Blog
Blog
Υπεγράφη η συμφωνία για το νέο γραφείο του Π.Ο.Υ. στην Αθήνα
Υπεγράφη από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον Περιφερειακό Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Hans Kluge, η συμφωνία για την έναρξη της λειτουργίας του Γραφείου του Οργανισμού στην Αθήνα για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών.
Στην εκδήλωση υπογραφής της συμφωνίας που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, παραβρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, η Πρόεδρος του Ο.ΔΙ.Π.Υ. Δάφνη Καϊτελίδου, η Διευθύντρια Πολιτικών και Συστημάτων Υγείας του Π.Ο.Υ., Natasha Azzopardi-Muskat, η Επικεφαλής του Γραφείου του Π.Ο.Υ. στην Ελλάδα Marianna Trias και οι Ανώτεροι Σύμβουλοι του Π.Ο.Υ. Joao Breda και Παύλος Θεοδωράκης.
Στην ομιλία του, ο Υπουργός Υγείας επισήμανε ότι το συγκεκριμένο Γραφείο είναι το πρώτο στην ιστορία του Π.Ο.Υ., παγκοσμίως, που έχει ως αντικείμενο την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών, επισημαίνοντας ότι με αυτό τον τρόπο η ελληνική Κυβέρνηση αποκτά μια αδιαμεσολάβητη και θεσμική συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος με τις γνώσεις και την εμπειρία του θα προσφέρει σημαντική τεχνική βοήθεια, για την κατάρτιση, την προώθηση και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας.
«Η Κυβέρνηση της Ελλάδας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύουν έμπρακτα στο υγειονομικό δυναμικό της Ελλάδας, από το οποίο κυρίως εξαρτάται η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας. Μόνο με επαγγελματίες υγείας υψηλής ποιότητας, μπορούμε να έχουμε υψηλή ποιότητα υπηρεσιών. Ανοίγουμε ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο για την Ελλάδα. Επενδύουμε στη Δημόσια Υγεία, γιατί αυτή η επένδυση αποδίδει το καλύτερο επιτόκιο. Αυτό της αξίας της ανθρώπινης ζωής», τόνισε ο κ. Κικίλιας.
«Πρόκειται για ένα μοναδικό Κέντρο Αριστείας» τόνισε στην ομιλία του ο Διευθυντής Ευρώπης του Π.Ο.Υ., τονίζοντας ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για την Ελλάδα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς και για εκατομμύρια ανθρώπους που θα αποκομίζουν οφέλη για πολλά χρόνια. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ούτε ο χρόνος, ούτε το γεγονός ότι το έργο φιλοξενείται στην Ελλάδα και υιοθετείται από αυτή, είναι κάτι τυχαίο.
«Η Ελλάδα πρόσφατα πρωτοστάτησε σε σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο της Υγείας, απαγορεύοντας το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους και διαθέτοντας σημαντική εμπειρία στη Μεταρρύθμιση των Συστημάτων Υγείας. Ίδρυσε έναν Εθνικό Οργανισμό για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Υγεία, ενώ έχει επιδείξει κι εξακολουθεί να επιδεικνύει ισχυρή αντοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της ανταπόκρισής της στην COVID-19» ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Kluge.
Ακολουθούν οι ομιλίες των κ.κ. Κικίλια και Kluge.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Στις 10 Ιουλίου 2019, οι πρώτες τρεις λέξεις που είπα ως νέος τότε Υπουργός Υγείας ήταν οι εξής: Πρώτα ο Ασθενής.
Σήμερα 15 Απριλίου, τρεις ημέρες πριν την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Δικαιώματα των Ασθενών, είμαστε εδώ μαζί με τον φίλο της Ελλάδας Περιφερειακό Διευθυντή Dr Hans Kluge να ιδρύσουμε το Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ευρώπης με αντικείμενο την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών.
Θέλω επί της αρχής να ευχαριστήσω τον Dr Kluge, τους ειδικούς του συμβούλους κ. Παύλο Θεοδωράκη και κ. Joao Breda και όλη την ομάδα του Π.Ο.Υ. Ευρώπης, καθώς και το Γραφείο του Π.Ο.Υ. στην Ελλάδα με επικεφαλής της κα Μarianna Trias, για την γόνιμη συνεργασία, την διαρκή επικοινωνία και το εξαιρετικό αποτέλεσμα που έχουμε σήμερα, με την ίδρυση του νέου αυτού γραφείου.
Να συγχαρώ και τα στελέχη του Υπουργείου Υγείας που έχουν εργαστεί, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, άοκνα από τον Δεκέμβριο του 2019, όταν ο Dr Kluge με επισκέφτηκε πάλι εδώ στο γραφείο μου, για να συζητήσουμε την υλοποίηση της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας παγκόσμιας εμβέλειας.
Προφανώς Hans, τότε, εκείνο τον Δεκέμβριο, κανείς μας δεν περίμενε, πως λίγες μέρες αργότερα θα ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού, η οποία ακόμα και σήμερα συνεχίζει να σαρώνει τον πλανήτη.
Το γραφείο όμως αυτό δεν είναι απλά ένας χώρος. Δεν αποτελεί ακόμα μια θεσμική δομή. Είναι το νέο γραφείο του Π.Ο.Υ. στην Ελλάδα με έδρα την Αθήνα και είναι για όλη την Ευρώπη. Είναι το πρώτο στην ιστορία του Π.Ο.Υ γραφείο που ασχολείται με το ζήτημα της Ποιότητας της Φροντίδας και της Ασφάλειας των Ασθενών. Παγκοσμίως.
Αυτό το ευρωπαϊκό κέντρο αριστείας θα παρέχει τις υπηρεσίες του, φυσικά και σε όλες τις μεσογειακές χώρες, καθώς και στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Με αυτόν τον τρόπο, η Ελληνική Κυβέρνηση, αποκτά μια αδιαμεσολάβητη και θεσμική συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος με τις γνώσεις και την εμπειρία του μπορεί να προσφέρει σημαντική τεχνική βοήθεια, για την κατάρτιση, την προώθηση και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας. (Ψηφιακός Μετασχηματισμός, ΠΦΥ, ψυχική υγεία, ΣΔΙΤ, ποιότητα υπηρεσιών υγείας).
Η χώρα αποκτά έναν τεχνικό σύμβουλο για το νέο Ε.Σ.Υ. του 21ου αιώνα με υψηλό κύρος και παγκόσμια σφραγίδα.
Και τα κριτήρια που ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έθεσε ήταν τα εξής:
- Πρώτον, η πολιτική βούληση της ελληνικής Κυβέρνησης και δη του Υπουργείου Υγείας να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μεγάλες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και της παροχής των υπηρεσιών υγείας. Όπως, για παράδειγμα, η υλοποίηση και εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην Ελλάδα, έπειτα από 10 και πλέον χρόνια της αρχικής εξαγγελίας του. Μια εμβληματική μεταρρύθμιση που βελτίωσε την καθημερινότητά μας, προάγοντας την Δημόσια Υγεία και προστατεύοντας την Ασφάλεια των Ασθενών.
- Δεύτερον, η σημαντική γνώση και εμπειρία που απέκτησε η Ελλάδα στον τομέα της ποιότητας της φροντίδας υγείας και της ασφάλειας των ασθενών, με τη νομοθέτηση και την ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ).
- Τρίτον, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας που μπορούν να προστατεύσουν την υγεία και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, στοιχείο το οποίο δεν έχει ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό των μοντέλων παροχής υπηρεσιών υγείας. Η Ελλάδα με το υψηλό προσδόκιμο ζωής και τη μεσογειακή διατροφή, για παράδειγμα, μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό παράδειγμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Ευρώπη.
- Και βέβαια, η ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στις πρωτοφανείς υγειονομικές προκλήσεις της πανδημίας.
Ανοίγουμε λοιπόν ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο για την Ελλάδα.
Και το ανοίγουμε τώρα, που η πανδημία του κορονοϊού, αυτή η πρωτοφανής κρίση Δημόσιας Υγείας, μας δίδαξε τρία πράγματα.
Πρώτον, ότι «η Υγεία είναι πάνω από όλα».
