Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Β. Κικίλιας: Οι μεταλλάξεις κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη εμβολιασμού

Blog

Β. Κικίλιας: Οι μεταλλάξεις κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη εμβολιασμού

Τον κώδωνα του κινδύνου για την μετάλλαξη Δέλτα έκρουσε ο Βασίλης Κικίλιας αναφέροντας πως οι αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση αφού η συγκεκριμένη μετάλλαξη συνιστά κίνδυνο για όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σε συνέντευξή του στο Euronews, o υπουργός Υγείας επισήμανε πως “ασφαλείς είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί. Δεν είναι ασφαλείς και κινδυνεύουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Από τη στιγμή που η επιστήμη μας έχει δώσει όπλα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία είναι κρίμα να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των συναθρώπων μας κι αυτή η μετάλλαξη πράγματι αποτελεί έναν κίνδυνο”.

Ο υπουργός Υγείας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν προκειμένου να αποφευχθούν τοπικά lockdown κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ενώ ανέφερε πως το πρόγραμμα εμβολιασμού στην χώρα συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Κικίλια:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ινδική μετάλλαξη εξαπλώνεται στην Ευρώπη, είναι ήδη εδώ, είναι ήδη στη χώρα μας. Τα κρούσματα είναι λίγα μεν, παρουσιάζουν δε μια αυξητική τάση. Ανησυχείτε για ένα ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, ακόμα και πριν το φθινόπωρο;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Η ινδική μετάλλαξη, η μετάλλαξη Δέλτα δηλαδή, είναι αυτή η οποία φαίνεται ότι κυριαρχεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες πλέον και παρουσιάζει περιστατικά εδώ στην Ελλάδα.

Προφανώς και μας ανησυχεί και μας απασχολεί, για αυτό και βλέπετε την εγρήγορση του συστήματος απόκρισης σε αυτό τον κίνδυνο: του Υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των επιστημόνων μας.

Ασφαλείς είναι αυτοί οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Δεν είναι ασφαλείς και κινδυνεύουν αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί.  Νομίζω ότι πιο ξεκάθαρα δεν μπορεί να μιλήσει ένας Υπουργός Υγείας για την κατάσταση.

Οι εμβολιασμοί προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, σε πολύ υψηλό επίπεδο, με μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας να έχει πλέον εμβολιαστεί.

Αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Από τη στιγμή που η Επιστήμη έχει δώσει όπλα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είναι κρίμα να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των συνανθρώπων μας και αυτή η μετάλλαξη πράγματι αποτελεί έναν κίνδυνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξετάζετε το ενδεχόμενο να καταστήσετε υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι υγειονομικοί;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Οι εμβολιασμοί παντού στο κόσμο είναι προαιρετικοί και αυτό έχει καταστεί σαφές. Από εκεί και πέρα, εκεί που τίθενται θέματα Δημόσιας Υγείας, σε χώρους όπου υπάρχουν ευπαθείς ομάδες, που υπάρχουν μεγάλης ηλικίας συμπολίτες μας που κινδυνεύουν από τον ιό, πρέπει οι επαγγελματίες υγείας να σέβονται πρώτα και πάνω από όλα το λειτούργημα το οποίο επιτελούν.
Στην Ελλάδα έχουμε δείξει πολύ υψηλού επιπέδου επαγγελματισμό και αλληλεγγύη και θεωρώ ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι σε αυτές τις κινήσεις και τις αποφάσεις που θα θωρακίσουν τη Δημόσια Υγεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε υπολογίζετε ότι θα χτιστεί αυτό το πολυπόθητο τείχος ανοσίας;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Βλέπετε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας εμβολιάζεται και μαζί με αυτό υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι έχουν νοσήσει και έχουν αντισώματα.

Φτάνει αυτό; Η άποψή μου είναι ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Η μεγάλη πλειοψηφία εμβολιάζεται και καταλαβαίνει την ανάγκη. Πρέπει να το εξηγήσουμε με πειθώ, με επιχειρήματα και στους υπόλοιπους συμπολίτες μας.
Τώρα είναι σειρά και των πιο νέων ηλικιών, των πιο νέων συμπολιτών μας και νομίζω ότι και αυτοί πρέπει να μπουν στο παιχνίδι πιο δυνατά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην απευκταία περίπτωση που δεν χτιστεί εγκαίρως αυτό το τείχος ανοσίας και έχουμε ένα νέο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, θα καταφύγουμε ξανά σε μέτρα τύπου γενικού lockdown;  Ή επειδή το κύμα αυτό θα αφορά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κυρίως τους ανεμβολίαστους, ο κάθε πολίτης θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες του και η οικονομία θα μείνει ανοιχτή;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Δεν μου αρέσει να προτρέχω. Ήρθαμε να συνθέσουμε, να βγάλουμε μπροστά τον πατριωτισμό και την αλληλεγγύη, έτσι ώστε κάθε συμπολίτης μας να προστατεύσει τον εαυτό του, την οικογένειά του, τις κοινωνικές αλλά και τις επαγγελματικές του συναναστροφές, να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον.

Έτσι πρέπει να πάμε μέχρι τέλους. Από εκεί και πέρα όμως, από τη στιγμή που σου δίνει η οργανωμένη Πολιτεία εδώ και σε όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να εξασφαλίσεις εμβολιαζόμενος τη ζωή σου, την υγεία σου, της οικογένειάς σου, αυτή είναι μια ευκαιρία που πρέπει να την αρπάξεις.

Δεν μπορούμε μόνιμα να ζούμε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας. Δεν μπορεί μόνιμα να μην υπάρχει κοινωνική ζωή, οικονομική δραστηριότητα, να μην υπάρχει τουρισμός που είναι η βαριά μας βιομηχανία,

Πρέπει να υποστηρίξουμε όλοι την προσπάθεια των συμπολιτών μας, που για πολύ-πολύ καιρό ήταν κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους και ως επαγγελματίες δεν μπορούσαν να έχουν τα προς το ζην.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλοί όμως είναι εκείνοι που κατηγορούν τον τουρισμό για την έξαρση της πανδημίας στην Ελλάδα ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι.  Τι απαντάτε;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Δεν μου αρέσουν οι κοινωνικοί αυτοματισμοί.  Δεν είναι έτσι. Πέρυσι οργανώσαμε και παρουσιάσαμε ένα υβριδικό σύστημα υγειονομικών μονάδων στα νησιά, με πολλαπλό testing, Νοσοκομεία αναφοράς, αεροδιακομιδές και πλωτές διακομιδές και καταφέραμε αυτό το οποίο δεν είχαν άλλες μεσογειακές και ευρωπαϊκές χώρες: τη δυνατότητα να μείνουμε πέντε μήνες ανοιχτοί από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο και να έχουμε σημαντικό μερίδιο του τουρισμού σε σχέση με όλους τους άλλους.

Άρα, στηρίζουμε τα επαγγέλματά μας, στηρίζουμε τις κοινωνικές ομάδες, με σύμπνοια, αλληλεγγύη και αλληλοστήριξη.

Έτσι ξεπεράσαμε την κρίση αυτούς τους 15 μήνες και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φέτος πώς θα κινηθούν τα πράγματα την θερινή περίοδο, την τουριστική περίοδο; Θα έχουμε πάλι τοπικά lockdown όπου υπάρχει έξαρση της πανδημίας;  Ποια είναι η στρατηγική;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Βλέπετε ότι έχουμε ένα παραπάνω όπλο στη φαρέτρα μας, πολύ ισχυρό, που είναι τα εμβόλια. Έχουμε και τα rapid test και τα self-tests που βοηθούν τον πληθυσμό, βοηθούν τους συμπολίτες μας να ξέρουν, ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικοί, αν πιθανώς έχουν κολλήσει.

Ο ρυθμός και ο τρόπος με τον οποίο οι συμπολίτες μας θα προσέλθουν να εμβολιαστούν, θα δείξει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούμε μέσα στο καλοκαίρι.

Υπάρχουν περιοχές που έχουν πιο υψηλά επίπεδα εμβολιασμού και άλλες οι οποίες έχουν πιο χαμηλά επίπεδα. Προφανώς υπάρχει και το θέμα της κοινωνικής ευθύνης. Είναι θέμα αλληλεγγύης.

Αν εμείς πιστεύουμε ότι είμαστε άτρωτοι – που δεν υπάρχει κανένας άτρωτος – πρέπει να σκεφτούμε τους συμπολίτες μας, τις ευπαθείς ομάδες, τους γονείς μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Αν και βλέπετε ότι αυτή η μετάλλαξη και γενικά η νόσος έχει χτυπήσει δυστυχώς και πιο νέους συμπολίτες μας και παιδιά.

