Blog

Αρχική » Blog » Ημερίδες / Συνέδρια / Σεμινάρια » Βιωσιμότητα συστήματος υγείας και δαπάνες υγείας

Blog

Βιωσιμότητα συστήματος υγείας και δαπάνες υγείας

Η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας ήταν το θέμα συζήτησης στο πλαίσιο του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών, υπό τον συντονισμό του Κυριάκου Σουλιώτη, Καθηγητή Πολιτικής Υγείας, Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Σημαντικές προκλήσεις για τα συστήματα υγείας αναμένονται προσεχώς, τόνισε ο Γιάννης Νάτσης, Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Κοινωνικής Ασφάλισης, (ESIP), μιλώντας στο εν λόγω πάνελ συζήτησης. Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει τις εργασίες της την 1η Δεκεμβρίου και ο Ούγγρος Επίτροπος Υγείας Όλιβερ Βαρχέλι έχει γνώση του πώς λειτουργούν οι θεσμοί, όμως υπάρχουν αμφιβολίες για το πόσο ψηλά θα θέσει την πολιτική υγείας. Μερικές από τις προκλήσεις: Στα μέσα Οκτωβρίου δημοσιεύτηκε ευρωπαϊκή μελέτη που δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα με τη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς οι τιμές των φαρμάκων αυξάνονται σημαντικά. Το πρόβλημα με τις τιμές των φαρμάκων είναι συστημικό και θα πρέπει να το δούμε σοβαρά, ενώ παράλληλα θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τα γενόσημα και τα βιολογικά φάρμακα, ώστε να ενισχύσουμε τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Οι επιστροφές (clawback και rebate) πλέον χρησιμοποιούνται από αρκετές χώρες ως τρόπος χρηματοδότησης, ενώ η νέα «Βίβλος» και στον τομέα υγείας είναι η έκθεση του Μάριο Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε την πολιτική υγείας υπό το πρίσμα του βιομηχανικού ανταγωνισμού, με ανάγκη για επενδύσεις, τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε από πού θα βρεθούν τα κονδύλια για να τις χρηματοδοτήσουν. Όπως τόνισε, δεν υπάρχουν σήμερα τόσα διαθέσιμα κονδύλια, ώστε να δίνουμε «λευκές επιταγές» στη φαρμακοβιομηχανία και πρέπει να γνωρίζουμε εάν κάθε επένδυση θα έχει απόδοση για το σύστημα υγείας και για τους πολίτες. Τεράστια επίσης είναι τα προβλήματα στον χώρο του ανθρώπινου δυναμικού στην υγεία.

Σόβαρό πρόβλημα κατά τον Γιάννη Νάτση είναι και η αναπόφευκτη μείωση της ευρωπαϊκής  χρηματοδότησης στα προγράμματα υγείας τα επόμενα χρόνια. Ως απάντηση, τόνισε, ότι πρέπει να θωρακιστούμε, ενισχύοντας θεσμούς διαπραγμάτευσης και αξιολόγησης της τεχνολογίας και συνάπτοντας συνεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Επίσης, απαιτείται έντονη και συστηματική συμμετοχή της Ελλάδας στη διαμόρφωση των εξελίξεων.

