Διαφορετικές τιμές θα λαμβάνουν πλέον τα φάρμακα στη χώρα μας καθώς το υπουργείο Υγείας με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ορίζει νέους κανόνες τόσο για την τιμολόγηση, όσο και μεταξύ άλλων για τις εκπτώσεις που θα προκύπτουν έπειτα από διαπραγμάτευση. Μάλιστα ο υπουργός Υγείας αλλάζει και την υπάρχουσα επιτροπή Διαπραγμάτευσης των τιμών.
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις, ορίζονται πλέον «κλειστοί προϋπολογισμοί» για κάθε κατηγορία φαρμάκων ενώ με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης την επιστροφή (clawback) θα καλούνται να κάνουν ακόμη και οι ίδιες οι εταιρείες που διαθέτουν τα συγκεκριμένα φάρμακα.
Κλειστοί προϋπολογισμοί
Όπως προβλέπεται στην τροπολογία του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις προμήθειες στο ΕΣΥ, δύνανται να τίθενται «ετήσιοι προϋπολογισμοί φαρμακευτικής δαπάνης σε επίπεδο φαρμάκου, δραστικής ουσίας (ATC5) ή θεραπευτικής κατηγορίας (ATC4) ή φαρμάκων υψηλού κόστους της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 3816/2010 (Α1 6) ή φαρμάκων εντός της περιόδου της προστασίας των δεδομένων τους ή φαρμάκων μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας των δεδομένων τους, καθώς και φαρμάκων χωρίς περίοδο προστασίας των δεδομένων τους».
Μάλιστα επισημαίνεται ότι «Η ρύθμιση αυτή δύναται να εφαρμόζεται ειδικότερα σε περιπτώσεις εισαγωγής πολλών νέων φαρμάκων σε συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι επιμέρους στόχοι συνυπολογίζονται στον καθορισμό της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και στον επιμερισμό της υπέρβασης ανά φαρμακευτική εταιρεία ή κάτοχο άδειας κυκλοφορίας».
Ανατιμολόγηση και θετική λίστα
Παράλληλα το υπουργείο Υγείας ορίζει ότι πλέον επισήμως η ανατιμολόγηση θα γίνεται μία φορά το χρόνο, γεγονός που σημαίνει ότι θα μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων μία φορά κάθε έτος με ότι αυτό σημαίνει για τη συμμετοχή των ασθενών στο κόστος.
Ωστόσο διευκρινίζεται ότι ο υπουργός Υγείας μπορεί να προχωρήσει και σε νέα αναθεώρηση των τιμών εάν κριθεί σκόπιμο για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
«Με απόφαση του Υπουργού Υγείας δύναται να αποφασιστεί, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, η επόμενη πλήρης αναθεώρηση τιμών φαρμάκων να γίνει σε συντομότερο χρόνο, με όριο μείωσης τιμής που ορίζεται στην ίδια απόφαση».
Φάρμακα εκτός λίστας αποζημίωσης
Επίσης ο υπουργός Υγείας μπορεί να δώσει κίνητρα για να βγουν από την λίστα αποζημίωσης (θετική λίστα) φάρμακα και να ενταχθούν στην αρνητική λίστα.
«Με απόφαση του Υπουργού Υγείας δύνανται να θεσπίζονται κίνητρα μετάβασης των φαρμακευτικών προϊόντων από τη θετική λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων του άρθρου 12 του ν. 3816/2010 (Α’ 6) στην αρνητική λίστα των μη αποζημιούμενων φαρμάκων, καθώς και να προβλέπονται διαφορετικά κριτήρια τιμολόγησής τους, ανάλογα με την υπαγωγή τους στη θετική ή την αρνητική λίστα. Στην περίπτωση των γενοσήμων φαρμάκων, οι τιμές δημοσιεύονται εντός τριάντα (30) ημερών από την αίτηση του κατόχου της άδειας κυκλοφορίας».
Νέα επιτροπή διαπραγμάτευσης
Παράλληλα αλλάζει και η επιτροπή διαπραγμάτευσης αφού πλέον ο υπουργός Υγείας ορίζει νέα η οποία θα αποτελείται από εννέα μέλη.
«Με απόφαση του Υπουργού Υγείας συγκροτείται η Επιτροπή με τη νέα εννεαμελή της σύνθεση και λήγει αυτοδικαίως και αζημίως η θητεία των μελών που ορίστηκαν με την υπ’ αριθμ. Αϊβ/Γ.Π. 32884/8.5.2018 (Υ.Ο.Δ.Δ. 280) υπουργική απόφαση.
Για τη διευκόλυνση και ταχύτερη υλοποίηση του έργου της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής δύναται να συγκροτεί, με απόφασή του, υπο-επιτροπές εκ των μελών της, που αποτελούνται τουλάχιστον από τρία (3) μέλη» προβλέπεται χαρακτηριστικά στην τροπολογία.
Πηγή: healthreport.gr