Η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας ότι μελετά το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι τιμές σε ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, ώστε για κανένα λόγο να μην «εξαφανιστούν» από την ελληνική αγορά, πυροδότησε «βροχή» αιτημάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες για αυξήσεις τιμών σε φάρμακα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του f.daily, τα αιτήματα των φαρμακευτικών εταιρειών για αυξήσεις τιμών ξεπερνούν τα 1000 φάρμακα, όταν το υπ. Υγείας δεν τα υπολόγιζε πάνω από 10 έως 20.
Οι αυξήσεις στις τιμές που προανήγγειλε η πολιτεία και ο ΕΟΦ είχε ως σκεπτικό να μην υπάρχει κίνδυνος να φύγουν από την αγορά λόγω της υψηλής επιβάρυνσης που υφίστανται οι φαρμακευτικές εταιρείες και που εντέλει τα καθιστά μη βιώσιμα. Πρόκειται για σκευάσματα που είναι φτηνά, σημειώνουν σημαντικούς τζίρους αλλά παράλληλα είναι αποτελεσματικά και μοναδικά στην αγορά, άρα δεν πρέπει να λείψουν από τους Έλληνες ασθενείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του f.daily, οι φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν φάρμακα με αυτά τα χαρακτηριστικά άδραξαν την ευκαιρία και έσπευσαν μαζικά να καταθέσουν αιτήματα για αύξηση της τιμής τους, φτάνοντας όμως στον τεράστιο αριθμό των 1000 περίπου τέτοιων αιτήσεων. Όπως είναι αναμενόμενο, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αποφάσεις για έναν τόσο μεγάλο αριθμό φαρμάκων.
Στόχος των δύο μερών είναι να μην αυξηθεί το κόστος για τους πολίτες, ωστόσο δεν αναμένεται να υπάρχει άμεση εξέλιξη στο θέμα, καθώς η χώρα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο και έχει ήδη να αντιμετωπίσει την τεράστια πρόκληση της αύξησης τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.