Blog

Βγήκε από τις ράγες το clawback

Εκτροχιάστηκε και φέτος το clawback σε όλα τα κανάλια διανομής, πονοκεφαλιάζοντας εταιρείες αλλά και Πολιτεία, επιβεβαιώνοντας ότι η τιθάσευσή του κάθε άλλο παρά από εύκολη υπόθεση είναι.

Εκτιμάται ότι οι αναγκαστικές επιστροφές στην Ιδιωτική αγορά για το 2021 θα σκαρφαλώσουν στα 900 εκατ. ευρώ από 790 εκατ. ευρώ την περσινή περίοδο. Γεωμετρική άνοδο εμφανίζει το clawback και στη νοσοκομειακή αγορά, που φαίνεται ότι σκαρφάλωσε στα 530 εκατ. ευρώ από 480 εκατ. ευρώ. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο προϋπολογισμός στα νοσοκομεία είναι 518 εκατ. ευρώ, τουτέστιν το 50% του επιπλέον ποσού, το χρηματοδοτούν από τα ταμεία τους οι φαρμακοβιομηχανίες.
Την ίδια στιγμή, ξέφυγε η δαπάνη και στα 1Α, όπου για αυτά ο προϋπολογισμός είναι στα 87 εκατ. ευρώ. Πηγές μας, ανέφεραν ότι το clawback αυξήθηκε στα 140 εκατ. ευρώ από 110 εκατ. ευρώ πέρσι.

Για την αύξηση του clawback, όπως μας λένε οι πηγές μας, έχουν ήδη ενημερωθεί οι εταιρείες σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Αρα το εύλογο ερώτημα είναι τι πρέπει να γίνει για να περιοριστούν οι επιστροφές.   

Παράγοντες της αγοράς του φαρμάκου έχουν επισημάνει αρκετές φορές ότι ο έλεγχος του clawback για να επιτευχθεί χρειάζεται ουσιαστικές παρεμβάσεις, με βασικότερη να προσδιοριστεί ένας προϋπολογισμός, ο οποίος θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του πληθυσμού, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορικότητα, την επιδημιολογία, τα αναμενόμενα νέα προϊόντα κ.λπ.
Παράλληλα, καθοριστικής σημασίας είναι η επανεξέταση των μηχανισμών συντονισμού και ελέγχου της συνταγογράφησης φαρμάκων με στόχο τον εξορθολογισμό της κατανάλωσης. Αυτό σημαίνει εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και πιστή εφαρμογή χωρίς παρεκκλίσεις των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Από τη στιγμή που θα επιτευχθεί ο περιορισμός των επιστροφών, διασφαλίζεται η προσιτή, ισότιμη και έγκαιρη πρόσβαση των νέων καινοτόμων θεραπειών στην Ελληνική αγορά, μέσω της αποτελεσματικής, δυναμικής και συνεχούς διαδικασίας Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (HTA), καθώς και της αξιοποίησης των σύγχρονων εργαλείων χρηματοδότησης και παράλληλα διευκολύνεται η  διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ικανού να προσελκύει επενδύσεις με στόχο την επίτευξη οικονομικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Mέχρι τότε όμως, δηλαδή μέχρι την υλοποίηση των ουσιαστικών παρεμβάσεων στο φάρμακο, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα συνεχίσει να επιβαρύνει τους ασθενείς, καθώς το περιβάλλον, έτσι όπως διαμορφώνεται με υποχρέωση επιστροφών από 40% – 65%, δεν επιτρέπει την είσοδο νέων θεραπειών στην αγορά.

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
LinkedIn
X