνωση από το τηλέφωνο ή με βίντεο για ασθενείς με χρόνια νοσήματα – Πότε ξεκινά το πρόγραμμα

Σε εξέλιξη είναι η εκπόνηση του προγράμματος από το υπουργείο Υγείας που προβλέπει τηλεσυμβουλευτική τηλεφωνικά ή μέσω βιντεοκλήσης σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο θα εφαρμοσθεί σε λίγους μήνες και μετά τις εκλογές, ώστε οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα να μη χρειάζεται να μετακινούνται κάθε λίγο και λιγάκι στις Μονάδες Υγείας.

Η ειδική ομάδα που έχει συσταθεί από το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει όλα το επιστημονικό υπόβαθρο αλλά και τα απαραίτητα κλινικά πρωτόκολλα τα οποία θα χρησιμοποιούνται από τους γιατρούς που θα αναλάβουν να θεραπεύουν «ηλεκτρονικά» τους πάσχοντες.

Με τα πρωτόκολλα θα προσδιορίζονται επ’ ακριβώς οι οδηγίες που θα πρέπει να δίνονται στους χρονίως πάσχοντες, προκειμένου να τηρούνται όλοι οι κανόνες που επιβάλλονται από την ιατρική.

Στο πλαίσιο αυτό η ομάδα εργασίας που δημιουργήθηκε από το υπουργείο Υγείας και αποτελείται από 31 ειδικούς επιστήμονες αλλά και από στελέχη του υπουργείου, αναπτύσσει τις τελευταίες εβδομάδες με κάθε λεπτομέρεια τα κλινικά πρωτόκολλα για την παροχή των υπηρεσιών τηλεσυμβουλευτικής.

Η ομάδα εργασίας δημιουργεί και όλες τις τεχνικές παραμέτρους ώστε οι «ψηφιακές» υπηρεσίες που θα παρέχονται, να ενσωματώνονται και στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) των χρονίως πασχόντων.

Προς ώρας βέβαια ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας δεν έχει δημιουργηθεί σε περίπου 4 εκατ. πολίτες που θα έπρεπε να έχουν εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό αλλά δεν βρήκαν διαθέσιμο κοντά στην περιοχή τους.

Γι αυτό και το πρόγραμμα τηλεσυμβουλευτικής θα ξεκινήσει σε μερικούς μήνες να εφαρμόζεται πιλοτικά έως ότου ψηφιοποιηθούν όλοι οι ιατρικοί φάκελοι των ασθενών.

Το ψηφιακό σχέδιο από το Υπουργείο Υγείας

Οι ασθενείς θα παρακολουθούνται από συμβεβλημένους γιατρούς αλλά και από γιατρούς του δημοσίου οι οποίοι θα αναλάβουν όλη τη θεραπεία των πασχόντων, ώστε να μη χρειάζεται να μετακινούνται στα νοσοκομεία ή σε άλλες μονάδες υγείας.

 

Στόχος είναι να μπορούν οι πολίτες που έχουν χρόνια νοσήματα, να απευθύνονται άμεσα σε γιατρούς για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζουν. Με τον τρόπο αυτό βέβαια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδιώκει και να ελαφρύνει τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και τα νοσοκομεία από τις συνεχείς επισκέψεις των ασθενών με χρόνια προβλήματα, όταν οι δυσκολίες αυτές θα μπορούσαν να λύνονται και μέσω τηλεσυμβουλευτικής από το σπίτι.

Να σημειωθεί ότι με βάση έρευνες που έχει γίνει στην χώρα μας και είναι στα χέρια του υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 4 στις 10 επισκέψεις στα νοσοκομεία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με την παροχή άλλων υπηρεσιών υγείας.

 

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X