Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: 11+1 αλλαγές για την υγειονομική περίθαλψη των στρατιωτικών

Blog

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: 11+1 αλλαγές για την υγειονομική περίθαλψη των στρατιωτικών

Όπως ανακοινώθηκε, το Σχέδιο Νόμου το οποίο εντάσσεται στη συνολική μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων με την «Ατζέντα 2030», στοχεύει στην ουσιαστική αναβάθμιση και αναδιοργάνωση των Υγειονομικών Υπηρεσιών. Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, η υγειονομική περίθαλψη των στελεχών των Ε.Δ χαρακτηρίζεται σήμερα από:

1) τις μεγάλες καθυστερήσεις στην αποζημίωση της υγειονομικής δαπάνης,

2) την περιορισμένη πρόσβαση των στελεχών σε υπηρεσίες υγείας και

3) την απουσία δομών διαχείρισης φροντίδας πολεμικού τραύματος.

Με αυτά τα δεδομένα, το Σχέδιο Νόμου που παρουσιάστηκε αποβλέπει, επίσης, στην αντιμετώπιση των παθογενειών της λειτουργίας των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου της ιεραρχικής εξέλιξης του στρατιωτικού υγειονομικού προσωπικού και στην παροχή ολοκληρωμένης υγειονομικής περίθαλψης στα στελέχη και τα μέλη της οικογένειας των Ενόπλων Δυνάμεων. Για το σκοπό αυτό εισάγει σημαντικές αλλαγές στον τομέα των Υγειονομικών Υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως την Ίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης και Μονάδας Αντιμετώπισης Πολεμικού Τραύματος, τη μείωση του χρόνου αναμονής για την έναρξη ιατρικής ειδικότητας, την αποζημίωση εφημεριών και νυχτερινής απασχόλησης, τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου νοσηλευτών την ελεύθερη επιλογή ιδιώτη ιατρού κ.ά.

«Στόχος μας είναι να αποκτήσουν οι ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις που θα έχουμε ποτέ στην ιστορία της Πατρίδας μας, τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας για το Σχέδιο  Νόμου.

Από την πλευρά του, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε: «Το Σχέδιο Νόμου είναι μια μεταρρύθμιση που αφουγκράζεται τις ανησυχίες και τις ανάγκες των στελεχών. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, τα στρατιωτικά νοσοκομεία αποκτούν οικονομική αυτοτέλεια, που διασφαλίζει τη βιωσιμότητά τους. Παράλληλα, επιτυγχάνεται η επιτάχυνση της αποζημίωσης των υγειονομικών δαπανών των στελεχών, απλοποιώντας τις διαδικασίες και καταπολεμώντας τη γραφειοκρατία».

Αναλυτικότερα, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται (11+1) Ρυθμίσεις για την αναβάθμιση των Υγειονομικών Υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων και την επίλυση παθογενειών:

1. Οικονομική αυτοτέλεια στρατιωτικών νοσοκομείων, ορθή κοστολόγηση ιατρικών υπηρεσιών προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δυνατότητα προσέλκυσης ιδίων πόρων.

2. Δυνατότητα διακλαδικής στελέχωσης των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, νέο σύστημα μετατάξεων.

3. Καθιέρωση ειδικότητας ΕΠΟΠ Διασώστη για την παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας.

4. Διακλαδικές προμήθειες, διακλαδική χρήση υγειονομικών υπηρεσιών.

5. Μείωση του χρόνου διοίκησης στρατιωτικών ιατρών σε μονάδες εκστρατείας.

6. Μείωση του χρόνου αναμονής για την έναρξη ιατρικής ειδικότητας σε 2,5 έτη, μηδενική αναμονή σε «άγονες» ειδικότητες.

7. Ανάθεση καθηκόντων διοίκησης σε αξιωματικούς όλων των ειδικοτήτων του ΥΓ.

8. Αποζημίωση εφημεριών στρατιωτικών ιατρών, αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης νοσηλευτών, δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου νοσηλευτών.

9. Επιτάχυνση της πληρωμής των υγειονομικών δαπανών και αποζημίωση νέων Υπηρεσιών Υγείας (π.χ. ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή).

10. Διακλαδική χρήση υγειονομικών υπηρεσιών, ελεύθερη επιλογή ιδιώτη ιατρού από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δικαίωμα συνταγογράφησης ιδιωτών ιατρών σε στρατιωτικούς.

11. Διανυκτέρευση στρατιωτικών φαρμακείων, διανομή κατ’ οίκον φαρμάκων σε άτομα με αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης.

Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία νέων Υπηρεσιών Υγείας:

* Ίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης και Μονάδας Αντιμετώπισης Πολεμικού Τραύματος.

* Ίδρυση Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

* Οδοντιατρείο ΑμεΑ.

* Αναβάθμιση Κέντρου Ειδικής Φροντίδας Παίδων.

* Δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ.

Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων παρουσίασε και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων η πλειοψηφία των οποίων (8) θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2026.

Σε ότι αφορά τα ελλείμματα των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου επισημάνθηκε ότι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία για τα έτη 2012 – 2022 ανέρχονται σε 106, 85 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι οφειλές των νοσοκομείων προς τρίτους για τα έτη 2021 – 2024 ανέρχονται σε 93,62 εκατομμύρια ευρώ.

Δείτε την παρουσίαση του Σχεδίου Νόμου

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης