Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » Βρετανία: Νέα επαναστατική θεραπεία αντισωμάτων Covid της AstraZeneca “πιο αποτελεσματική από τα εμβόλια”

Blog

Βρετανία: Νέα επαναστατική θεραπεία αντισωμάτων Covid της AstraZeneca “πιο αποτελεσματική από τα εμβόλια”

Ένα φάρμακο για τον κορονοϊό που προέρχεται από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος επιζώντων από Covid, προσφέρει καλύτερη προστασία από τα εμβόλια μετά από έξι μήνες και θα μπορούσε να διαρκέσει για ένα χρόνο, υποδηλώνουν τα αποτελέσματα των δοκιμών.

 Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι η ένεση αντισωμάτων AZD7442 μειώνει τον κίνδυνο συμπτωματικής Covid κατά 83 τοις εκατό, έξι μήνες μετά από μια εφάπαξ δόση.

 Αντίθετα, τα εμβόλια μπορεί να εξασθενήσουν σημαντικά τους μήνες μετά την ένεση, ακόμη και μετά από δύο δόσεις, με το εμβόλιο AstraZeneca να μειώνεται σε περίπου 40 τοις εκατό αποτελεσματικότητα και το Pfizer περίπου στο 60 τοις εκατό.

Μία ξεχωριστή δοκιμή της θεραπείας έδειξε ότι τα άτομα που έλαβαν μεγαλύτερη δόση, είχαν 88% μειωμένο κίνδυνο σοβαρής Covid-19 ή θανάτου όταν λάμβαναν θεραπεία εντός τριών ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Η AstraZeneca είπε ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων ήταν «γενικά καλά ανεκτό» και στις δύο ομάδες των δοκιμών και δεν εντοπίστηκαν ζητήματα ασφάλειας.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι μια σημαντική ανακάλυψη σύντομα θα είναι διαθέσιμη για το 2 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού που θεωρείται ότι διατρέχει αυξημένο κίνδυνο ανεπαρκούς ανταπόκρισης σε εμβόλιο Covid-19.

Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει άτομα με καρκίνο του αίματος ή άλλους καρκίνους που υποβάλλονται σε θεραπεία με χημειοθεραπεία, ασθενείς σε αιμοκάθαρση, άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή μετά από μεταμόσχευση οργάνου και άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για καταστάσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

 Η εταιρεία είπε ότι τα τεχνητά αντισώματα φάνηκε να διαρκούν περισσότερο από το εμβόλιο και μία μόνο ένεση θα μπορούσε να προσφέρει προστασία για ένα χρόνο, αν και δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμη σε μεγάλους πληθυσμούς.

 Τα εμβόλια έδειξαν επίσης αρχικά υψηλότερη προστατευτική δράση σε δοκιμές από ό,τι σε πραγματικές συνθήκες, αν και παρεμποδίστηκαν από την εμφάνιση της παραλλαγής Delta.  Αντίθετα, το AZD7442 δοκιμάστηκε σε μια εποχή που η Delta ήταν σε πλήρη έξαρση.

Μονοδοσική θεραπεία διάρκειας έως 12 μήνες

Η AstraZeneca είπε ότι είχε σχεδιαστεί για να διαρκεί τρεις φορές περισσότερο από ότι τα συμβατικά αντισώματα και μια εφάπαξ δόση θα μπορούσε να προσφέρει προστασία έως και 12 μήνες.

Το φάρμακο βρίσκεται επί του παρόντος σε δοκιμές ως πιθανή θεραπεία για νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid.

Ο Μένε Πάγκαλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος, BioPharmaceuticals R&D, AstraZeneca, δήλωσε: «Το AZD7442 είναι το μόνο μακράς δράσης αντίσωμα με δεδομένα Φάσης ΙΙΙ που δείχνει όφελος τόσο για την προφύλαξη πριν από την έκθεση όσο και για τη θεραπεία του Covid-19 με μία δόση.

«Αυτά τα νέα δεδομένα προσθέτουν στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που υποστηρίζουν τη δυνατότητα του AZD7442 να κάνει σημαντική διαφορά στην πρόληψη και τη θεραπεία του Covid-19».

Η εταιρεία έχει πλέον υποβάλει τα ευρήματα στις ρυθμιστικές αρχές που αποφασίζουν εάν θα χορηγήσουν έγκριση στη νέα θεραπεία.

Η AstraZeneca έχει ήδη συμφωνήσει να προμηθεύσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ με 700.000 δόσεις AZD7442 εάν λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον FDA και έχει συμφωνίες για προμήθεια και σε άλλες χώρες.

Πηγή: ertnews.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης