Blog

Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την «Αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος»

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, χωρίς καμία αρνητική ψήφο, από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την «Αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος».

Υπέρ τη αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

Νωρίτερα, οι αρμόδιοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς που είχαν κληθεί να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου, εμφανίστηκαν θετικοί, χαρακτηρίζοντας το «ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των Τραυμάτων», ενώ έδωσαν έμφαση «στην στελέχωση των υγειονομικών δομών με εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, καθώς και στην καλή γεωγραφική κατανομή των Κέντρων Τραύματος.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «σημαντική μεταρρύθμιση», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο, είναι αναμενόμενο ότι θα έχει δυσκολίες, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν με πνεύμα συναινετικό».

«Είναι ένα νομοσχέδιο πολύ εξειδικευμένο με πολλές απαιτήσεις, η εφαρμογή του θα συναντά διαρκώς προβλήματα, αναμενόμενο, τα οποία όμως πρέπει να λύνονται άμεσα», ανέφερε, χαρακτήρισε «ικανοποιητική για αρχή την δημιουργία 17 Κέντρων Τραύματος» και τόνισε «την ανάγκη στελέχωσης όλων των υγειονομικών δομών με εξειδικευμένους γιατρούς οι οποίοι πρέπει να έχουν διαρκή εκπαίδευση».

Θετικός στο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι «είναι σε καλή βάση» εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος, δίνοντας έμφαση στην προνοσοκομειακή φροντίδα, ώστε όπως είπε, «να αντιμετωπίζονται τα περιστατικά άμεσα και αποτελεσματικά και να μεταφέρονται με ασφάλεια στα Κέντρα Τραύματος οι τραυματίες».

Ακόμα, τόνισε την ανάγκη «ενίσχυσης του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο προσωπικό, υπογραμμίζοντας ότι «η τελευταία προκήρυξη για πρόσληψη προσωπικού ήταν το 2014», ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του ότι «ήδη έχει ήδη γίνει προκήρυξη για ακόμα 250 άτομα τα οποία θα το ενισχύσουν πανελλαδικά».

Όπως είπε, «το αν επαρκούν τα 17 Κέντρα Τραύματος θα φανεί στην εξέλιξη εφαρμογής του συστήματος», προσθέτοντας ότι «καλό είναι τα τρία Κέντρα Τραύματος στην Αθήνα να λειτουργούν όλο το 24ωρο», ενώ σημείωσε ότι «τα μεγάλα προβλήματα υπάρχουν σε περιοχές απομακρυσμένες και δύσκολες γιατί δεν πάει το επικουρικό προσωπικό, για αυτό πρέπει να δοθούν κίνητρα».

Έμφαση έδωσε και στην συμμετοχή εκπαιδευμένων διασωστών στο ΕΚΑΒ, τονίζοντας ότι «όλοι οι εργαζόμενοι του έχουν μεγάλη εμπειρία και μπορούν να επεμβαίνουν άμεσα και σωτήρια» και πρόσθεσε ότι, «πρέπει να δημιουργηθεί ένας Πανελλαδικός Φορέας Προνοσοκομειακής φροντίδας ώστε ο τραυματίας -και ιδιαίτερα ένας πολυτραυματίας- να μεταφέρεται άμεσα και με ασφάλεια από τον έμπειρο διασώστη, στο Κέντρο Τραύματος».

«Βασικός αντίπαλος στο Τραύμα είναι ο χρόνος και το έμπειρο προσωπικό θα πρέπει να τον μεταφέρει με ασφάλεια στο Κέντρο. Αυτή την εμπειρία την έχουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολύ σωστά τα περιστατικά. Όμως πρέπει και οι άλλες κατηγορίες, που είναι κρίκοι του εγχειρήματος, να είναι εκπαιδευμένοι και να έχουν εμπειρία», τόνισε, προτείνοντας ταυτόχρονα να καταργηθούν οι διατάξεις για την στελέχωση των ασθενοφόρων με προσωπικό που δεν έχει εμπειρία».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Λεωνίδας Βιτωράτος, επεσήμανε και αυτός με την σειρά του, την ανάγκη «η στελέχωση όλων των κρίκων που συνδέονται με το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα να γίνει με εξειδικευμένο προσωπικό και με την τήρησε αυστηρών πρωτοκόλλων και η εκπαίδευση του να επικαιροποιείται συνεχώς».

Ο Απόστολος Καμπαρούδης, πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας Βορείου Ελλάδος, έκανε λόγο για «ένα νομοσχέδιο σημαντικό με πολλές προσδοκίες που αν μείνει όμως με τις δυνατότητες που έχουν σήμερα τα νοσοκομεία, θα παραμείνει ένα όνειρο θερινής νυκτός».

Παράλληλα, τόνισε «την ανάγκη αναμόρφωσης των τμημάτων επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες που θέτει ο νόμος αλλά και την επαρκή στελέχωση των Κέντρων Τραυμάτων με εκπαιδευμένο προσωπικό» ενώ χαρακτήρισε, «ενθαρρυντικό ότι η εκπαίδευση του προσωπικού θα χρηματοδοτείται από το κράτος».

Θετικός στο νομοσχέδιο δήλωσε και ο εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος, προτείνοντας ταυτόχρονα την συμμετοχή τους στην Εθνική Επιτροπή Επείγουσας Αντιμετώπισης Τραύματος, καθώς, όπως ανέφερε, «έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση και εμπειρία και θα συνδράμουν, θα υποστηρίξουν αποτελεσματικά τα Κέντρα Τραύματος».

Να σημειωθεί ότι όσοι φορείς που κλήθηκαν αλλά δεν προσήλθαν στην Επιτροπή, κατέθεσαν υπομνήματα με τις απόψεις και τις προτάσεις τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: news4health.gr
Facebook
LinkedIn
X