Δεύτερον, μας δίδαξε όμως και την Αξία της Αλληλεγγύης, όπως και την επικινδυνότητα του Διχασμού.
Τρίτον, μας δίδαξε ότι πρέπει όλοι μαζί να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό.
Επιτρέψτε μου να μείνω λίγο σε αυτό.
Η Ελλάδα απέδειξε ότι έχει ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα συστήματα υγείας άλλων χωρών με πολύ καλύτερες υποδομές και πολύ πιο προηγμένα συστήματα διαχείρισης: Το πλεονέκτημα είναι ότι οι άνθρωποί της μπορούν να κάνουν το αδύνατο δυνατό, ακόμη και στη μεγαλύτερη κρίση Δημόσιας Υγείας του τελευταίου αιώνα.
Ότι σε συνθήκες πίεσης και κινδύνου εργάζονται νυχθημερόν αγόγγυστα και συνεργάζονται με επιτυχία, από την κορυφή της πυραμίδας ως τη βάση.
Όλοι αυτοί που συντονισμένα και βάσει ενός σχεδίου που έχουμε από την πρώτη μέρα εκπονήσει, δουλεύουν ακούραστα για το υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης ζωής.
Πώς αλλιώς θα γίνονταν τα εκατομμύρια τεστ και η διαρκής ιχνηλάτηση, οι διπλάσιες ΜΕΘ σε λίγους μήνες και οι μοριακοί έλεγχοι, οι αδιάλειπτες νοσηλείες σε COVID και non COVID Νοσοκομεία παράλληλα με τη διαχείριση των άλλων ασθενών, η απόλυτα ακριβής ηλεκτρονική διαχείριση των ραντεβού εμβολιασμού και τα εξαιρετικά οργανωμένα εμβολιαστικά κέντρα;
Όλα αυτά έγιναν με ανθρώπινη συνεργασία και υπερπροσπάθεια.
Και πιστέψτε με, δεν ήταν και δεν είναι καθόλου εύκολο.
Η Κυβέρνηση της Ελλάδας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύουν έμπρακτα στο υγειονομικό δυναμικό της Ελλάδας, από το οποίο κυρίως εξαρτάται η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας.
Μόνο με επαγγελματίες υγείας υψηλής ποιότητας, μπορούμε να έχουμε υψηλή ποιότητα υπηρεσιών.
Και το νέο γραφείο του Π.Ο.Υ. στην Ελλάδα, αυτό ακριβώς έρχεται να ενισχύσει.
Όχι μόνο για την Ελλάδα.
Αλλά με κέντρο την Ελλάδα, από την Πορτογαλία μέχρι το Ισραήλ και από τα Δυτικά Βαλκάνια μέχρι τις ανατολικές χώρες της Ευρώπης.
Κυρίες και Κύριοι,
Η Ελλάδα δίνει μια μάχη διπλή, μέσα στις υγειονομικές δομές της.
Από τη μία η ιατρονοσηλευτική φροντίδα και από την άλλη οι εμβολιασμοί.
Και τα δύο εξελίσσονται στο ίδιο «τερέν»: Στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα εμβολιαστικά κέντρα.
Εκεί που χτυπάει η καρδιά της Πατρίδας.
Εκεί που συμβαίνει μια επανάσταση ανθρωπισμού και ευθύνης.
Και εμείς αυτήν την επανάσταση τη στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Επενδύουμε στη Δημόσια Υγεία γιατί αυτή η επένδυση αποδίδει το καλύτερο επιτόκιο.
Αυτό της Αξίας της Ανθρώπινης Ζωής.
Και δε θα αφήσουμε κανέναν πίσω.
H. KLUGE: Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην Αθήνα. Σήμερα ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο.
Η ανακριβής διάγνωση, τα σφάλματα στη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, η ακατάλληλη/περιττή θεραπεία, οι ανεπαρκείς ή επισφαλείς κλινικές εγκαταστάσεις, η έλλειψη εκπαίδευσης, η ανεπαρκής συμμετοχή των ασθενών και των οικογενειών τους· πρόκειται για παραδείγματα ελλιπούς ποιότητας φροντίδας και ασφάλειας ασθενών στην Περιφέρειά μας.
Σε μια πρόσφατη έκθεση του Lancet εκτιμάται ότι 8 εκατομμύρια ζωές χάνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο λόγω ανεπαρκούς υγειονομικής περίθαλψης. Η Περιφέρεια Ευρώπης του Π.Ο.Υ. δεν αποτελεί εξαίρεση –η ανεπαρκής ή η ατελής υγειονομική φροντίδα αποτελεί πρόκληση και πλήττει περισσότερο τους πιο ευάλωτους. Οι αποκλίσεις ανάμεσα στις χώρες, αλλά και στο εσωτερικό των χωρών οξύνουν τις υγειονομικές ανισότητες –ανισότητες που έχουν ενταθεί περαιτέρω λόγω της πανδημίας.
Όταν εφησυχάζουμε, προκύπτει ένα κόστος που δεν μπορούμε ν’ αντέξουμε. Είναι το κόστος από το αυξημένο φορτίο της νόσου και τη σπατάλη των πόρων· πόρων που βρίσκονται ήδη σε έλλειψη.
Αλλά μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό. Και γι’ αυτό μαζευτήκαμε σήμερα εδώ.
Η καλύτερη ποιότητα φροντίδας στηρίζεται σε ένα ισχυρό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιούνται οι περισσότερες δραστηριότητες πρόληψης, οι περισσότερες διαγνωστικές διαδικασίες, οι περισσότερες ιατρικές επισκέψεις και οι περισσότερες θεραπείες. Και μην απατάστε – η ποιότητα της φροντίδας περικλείει όλα τα επίπεδα ενός συστήματος υγείας, εξ ου και είναι απαραίτητο να ενσωματώνονται πολιτικές για την ποιότητα σε όλο του το φάσμα.
Η υγεία και η ευημερία για όλους, σε κάθε ηλικία, βρίσκεται στο επίκεντρο της Ατζέντας 2030 για την Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ. Όπως λέει και ένα ελληνικό ρητό: «κανένα αγαθό δεν έχει αξία άμα χάσεις την υγεία». Η υγεία είναι το ύψιστο αγαθό και, γι’ αυτό, πρέπει να την προστατεύουμε με κάθε κόστος.
Ο Π.Ο.Υ., ο Οργανισμός που εκπροσωπώ στην Περιφέρεια Ευρώπης, ηγείται μιας μετασχηματιστικής ατζέντας που υποστηρίζει 53 χώρες και εδαφικές περιοχές, ώστε να επιτύχουν τους Στόχους για την Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs) που σχετίζονται με την υγεία, ειδικά σε ό,τι αφορά την προαγωγή της Καθολικής Κάλυψης Υγείας. Σήμερα, η βελτιωμένη ποιότητα φροντίδας και η βελτιωμένη ασφάλεια των ασθενών εξακολουθούν να αποτελούν ένα μέσο που δεν αξιοποιείται επαρκώς για την επίτευξη αυτών των στόχων. Προκειμένου να επιτύχουμε, η ποιότητα της φροντίδας και η ασφάλεια των ασθενών χρειάζεται να τεθούν στο επίκεντρο κάθε πολιτικής και κάθε δράσης – σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.
Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εργασίας του ΠΟΥ, το EPW 2020–2025 – «Ενωμένη Δράση για Καλύτερη Υγεία στην Ευρώπη», αποτελεί τον οδικό χάρτη του ΠΟΥ και των κρατών-μελών του. Αποτυπώνει πολλές καλές προθέσεις, αλλά καμιά τους δεν έχει σημασία εάν δεν πραγματωθεί. Το όραμα του EPW είναι η καλύτερη στήριξη προς τις χώρες ώστε να εκπληρώσουν τις προσδοκίες των πολιτών σε σχέση με την υγεία και την πρόσβαση στη φροντίδα υγείας. Το EPW καλεί τις χώρες και τους εμπλεκόμενους φορείς να αναστοχαστούν τη συνοχή των πολιτικών, των δομών και των πόρων ώστε να διασφαλίζεται ότι η υγειονομική φροντίδα πληροί τα πρότυπα υγειονομικής φροντίδας και ασφάλειας των ασθενών.
Εν συντομία, αυτό που κάνει, είναι ότι αποτυπώνει τη δέσμευση να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Τα βήματα που κάνουμε σήμερα αποτελούν ατράνταχτη απόδειξη αυτής της δέσμευσης.
Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για τη δέσμευση των ελληνικών αρχών σε αυτόν το σκοπό. Το Υπουργείο Υγείας της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Γραφείο Περιφέρειας Ευρώπης του Π.Ο.Υ. συμμερίζονται τη φιλόδοξη επιθυμία να επιτύχουν το ανώτατο επίπεδο ευημερίας, υγείας και προστασίας, σύμφωνα με τους SDGs.
Το κέντρο που εγκαινιάζουμε σήμερα θα υπηρετεί τις ανάγκες των χωρών στο Νοτιοανατολικό τμήμα της Περιφέρειας Ευρώπης του ΠΟΥ και στη λεκάνη της Μεσογείου, εστιάζοντας στην τεχνική βοήθεια, την υποστήριξη και την ηγεσία σε θέματα ποιότητας της φροντίδας και ασφάλειας των ασθενών.
Ούτε ο χρόνος ούτε το γεγονός ότι το έργο φιλοξενείται στην Ελλάδα και υιοθετείται από αυτή είναι κάτι τυχαίο.
Ένα θετικό της COVID-19 είναι το γεγονός ότι τονίστηκε πως είναι αναγκαίο να διασφαλίζεται η πρόσβαση στη φροντίδα υγείας. Όσο επώδυνο κι αν ήταν το ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις ατέλειες των συστημάτων μας, τις οποίες έφερε στο φως ο ιός- το οφείλουμε στον εαυτό μας να επιδιορθώσουμε τις ρωγμές και να τα αναδομήσουμε καλύτερα. Και ακριβώς αυτό είναι που κάνουμε σήμερα.
Οι Έλληνες είναι από τους πληθυσμούς των οποίων ο τρόπος ζωής προστατεύει την υγεία και βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Η Ελλάδα πρόσφατα πρωτοστάτησε σε σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο της υγείας, απαγορεύοντας το κάπνισμα στο δημόσιο χώρο. Η χώρα διαθέτει σημαντική εμπειρία στη μεταρρύθμιση των συστημάτων υγείας. Η Ελλάδα ίδρυσε έναν Εθνικό Οργανισμό για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Υγεία, ενώ έχει επιδείξει κι εξακολουθεί να επιδεικνύει ισχυρή αντοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της ανταπόκρισής της στην COVID-19. Τέλος, η χώρα διαθέτει εξαιρετικούς υγειονομικούς θεσμούς και κορυφαίους ερευνητές –όλοι τους είναι κρίσιμα συστατικά για να αποδειχθεί επιτυχημένο αυτό το νεοσύστατο Κέντρο Αριστείας.
Ας μην ξεχνάμε ότι η απαρχή του σημερινού θέματος είναι ελληνική. Ο όρκος του Ιπποκράτη είναι σήμερα όσο σχετικός ήταν και πριν από 2.500 χρόνια. «Ωφελέειν μη βλάπτειν», ήταν η αρχή του Ιπποκράτη, η οποία έχει ορίσει τα πρότυπα για τον ιατρικό ηθικό κώδικα και έχει υπογραμμίσει τη σημασία της διασφάλισης της ασφάλειας τους ασθενούς.
Το άνοιγμα του νέου γραφείου σηματοδοτεί την ανανέωση αυτού του θεμελιώδους όρκου.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Σας ευχαριστώ για την πολύτιμη υποστήριξη. Σας διαβεβαιώ ότι το Γραφείο Περιφέρειας Ευρώπης του Π.Ο.Υ. είναι δίπλα σας σε κάθε βήμα.
Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για την Ελλάδα και για τον Π.Ο.Υ., καθώς και για εκατομμύρια ανθρώπους που θα αποκομίζουν οφέλη για πολλά χρόνια.
Ευχαριστώ πολύ!
Συγχαρητήρια.
Πηγή: nextdeal.gr