Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Υπουργείο Υγείας: Άγρια κόντρα με τους γιατρούς για τις διαγνωστικές εξετάσεις – Έρχεται τριήμερη απεργία

Blog

Υπουργείο Υγείας: Άγρια κόντρα με τους γιατρούς για τις διαγνωστικές εξετάσεις – Έρχεται τριήμερη απεργία

Τέλος οι δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για τρεις ημέρες για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥ.

Σε σύγκρουση οδηγούνται οι σχέσεις υπουργείου Υγείας και γιατρών (κλινικοεργαστηριακών, διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα) με αφορμή τις διαγνωστικές εξετάσεις και τις υποχρεωτικές εκπτώσεις που πρέπει να δίνουν. Ο κλάδος έχει προαναγγείλει απεργία για 26, 27, 28 Μαΐου προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα, ενώ η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας από την άλλη προειδοποιούν με κυρώσεις.

Η κατάσταση είναι έκρυθμη μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο κυρώσεων ώστε να μην μπλοκαριστούν για τρεις ημέρες οι δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Τη «γραμμή» της κυβέρνησης έδωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ο οποίος δήλωσε ότι «η μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τους συμβεβλημένους σημαίνει παραβίαση των όρων της σύμβασης και θα εφαρμοστούν όλες οι κυρώσεις που προβλέπονται σε αυτήν».

Πάντως η πιθανή διακοπή συμβάσεων με τους παρόχους θεωρείται μάλλον ανέφικτη ενέργεια, καθώς θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για την κυβέρνηση να επιλέξει κάποια διαγνωστικά εργαστήρια που απεργούν για να «τιμωρήσει».

Ο Θάνος Πλεύρης σε μία προσπάθεια να μην γίνει η απεργία τόνισε: «Είναι προφανές ότι για όσες ημέρες διαρκεί η μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, θα αφαιρεθεί το ποσό του κλειστού προϋπολογισμού που αναλογεί στις συγκεκριμένες ημέρες.

Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει σχεδόν 1,5 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα και άνω των 450 εκατομμυρίων τον χρόνο για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και δεν μπορεί να ανεχθεί μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του».

Ανταπαντώντας οι γιατροί, εξακόντισαν βολές κατά του υπουργού Υγείας αναφέροντας: “Με έκπληξη μας διαπιστώσαμε τις απειλές τις οποίες εξαπέλυσε ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης
εναντίον των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών γιατρών. Θα θέλαμε να θυμίσουμε στον κ. Πλεύρη ότι τέτοιες συμπεριφορές απέναντι στο δικαίωμα της αποχής και διαμαρτυρίας δεν αρμόζουν σε δημοκρατικά πολιτεύματα όπως το δικό μας. Διαμαρτυρόμεθα εντόνως για αυτού του είδους τις συμπεριφορές από πλευράς Υπουργού Υγείας”.

Τι ζητά ο κλάδος για τις διαγνωστικές εξετάσεις

Ο κλάδος διαμαρτύρεται για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις – επιστροφές που πρέπει να γίνονται στον ΕΟΠΥΥ (clawback) όταν υπάρχει υπέρβαση τις προϋπολογισθείσας δαπάνης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις λόγω των υποχρεωτικών εκπτώσεων και των επιστροφών (rebate και clawback) αφαιρείται ακόμη και το 50% έως 60% των εισοδημάτων που αναμένουν οι εργαστηριακοί γιατροί ή τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.

Οι φορείς που εκπροσωπούν τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, απέστειλαν πρόσφατα επιστολή και στον πρωθυπουργό.

«Κανείς μέχρι στιγμής δεν «έχει θέσει το δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων» για τη λύση αυτού του γόρδιου δεσμού, τουναντίον, διαχρονικά όλα τα συναρμόδια Υπουργεία υπεκφεύγουν της επίλυσής του, βρίσκοντας προσωρινές λύσεις που μεταθέτουν το πρόβλημα και δεν το λύνουν», αναφέρουν στην επιστολή.

Όπως υπογραμμίζεται, το clawback εφαρμόστηκε με νομοθετική ρύθμιση το 2013, ως ένα μέτρο συγκράτησης των δαπανών και εξορθολογισμού τους, λόγω και των ιδιαίτερων οικονομικών συνθηκών που βίωνε τότε η χώρα με την εφαρμογή μνημονίων. Από τότε, καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί προκειμένου να γίνει πραγματική αξιολόγηση των αναγκών των πολιτών και να χρηματοδοτηθεί με το αναλογούν ποσό ο ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου η κατάσταση είναι στο απροχώρητο καθώς «σε συνδυασμό με τη συσσώρευση του clawback των προηγούμενων ετών, η περικοπή που υφιστάμεθα ξεπερνάει το 45% της μηνιαίας δαπάνης που υποβάλλουμε στον ΕΟΠΥΥ προ φόρων».

Σύμφωνα με τους γιατρούς και τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων, έχουν πραγματοποιηθεί αναρίθμητες συσκέψεις με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος κατανοεί πλήρως την οικονομική ασφυξία που προκαλεί το μέτρο του clawback, αλλά εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών δεν υπάρχει καμία διάθεση για επιπλέον χρηματοδότηση.

Άμεσα μέτρα ανακούφισης

Οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα ζητούν:

  • «Κούρεμα» των τεχνητών χρεών που τους φόρτωσε ο ΕΟΠΥΥ τα έτη 2013 – 2021.
  • Περιορισμό του clawback με ανώτατο όριο το 10% για το 2022 και στόχο την πλήρη εξάλειψη του, παράλληλα με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων (διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, real time έλεγχος).
  • Αν δεν υπάρξει έξτρα χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να εκτελούνται μόνον οι εξετάσεις που μπορεί να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ.
Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης