Σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται και που οι κρίσεις αποτελούν πλέον καθημερινότητα, το να μπορέσει κανείς να τις προβλέψει, αντιδρώντας με ακρίβεια και οξυδέρκεια, είναι μείζον ζήτημα. Η απάντηση της σοβαρής υγειονομικής κρίσης, η οποία ακολούθησε την οικονομική, αλλά και η ενεργειακή και κλιματική που βιώνουμε, απαιτούν εγρήγορση και άμεσα αντανακλαστικά. Κυρίως όμως απαιτούν επιτακτικά την αυτάρκεια της εγχώριας παραγωγής, επαρκή χρηματοδότηση της έρευνας για δημιουργία νέων βιομορίων, συνεργασία των ερευνητικών ομάδων και σύνδεση της παραγωγής με την ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα.
Απαιτούν επίσης και συνεργασίες αιχμής, οι οποίες θα μας οδηγήσουν στην πολυπόθητη καινοτομία και ανάπτυξη. Τέτοιες γόνιμες και διαδραστικές συνέργειες πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια ο Ομιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, μέσα από το Ιδρυμα ΑΜΚΕ “ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ”, το οποίο στηρίζει δυναμικά την έρευνα και τη νέα γενιά στη χώρα μας. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, καθώς συμμετέχουμε ενεργά εκεί που χτυπά η καρδιά της βασικής έρευνας και είμαστε υπερήφανοι, καθώς φιλοξενήσαμε για 2η χρονιά στην Ελλάδα το Διεθνές Συνέδριο Trends in Natural Products Research: A PSE Young Scientists’ Meeting υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Φυτοχημικής Εταιρείας (Phytochemical Society of Europe) και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ΕΚΠΑ. Το συνέδριο – με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θεματολογία – ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με ζητήματα πρώτων υλών από τις πλούσιες ωκεάνιες ποσειδωνίες της Μεσογείου και τα υποθαλάσσια λιβάδια. Εναν αληθινό θαλάσσιο πλούτο, τον οποίο οφείλουμε να μελετήσουμε, όχι μόνο για να διατηρήσουμε την υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και άρα του περιβάλλοντος, αλλά και να μπορέσουμε να δώσουμε ευκαιρίες στη νέα γενιά επιστημόνων μέσα από το μονοπάτι της έρευνας και της ανάπτυξης.
BIG PHARMA Βιοποικιλότητα
Οι προκλήσεις των καιρών μάς δίνουν τη δυνατότητα να αφυπνιστούμε και να αντιληφθούμε ότι στο μέλλον πρέπει να είμαστε περισσότερο συνεργάσιμοι και αλληλέγγυοι και να στραφούμε στο μοντέλο των BIG PHARMA, αξιοποιώντας στο έπακρον την τεχνολογία, την τηλεϊατρική και τις δυνατότητες που μας δίνει η ψηφιακή μεταρρύθμιση, στην υπηρεσία της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας.
Οι κρίσεις δείχνουν επίσης τον δρόμο προς ένα νέο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο, καθώς και στην ανάγκη να επικεντρωθούμε στη Γη μας, να την καλλιεργήσουμε και φυσικά να προστατέψουμε την ελληνική βιοποικιλότητα, δίνοντας έμφαση σης καλλιέργειες φαρμακευτικών φυτών. Η Ελλάδα με τη μοναδική βιοποικιλότητά της (σχεδόν 6.000 είδη φυτών εκ των οποίων 1.200 περίπου ενδημικά) έχει μεγάλες πιθανότητες να αποκτήσει ένα νέο εξελιγμένο παραγωγικό μοντέλο, ένα καινοτόμο διατροφικό μοντέλο και να τονώσει παράλληλα την αγορά εργασίας που πλήττεται δραματικά από τις συνέπειες των αλλεπάλληλων κρίσεων. Διατηρώντας τη βιοποικιλότητά του πλανήτη, αυξάνουμε την πιθανότητα εύρεσης αποτελεσματικών φαρμάκων και θεραπειών για την ανημετώπιση ασθενειών και μελλοντικών πανδημιών. Τα βιοδραστικά και βιοενεργά συστατικά των φυτών μπορούν να προσδώσουν λειτουργικά τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής προσφέροντας μας μία καλύτερη ποιότητα ζωής, να θωρακίσουν την υγεία μας και να βελτιώσουν συνολικά τη διατροφή. Εξάλλου μια σωστή διατροφή μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την πρόληψη σοβαρών και χρόνιων παθήσεων και να συμβάλει στην ευζωία.
Βιοεπιστήμες & Ανάπτυξη
Ενα στοιχείο που αξίζει να δούμε επίσης, μιλώντας για την καινοτομία και την ανάγκη η Ελλάδα να μεταμορφωθεί σε Κόμβο Ερευνας, Καινοτομίας και Αριστείας, είναι η έμφαση που πρέπει να δώσουμε στον τομέα των Βιοεπιστημών. Οι Βιοεπιστήμες αποτελούν το πεδίο από το οποίο θα προκύψει η πολυπόθητη ανάπτυξη που έχει τόσο ανάγκη η ελληνική οικονομία. Οι Επιστήμες Υγείας αποτελούν ένα από τα κορυφαία πεδία δραστηριότητας στο ελληνικό “οικοσύστημα” καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.
Το δώρο της έρευνας
Είναι εντυπωσιακό ότι το 30,8% των διδακτορικών διατριβών που εκπονήθηκαν στη χώρα μας κατά το 2020 σχετίζονταν με την Ιατρική και τις Επιστήμες Υγείας. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την άνθιση της βιοϊατρικής βασικής έρευνας στην Ελλάδα. Ακόμη είναι αξιοσημείωτη η συμμετοχή των ελλήνων ερευνητών σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την έρευνα και την καινοτομία, όπως το Horizon Europe, μέσω των οποίων διεκδικούν σημαντικές επιδοτήσεις προς την υλοποίηση του έργου τους Αυτό φανερώνει την ανταγωνιστικότητα των ελλήνων επιστημόνων καθώς και την τεράστια δυναμική τους προς την αντιμετώπιση σοβαρών υγειονομικών προκλήσεων.
Η επόμενη ημέρα μετά από κάθε κρίση πρέπει να βρει τη χώρα μας ώριμη, δυνατή και ανεξάρτητη. Εκτός από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αυτό που έχει βαρύνουσα σημασία είναι η αλλαγή κουλτούρας από όλους μας. Να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να σκεφθούμε και να δράσουμε διαφορετικά.
Εμείς στον Ομιλο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη έχουμε εντάξει δυναμικά στη Στρατηγική Εταιρικής μας Υπευθυνότητας την προστασία του Περιβάλλοντος με δράσεις που σέβονται το οικοσύστημά μας και μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα των βιομηχανιών μας. Παράλληλα, οι UNΙ-PHARMA & InterMed αποτελούν από το 2016 υπερήφανα μέλη του UN Global Compact, του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, έχοντας ενστερνιστεί στη λειτουργία τους τις Αρχές του Συμφώνου.
Επιπλέον ο Ομιλος μας εκπονεί το διάστημα αυτό 22 ερευνητικά προγράμματα, εκ των οποίων τα 12 αφορούν άμεσα ή έμμεσα την αξιοποίηση της βιοποικιλότητας της χώρας. Τα προγράμματα υλοποιούνται σε συνεργασία με Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα.
Η κυρία Ιουλία Τσέτη είναι φαρμακοποιός MSc, πρόεδρος CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, μέλος ΔΣ του ΣΕΒ και πρόεδρος ΔΣ του UN Global Compact Network Hellas.
Πηγή: tovima.gr