Ο εν λόγω βηματοδότης εγχύει ένα διάλυμα νανοσωματιδίων γύρω από την καρδιά για να διορθώσει την αρρυθμία. Οι ερευνητές δοκίμασαν τον βηματοδότη σε μικρά ζώα, ψάρια-ζέβρα και έμβρυα κοτόπουλου και στη συνέχεια σκοπεύουν να συνεχίσουν τις μελέτες τους σε μεγαλύτερα ζώα.
Το ενέσιμο ηλεκτρόδιο διευκολύνει τις μετρήσεις του ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ), ρυθμίζει τον καρδιακό παλμό in vivo και διορθώνει τις αρρυθμίες. Επιπλέον, δεν είναι τοξικό για τον οργανισμό, τα όργανα ή τα κύτταρα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature».
«Αναπτύξαμε έναν ενέσιμο βηματοδότη για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ο οποίος αποτελείται από μια σύριγγα που περιέχει ένα διάλυμα νανοσωματιδίων», δήλωσε ο Ρότζερ Όλσον, καθηγητής Χημικής Βιολογίας και Θεραπευτικής στο Πανεπιστήμιο Lund και καθηγητής Φαρμακευτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.
Τα νανοσωματίδια μπορούν να εγχυθούν με μια βελόνα λεπτότερη από μια ανθρώπινη τρίχα. Όταν το διάλυμα έρθει σε επαφή με ιστό, μια δομή σχηματίζεται γύρω από την καρδιά που αποτελείται από μια μακρά αλυσίδα μορίων -ένα λεγόμενο πολυμερές– που άγει τον ηλεκτρισμό. Το ενέσιμο ηλεκτρόδιο ενσωματώνεται με τα κύτταρα του σώματος και διευκολύνει τις μετρήσεις του ΗΚΓ, ρυθμίζει τους καρδιακούς παλμούς και διορθώνει τις αρρυθμίες, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης πως ο πρωτοποριακός βηματοδότης τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εμπόλεμες ζώνες, κατά τη διάρκεια ορεινών πεζοποριών ή σε άλλα περιβάλλοντα όπου δεν είναι εφικτή η χρήση απινιδωτή ή ή εμφύτευση συμβατικού βηματοδότη.
Πηγή: ΕΡΤNEWS
Πηγή: news4health.gr