Blog

Υπέρβαση φαρμακευτικής δαπάνης κατά 234 εκατ.

Υπέρβαση φαρμακευτικής δαπάνης κατά 234 εκατ.

Ανοδικά κινήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2020 το clawback που καλείται κάθε χρόνο να πληρώσει η φαρμακοβιομηχανία στο κράτος, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 46,2% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς που αναμένεται να επιβεβαιωθούν το επόμενο διάστημα, το πρώτο τρίμηνο (Ιανουάριος – Μάρτιος) το clawback που αφορά τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 234 εκατ. ευρώ, από 160 εκατ. ευρώ το 2019 και περίπου 153 εκατ. το 2018, ενώ μόνο για τον μήνα Μάρτιο η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης φθάνει περίπου στα 86 εκατ. ευρώ έναντι 53 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2019. Αυτή η τάση, σε συνδυασμό με την αυξημένη ανάγκη του πληθυσμού για πρόληψη μέσω εμβολίων κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, ενδέχεται, σύμφωνα με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, να ανεβάσει το ποσό του clawback πάνω από 1 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2020.

Πέρυσι, το ποσό της υπέρβασης της δαπάνης κινήθηκε περί τα 830-840 εκατ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια μείωση στο ανωτέρω ποσό από ορισμένες εξοικονομήσεις που αναμένεται να επιβεβαιωθούν. Μία από αυτές μπορεί να προέλθει από τη μείωση στις τιμές των φαρμάκων για ασθένειες όπως η ηπατίτιδα C, μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης της τιμής τους τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά και από την κάλυψη των δαπανών νοσηλείας των Ευρωπαίων ασθενών από τα δικά τους συστήματα υγείας.

Ωστόσο, ακόμη και μετά την αφαίρεση κάποιων ποσών από το περυσινό clawback, αυτό εμφανίζεται αυξημένο σε σύγκριση με το 2018, οπότε έφθασε τα 572 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το clawback αποτελεί μνημονιακό μέτρο, το οποίο για πρώτη φορά επιβλήθηκε το 2012 και έχει παραταθεί έως και το 2022. Ενεργοποιείται κάθε φορά που παρατηρείται υπέρβαση του ορίου προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης (1,945 δισ. ευρώ), την οποία καλούνται να επιστρέψουν οι εταιρείες στο Δημόσιο ως ποσοστό επί του συνολικού τζίρου τους και με βάση το μερίδιο αγοράς τους. Σύμφωνα με τον κλάδο, το clawback συνιστά μέτρο έμμεσης φορολογίας που πλήττει σημαντικά την κερδοφορία των εταιρειών, πολλές από τις οποίες αδυνατούν να το πληρώσουν.

Με αφορμή τη διαδικτυακή σύγκληση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης την ερχόμενη Παρασκευή, όπου το «παρών» θα δώσουν εκπρόσωποι της πολιτείας και της αγοράς φαρμάκου, παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας θα θέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων το ζήτημα της συνεχούς αύξησης του clawback τα τελευταία έτη.

Μάλιστα, ψηλά στην ατζέντα της φαρμακοβιομηχανίας βρίσκεται και ένα πάγιο αίτημα το οποίο λόγω του περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου δεν έχει μέχρι στιγμής βρει ευήκοα ώτα στους κόλπους της κυβέρνησης. Αυτό αφορά τη δημιουργία ενός πρόσθετου ξεχωριστού κονδυλίου για πρόληψη / εμβόλια, που δεν θα συμπεριλαμβάνεται στον υφιστάμενο προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, φέτος αναμένεται να υπάρξει μεγάλη αύξηση της ζήτησης παγκοσμίως σε όλα τα εμβόλια λόγω και της επέλασης της COVID-19, ενώ στην Ελλάδα αυτή αναμένεται να αυξηθεί 50%. Προκειμένου, λοιπόν, να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες και να διεκδικήσει η χώρα αυξημένες δόσεις εμβολίων, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης για την κατηγορία αυτή.

Πηγή: kathimerini.gr
Facebook
LinkedIn
X