Blog
Blog
Β. Μπαλάνης: Ο νέος υγειονομικός χάρτης και η αξιολόγηση των νοσοκομείων, θα βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες
Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, ο Βασίλης Μπαλάνης εξηγεί πως μέσω του «ψηφιακού εργαλείου» που ονομάζεται εθνικός χάρτης υγείας «θα μπορούμε να φέρουμε δεδομένα στο τραπέζι τα οποία θα χρησιμοποιούνται από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στο σχεδιασμό τους για το ΕΣΥ».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Νοσηλεία στο Σπίτι» ή αλλιώς «ΝΟΣΠΙ» που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Υλοποιείται από τον ΟΔΙΠΥ, λέει πως μέσω του προγράμματος αυτού, «δείχνουμε έμπρακτα πως θέλουμε να κατευθύνουμε το νέο ΕΣΥ με μια προσέγγιση ανθρωποκεντρική. Για πρώτη φορά σχεδιάζουμε τη φροντίδα υγείας ξεκινώντας όχι από τις δομές ή τον γιατρό αλλά από τον ασθενή». Μάλιστα προσθέτει ότι στον άμεσο σχεδιασμό είναι ένα Εθνικό Πλάνο για την Κατ’ Οίκον Φροντίδα με έμφαση στους ασθενείς με χρόνια νοσήματα.
Ο ρόλος του ΟΔΙΠΥ στο επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως εξηγεί είναι συμβουλευτικός προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. «Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε στη λήψη αποφάσεων μέσω εισηγήσεων που θα έχουν προέλθει από την ανάλυση δεδομένων».
Η δημιουργία δεικτών ποιότητας όπως η ασφάλεια, η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα, επιφέρουν ήδη , όπως εκτιμά, βελτιώσεις στην ποιότητα της φροντίδας, ενώ σε συνδυασμό με την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, αναμένεται να υπάρξουν σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας.
«Οι ίδιοι πλέον οι διοικητές, ιατροί και νοσηλευτές μας ζητάνε να προτεραιοποιήσουμε στον προγραμματισμό μας. το νοσοκομείο στο οποίο εργάζονται» επισημαίνει ο Β.Μπαλάνης και προσθέτει πως το επόμενο διάστημα θα αναπτυχθούν κωδικοί εκτάκτου ανάγκης σε περισσότερα νοσοκομεία της χώρας εκτός από τα Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη και ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη, που ήδη εφαρμόσθηκαν με επιτυχία.
Όσον αφορά την αξιολόγηση του προσωπικού που έχει τεθεί ως στόχος από την παρουσίαση της κυβέρνησης του προγράμματος για την υγεία, ο ίδιος επισημαίνει «Προσωπικά είμαι υπέρμαχος της άποψης πως όλοι θα πρέπει να αξιολογούνται και αυτό για δυο κύριους λόγους. Πρώτον, για να μπορεί να δοθεί επιπλέον κίνητρο σε όλους τους επαγγελματίες υγείας για καλύτερα μετρήσιμα αποτελέσματα για τους ασθενείς μέσω αύξησης του μισθού που θα συνδέεται με ποιοτικά κριτήρια και δεύτερον για να λειτουργήσει ως αντικίνητρο σε περιπτώσεις που έχουμε σοβαρά λάθη που μπορεί να επηρεάσουν την ασφάλεια των ασθενών.»
Όπως εξηγεί η πιστοποιημένη εκπαίδευση σημαίνει δυο πράγματα: Ασφάλεια και Διαφάνεια. «Ο ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει πως αυτός που τον φροντίζει είναι έτοιμος να του παρέχει τη φροντίδα που του αξίζει», τονίζει και αποκαλύπτει πως στο επόμενο διάστημα «θα επικαιροποιήσουμε τη διαδικασία αξιολόγησης και θα φανεί στη λεπτομέρειά της η διαδικασία μέσω της οποίας θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά η αξιολόγηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στη χώρα μας».
Η κάθε αξιολόγηση θα γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και θα αναρτάται η τελική έκθεση στην ιστοσελίδα του ΟΔΙΠΥ καταλήγει, προσθέτοντας πως «Η προσέγγιση μας βασίζεται στη χρήση τεχνογνωσίας από το εξωτερικό, όπου αυτό απαιτείται, και η προσαρμογή των εργαλείων στην ελληνική πραγματικότητα για να πετύχουμε παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: dailypharmanews.gr