Skip to navigation Skip to main content

Blog

Χονδρικό φαρμακευτικών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων: στο 36,5% το μικτό περιθώριο

Φαρμακαποθήκες: Στα συνταγογραφούμενα φάρμακα το περιθώριο των φαρμακαποθηκών το ορίζει υπουργική απόφαση, έως 4,9% επί της τιμής παραγωγού

Από Health Daily Editorial Team

Σε πολύ υψηλά επίπεδα κινείται το μικτό περιθώριο χονδρικού εμπορίου στα φαρμακευτικά προϊόντα, φθάνοντας ποσοστό 36,5% και σημειώνοντας το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά τα αρώματα και καλλυντικά, που έφθασαν το 42,6 % το 2024. Στο ίδιο διάστημα, η διάμεση εταιρεία χονδρεμπορίου στην Ελλάδα είχε μικτό κέρδος 24,7%, πριν από μισθούς, ενοίκια και μεταφορικά. Τα παραπάνω προέρχονται από ανάλυση του BizList.gr σε 7.645 ισολογισμούς χρήσης 2024 στο ΓΕΜΗ. Το ποσοστό αυτό γίνεται πιο σημαντικό, εάν συγκριθεί με άλλες κατηγορίες, όπως τις πωλήσεις κρέατος με 13,7%, γαλακτοκομικών, αυγών και ελαίων με 13,4% και καυσίμων με 12,2%. Στις πωλήσεις φαρμακευτικών προϊόντων, υπάρχει μεγάλη διαφορά στο ποσοστό διάμεσου κέρδους μεταξύ των μεγάλων και των μικρών εταιρειών. Ειδικότερα, οι 169 εταιρείες με τζίρο πάνω από 10 εκατ. ευρώ έχουν τζίρο 8,80 δισ. ευρώ από τα 10,01 δισ. ευρώ της κατηγορίας και διάμεσο μικτό περιθώριο 17,3%.

Ο κωδικός 46.46, “Χονδρικό εμπόριο φαρμακευτικών προϊόντων” αφορά διαφορετικές κατηγορίες εταιρειών.

  • Τις φαρμακαποθήκες, ιδιωτικές και συνεταιριστικές (ΣΥΦΑ), που διανέμουν φάρμακα κάθε παραγωγού στα φαρμακεία.
  • Τις θυγατρικές και τους αντιπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών, που πουλούν τα προϊόντα του ομίλου τους.
  • Τους εισαγωγείς ιατροτεχνολογικών προϊόντων, συμπληρωμάτων διατροφής και παραφαρμάκου.

Οι 340 από τις 694 εταιρείες πωλούν ιατροτεχνολογικά προϊόντα, με διάμεσο περιθώριο 40,7%. Στον κωδικό αυτό ανήκουν και οι θυγατρικές των φαρμακοβιομηχανιών, καθώς και οι εισαγωγείς παραφαρμάκου. Σε αυτές το μικτό κέρδος περιέχει την αξία του ίδιου του προϊόντος. Οι φαρμακαποθήκες και οι συνεταιρισμοί φαρμακοποιών (ΣΥΦΑ) κάνουν διανομή. Στα συνταγογραφούμενα φάρμακα το περιθώριο των φαρμακαποθηκών το ορίζει υπουργική απόφαση, έως 4,9% επί της τιμής παραγωγού στα περισσότερα φάρμακα.

Οι 525 μικρότερες έχουν διάμεσο μικτό περιθώριο 39,9%. Οι 308 από αυτές πωλούν ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Σημειώνεται ότι στους ίδιους ισολογισμούς, το διάμεσο κέρδος προ φόρων στο χονδρικό εμπόριο ήταν 4,80% του τζίρου. Επίσης, σημειώνεται ότι στην έρευνα καταγράφεται μια διαφορά με τη στήλη της Eurostat, διότι αυτή είναι σταθμισμένη με βάση τον τζίρο, δηλαδή όλο το μικτό κέρδος του κλάδου διά όλο τον τζίρο και συνεπώς δεν μπορεί να αποτυπώσει στον ίδιο βαθμό με την ανάλυση των ισολογισμών του ΓΕΜΗ το μικτό περιθώριο χονδρικού εμπορίου.

Πηγή: healthdaily.gr
Facebook
LinkedIn
X