Με βάση την κατάθεση του προϋπολογισμού 2025, βλέπουμε μετά από χρόνια καλούς δείκτες σε επίπεδο ανάπτυξης, κάτι που δεν είναι δεδομένο και το οποίο είναι κάτι που κατακτήσαμε, τόνισε η Παυλίνα Καρασιώτου, Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Τόνισε ότι μια νέα πρόκληση που επηρεάζει τις δαπάνες και στην υγεία είναι το νέο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων στην Ε.Ε., που σημαίνει ότι όταν έχουμε καλύτερα πλεονάσματα, δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε όπου θέλουμε. Η ΕΕ βρίσκεται σε περίοδο προσαρμογής στους νέους κανόνες. Ανέφερε ότι στο διάστημα 2019-2025 η επιχορήγηση για την υγεία στον προϋπολογισμό από 1,45% το 2019 φθάνει το 3,19% το 2025. Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας από 4,1 δισ. ευρώ το 2019 φθάνει τα 7,1 δισ. ευρώ το 2025.  Επίσης, ανέφερε ότι στον προϋπολογισμό 2025 εμφανίζεται αύξηση 440 εκατ. ευρώ της κρατικής επιχορήγησης  προς τον ΕΟΠΥΥ, που μπήκε για να αντισταθμίσει την απώλεια από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Στην ΕΕ έχουμε τη νέα στρατηγική για το φάρμακο, η οποία θα διαμορφώσει το τοπίο για τα επόμενα 40 χρόνια, ενώ η έλευση του κορονοϊού έδειξε πόσο ανοχύρωτοι είμαστε απέναντι στις πανδημίες και πόσο μεγάλες είναι οι ελλείψεις μας σε πρώτες ύλες, αναλώσιμα κ.ά., τόνισε ο Μιχάλης Χειμώνας, Γενικός Διευθυντής ΣΦΕΕ. Ανέφερε ότι το «ταβάνι» που είχε θέσει εν μέσω μνημονίων η τρόικα στη φαρμακευτική δαπάνη της χώρας μας, ήταν καταστροφικό για τη βιομηχανία, γιατί επί μια δεκαετία η ζήτηση αυξανόταν, ενώ η δαπάνη παρέμενε καθηλωμένη. Το κενό που μεγάλωνε συνεχώς κλήθηκαν να πληρώσουν οι φαρμακευτικές μέσω επιστροφών, όπως και οι ίδιοι οι ασθενείς από την τσέπη τους. Μετά από μια δεκαετία αύξησης της δαπάνης, φθάσαμε σήμερα, με την παρούσα κυβέρνηση να μην μπορεί να αναπροσαρμόσει τη δαπάνη στην παρούσα ζήτηση, παρότι θα το ήθελε. Οι εταιρείες με καινοτόμα φάρμακα έχουν πλέον απροθυμία να φέρουν νέα φάρμακα στην Ελλάδα, γεγονός που και πάλι θα έχει επιπτώσεις στους ασθενείς. Φάρμακα με επιστροφές 80% δεν είναι βιώσιμα και αυτό το γνωρίζει και η κυβέρνηση. Εμείς ως φαρμακοβιομηχανία δεν θέλουμε μόνο να αυξηθεί η δαπάνη, αλλά και να κλείσει και η τρύπα των υπερβάσεων, της σπατάλης, της υπερσυνταγογράφησης κ.ά., κατέληξε ο κ. Χειμώνας.

Την ανησυχία του για την ελληνική οικονομία στο 2027, χρονιά όπου τελειώνουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και για το 2032, όπου θα λάβει χώρα η αποπληρωμή του χρέους, εξέφρασε ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Ανέφερε ότι σήμερα οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι θετικοί, όμως στο μέλλον, όταν οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι κοντά στο 0%, θα δυσκολέψουν τα πράγματα για τη χώρα μας. Στις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται λόγος για αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των χρημάτων που δαπανώνται στην υγεία, γεγονός που δίνει το στίγμα για να στοχεύουμε στη βιωσιμότητα του συστήματος. Επίσης, θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι οι ασθενείς είναι και φορολογούμενοι και πρέπει οι αυξήσεις στο ΦΠΑ, στην έμμεση φορολογία κ.ά. τους επηρεάζουν. Επιπλέον, ενώ δόθηκαν αυξήσεις από την κυβέρνηση, δεν τιμαριθμοποιήθηκε η φορολογική βάση, γεγονός που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη φορολόγηση των πολιτών.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ποσοστό 20% των δαπανών για την υγεία είναι σπατάλη, τόνισε ο Νίκος Δέδες, Γενικός Γραμματέας, Ένωση Ασθενών Ελλάδας, Πρόεδρος, Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή». Τόνισε ότι μπορούμε να γλυτώσουμε χρήματα, καταπολεμώντας τη σπατάλη και την κατάχρηση πόρων από οποιοδήποτε πάροχο υπηρεσιών υγείας. Από την άλλη πλευρά όμως, έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει σαφής απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά τη συμμετοχή των ασθενών στις δαπάνες υγείας, η οποία είναι διπλάσια από την ΕΕ, τόνισε ο Νίκος Δέδες.

Πηγή: healthdaily.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης