Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Υποχρεωτικότητα: Απέρριψε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφυγή Ελλήνων υγειονομικών

Blog

Υποχρεωτικότητα: Απέρριψε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφυγή Ελλήνων υγειονομικών

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε δυο αιτήματα προσωρινής αναστολής του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού από 30 επαγγελματίες υγείας κατά της χώρα μας. Το δικαστήριο έδωσε αρνητική απάντηση γιατί έκρινε ότι ήταν εκτός πεδίου του κανόνα 39 (προσωρινά μέτρα).

Οι δύο αιτήσεις υποβλήθηκαν από 18 ανεξάρτητους γιατρούς και 12 εργαζόμενους σε δημόσιες δομές Υγείας. Οι εργαζόμενοι επικαλέστηκαν τα άρθρα 2 (δικαίωμα στη ζωή), 3 (απαγόρευση απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης), 4 (απαγόρευση σκλαβιά και καταναγκαστική εργασία), 5 (δικαίωμα στην ελευθερία και ασφάλεια), 6 (δικαίωμα σε δίκαιη ακρόαση), 8 (δικαίωμα σε σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) και 14 (απαγόρευση των διακρίσεων) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συγκεκριμένα, οι αιτούντες διαμαρτύρονται για τις διατάξεις του άρθρου 206 του νόμου αριθ. 4820/2021 που επιβάλλει ως προϋπόθεση τον υποχρεωτικό εμβολιασμό επαγγελματιών του τομέα της υγείας κατά του Covid-19 προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμά τους.

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν από το Δικαστήριο να εφαρμόσει προσωρινά μέτρα (άρθρο 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου) και να αναστέλλει αμέσως την εφαρμογή του νόμου. Το Δικαστήριο αποφάσισε να απορρίψει τις αιτήσεις προσωρινών μέτρων, κρίνοντας ότι ήταν εκτός του πεδίου εφαρμογής του κανόνα 39 (προσωρινά μέτρα). Μάλιστα, τονίστηκε ότι τα μέτρα βάσει του άρθρου 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου αποφασίζονται σε σχέση με διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου, χωρίς να προδικάζει τυχόν μεταγενέστερες αποφάσεις σχετικά με το παραδεκτό ή την ουσία της υπόθεσης. Το Δικαστήριο εγκρίνει τέτοια αιτήματα μόνο σε εξαιρετική βάση, όταν οι αιτούντες αντιμετώπιζουν πραγματικό κίνδυνο μη αναστρέψιμης βλάβης.

Οι αιτήσεις εκκρεμούν επί του παρόντος ενώπιον του Δικαστηρίου. Η πρώτη κατατέθηκε από 24 αιτούντες, εκ των οποίων 18 είναι ανεξάρτητοι γιατροί και έξι απασχολούνται σε δημόσια ιατρικά ιδρύματα. Η δεύτερη κατατέθηκε από έξι δημόσιους τομείς υπάλληλοι που εργάζονται σε δημόσια ιατρικά ιδρύματα (γιατροί / νοσοκόμα / νοσηλευτής).

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης