Blog
Blog
UNICEF: Για πρώτη φορά περισσότερα παιδιά παχύσαρκα παρά υποβαρή

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF, η σοβαρή παχυσαρκία αντικαθιστά για πρώτη φορά την υποβαρία ως την πιο συχνή μορφή κακής διατροφής σε παιδιά και εφήβους παγκοσμίως.
Η UNICEF αναφέρει για τη διατροφή, ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις για το 2025, η λιποβαρία στα παιδιά ηλικίας 5 έως 19 ετών μειώθηκε από το 2000 από περίπου 13% σε 9,2%, ενώ η παχυσαρκία αυξήθηκε από 3% σε 9,4%.
Έτσι, για πρώτη φορά, η παχυσαρκία εμφανίζεται συχνότερα από τον υποβαθμισμένο σωματικό βάρος στις περισσότερες περιοχές του κόσμου, με εξαίρεση την υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία.
Όπως ανακοίνωσε η UNICEF Γερμανίας στην Κολωνία, η έκθεση της UNICEF για τη διατροφή βασίζεται σε δεδομένα από περισσότερες από 190 χώρες και περιλαμβάνει έρευνες νοικοκυριών, μοντελοποιημένες εκτιμήσεις, προβλέψεις και δημοσκοπήσεις.
Σε πολλές χώρες με υψηλό εισόδημα, το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων είναι πολύ υψηλό, για παράδειγμα 27% των παιδιών ηλικίας 5 – 19 ετών στη Χιλή, 21% στις ΗΠΑ και επίσης 21% στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σύμφωνα με την UNICEF, τα ποσοστά στη Γερμανία είναι σχετικά σταθερά.
Η έκθεση, η οποία αναφέρεται στην εξέλιξη μεταξύ 2000 και 2022, παρουσιάζει επίσης στοιχεία για το υπερβολικό βάρος (ως ελαφρύτερη μορφή παχυσαρκίας): σύμφωνα με αυτά, ένα στα τέσσερα παιδιά στην Γερμανία ηλικίας 5 έως 19 ετών είναι υπέρβαρα, με ελαφρώς ανοδική τάση (η παχυσαρκία ανέρχεται σε 8%).
Στην Αυστρία, το ποσοστό των υπέρβαρων έχει αυξηθεί περισσότερο – από 22% σε 28%, ενώ το ποσοστό της παχυσαρκίας είναι 11%.
“Όταν μιλάμε για υποσιτισμό, δεν αναφερόμαστε μόνο στα λιποβαρή παιδιά “, συνοψίζει τα αποτελέσματα η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Catherine Russell.
“Η παχυσαρκία είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα αντικαθιστούν όλο και περισσότερο τα φρούτα, τα λαχανικά και τις πρωτεΐνες σε μια φάση της ζωής όπου η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη, τη γνωστική ανάπτυξη και την ψυχική υγεία των παιδιών.”
Η έκθεση προειδοποιεί ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το γρήγορο φαγητό είναι συχνά φθηνά και διατίθενται στην αγορά με επιθετικές διαφημιστικές τακτικές. Επιπλέον, το μάρκετινγκ της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών μέσω ψηφιακών καναλιών επηρεάζει πολύ αποτελεσματικά το νεανικό κοινό.
Οι συνέπειες του υπερβολικού βάρους ξεπερνούν κατά πολύ τους κινδύνους για την υγεία: σύμφωνα με την UNICEF, τα υπέρβαρα παιδιά απουσιάζουν συχνότερα από το σχολείο, έχουν προβλήματα με την αυτοεκτίμησή τους και είναι πιο συχνά θύματα εκφοβισμού. Μόλις εμφανιστεί στην παιδική ή εφηβική ηλικία, η παχυσαρκία είναι δύσκολο να αναστραφεί και συχνά παραμένει μέχρι την ενήλικη ζωή.
Ως θετικό παράδειγμα, η έκθεση επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το Μεξικό.
Εκεί, η κυβέρνηση απαγόρευσε πρόσφατα την πώληση και τη διανομή επεξεργασμένων τροφίμων και προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και λίπος στα δημόσια σχολεία. Από αυτό επωφελήθηκαν πάνω από 34 εκατομμύρια παιδιά.
Πηγή: iatronet.gr