Έχουν κινδυνεύσει και πιο νέοι άνθρωποι, έχουν χάσει τη ζωή τους και πιο νέοι άνθρωποι. Νομίζω ότι κανένας δεν θέλει να τα βλέπει αυτά, αντιθέτως όλοι θέλουμε να οδηγηθούμε βήμα-βήμα σε ασφαλή νερά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, η διαχείριση της κρίσης από την Ελλάδα ήταν αποτέλεσμα-παράδειγμα για όλη την Ευρώπη. Εσείς που αποδίδετε τις εξάρσεις που είχαμε αρχικά το Νοέμβριο και αργότερα το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, καθότι εμείς είχαμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας διαλυμένο από την κρίση και από 10 χρόνια περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών, εφαρμόσαμε μια ισχυρή πολιτική πρόληψης. Ήταν η εισήγηση του Υπουργείου Υγείας, αυτό αποφάσισε ο Πρωθυπουργός και νομίζω ότι πήραμε τα credit από όλο τον κόσμο για αυτή την κίνησή μας.

Σιγά-σιγά, ενισχύοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας, προσθέσαμε πολλά όπλα στη φαρέτρα μας. Θυμίζω: από 556 κλίνες ΜΕΘ φτάσαμε πάνω από 1.500 εν μέσω κρίσης, με 10.000 υγειονομικούς να προστίθενται στο σύστημα Υγείας, με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για 500 κινητές ομάδες του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, με τις Επιτροπές των επιστημόνων μας, με σωστές οδηγίες και στήριξη των κοινωνικών ομάδων, είχαμε αυτό το αποτέλεσμα.

Είναι φύσει αδύνατον να κρατήσεις για πάντα όλους τους συμπολίτες σου κλεισμένους μέσα στο σπίτι. Οπότε έπρεπε να επανέλθουμε σε μια μερική σταδιακή, οικονομική, κοινωνική και τουριστική δραστηριότητα.

Προφανώς και είναι για εμένα, ειδικά ως Υπουργό Υγείας, μέγιστη προτεραιότητα να κερδηθεί η μάχη για μια ακόμη ζωή, να προστατευθεί και να σωθεί ένας ακόμα συνάνθρωπός μας.

Αλλά νομίζω ότι και τα στοιχεία από την αντιμετώπιση του δεύτερου και του τρίτου κύματος και το πόσο χαμηλά βρισκόμαστε σε απώλειες ζωών και σε κρούσματα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, δείχνει τον πολύ σοβαρό, στιβαρό επαγγελματικά και κοινωνικά ευαίσθητο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε αυτή την πανδημία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε για το σύστημα υγείας. Διάβαζα εχθές τις δηλώσεις επιστημόνων, σύμφωνα με τις οποίες η ινδική μετάλλαξη μπορεί να δώσει ακόμα και διπλάσιες νοσηλείες. Το σύστημα υγείας είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει σε ένα ακόμα κύμα τέτοιας μορφής;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Έγιναν πράγματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που δεν είχαν γίνει ποτέ στη Μεταπολίτευση. Εφημέρευσαν ιδιωτικά θεραπευτήρια μαζί με Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., στρατιωτικά Νοσοκομεία, ιδιώτες ιατροί μέσα στο Ε.Σ.Υ., επαγγελματίες υγείας και στρατιωτικοί σε ένα απίστευτο πρόγραμμα και προσπάθεια για να μεγαλώσουμε όσο μπορούσαμε τις δυνατότητες του συστήματος.

Και πράγματι έμεινε όρθιο το Ε.Σ.Υ., ενώ ξέρετε πολύ καλά ότι άλλα κραταιά συστήματα υγείας σε πολύ πλούσιες χώρες, δεν τα κατάφεραν.

Προφανώς και το σύστημα Υγείας είναι έτοιμο και σε εγρήγορση. Επαναλαμβάνω πάντα ότι αυτή είναι μια νόσος Δημόσιας Υγείας και εκεί δίνεται κατά κύριο λόγο η μάχη να μην εξαπλωθεί.

Το δεύτερο βήμα είναι πώς την αντιμετωπίζεις ως προς την περίθαλψη και πώς υποστηρίζεις τους συμπολίτες σου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Εγώ ευχαριστώ πολύ.

Πηγή: capital.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης